Hlavní obsah

65 setin od medaile? Tak blízko jsme nikdy nebyli, říkali spokojení Fuksové po finále

Z krajní dráhy a při fušce, kterou tu víc než minutu a půl podstupují, neměli přehled, jak na tom jsou. Jen věděli, že v závěru předjeli brazilskou posádku v lajně vedle nich. „Tak jsem se jen modlil, ať jsou Brazilci vpředu a my taky. Bohužel nebyli,“ říkal po finále na deblkánoi Petr Fuksa. S bratrem Martinem v něm skončili sedmí, leč jen 65 setin vteřiny od medaile. A se svým vystoupením byli tuze spokojení.

Foto: Lindsey Wasson, ČTK/AP

Deblkanoisté Martin (vpravo) a Petr Fuksovi na olympiádě v Paříži.

Článek

Paříž (Od našeho zpravodaje) - Před třemi lety byli na olympiádě v Tokiu desátí, teď v Paříži se probili do elitního finále a skončili sedmí. A co za čtyři roky v Los Angeles? „Jednou bych prostě s bráchou rád medaili přivezl. Děláme pro to maximum a trénujeme pro to, abychom byli nejlepší,“ zasní se Petr Fuksa.

Už teď byli od medaile „nicotných“ 65 setin vteřin, byť to ve skutečnosti byl ze sedmého fleku k ní „pořádný“ kus.

„Je úplně jedno, jestli je člověk čtvrtý, pátý, šestý… Tady jde vždycky jenom o medaile a nic jiného se neřeší,“ přidává starší z bratrského dua, Martin. „Ale já jsem si dal za cíl, že chci být v deblu na olympiádě ve finále, to se nám povedlo. Byl jsem šťastný už po semifinále, že jsme postoupili, a pak jsem si přál, abychom ve finále udělali alespoň jednu loď. Nikdy jsme nejeli těsnější závod, byl z naší strany povedený, jen je konkurence hrozně silná. Ale kdyby mi to někdo řekl před olympiádou, tak to beru.“

Ne, nepatřili k favoritům, tím je Martin Fuksa až v pátečním singlovém závodě na 1000 metrů. Museli už pořádně máknout v pětičlenném semifinále, z něhož do finále prošly čtyři lodě. A oni byli po boji čtvrtí. „S těmi kluky závodíme roky. Víme, jak kdo je na tom papírově nejlépe, a věděli jsme, že do finále vede cesta přes Rumuny. Počkali jsme si na ně a ke konci je předjeli,“ popisuje Petr Fuksa. „Předvedli jsme, co jsme měli. Je to vylepšení proti minulé olympiádě, což je paráda.“

Tvoří unikátní rodinný tým, do kterého ještě patří otec Petr a dědeček Josef coby přísní trenéři. A byť prioritou jsou pro Martina stále jeho individuální závody, tak olympijské představení s bratrem bere jako výjimečné.

„Většina lidí z finále se soustředí hlavně na debl. Sedí na něm skoro každý trénink, my na něm upřímně tolik tréninků nemáme. A Péťovi patří velký dík, že to toleruje. Byli jsme šest desetin od medaile, nikdy jsme nebyli blíž, což je potřeba brát pozitivně, a musíme doufat, že to někdy bude lepší. Ale určitě bych nechtěl, aby to vyznělo, že jsme smutní. Ovšem každý z kluků si myslí na medaili, proto jedete na olympiádu, abyste si tu věc pověsili na krk, včetně nás. Ale ne každý ji může mít,“ říká Martin Fuksa.

A jeho bratr Petr přidává, že cesta k ní vede jedině tak, že ve velkém finále prodají to, jak rychlé časy někdy zajíždějí doma na tréninku či na tuzemském šampionátu.

Třeba se to jednou podaří!

Olympijské hry 2024 proběhly od 26. července do 11. srpna v Paříži. O cenné kovy ve Francii bojovalo 111 českých sportovců, kteří nakonec získali pět olympijských medailí.