Hlavní obsah

Štramák a světák. Ivo byl pan Někdo

První den v redakci si pamatuju dost přesně. Ivo Urban soustředěně zíral na obrazovku počítače a pomaličku ťukal do klávesnice. Páni, co asi tenhle mistr slova píše? Teď budu u toho, když se to rodí. Nenápadně jsem se mu šel podívat přes rameno. Ale Ivo zrovna nic netvořil, hrál solitaire.

Foto: Profimedia.cz

Ivo Urban patřil k legendám žurnalistiky

Článek

Poznal jsem ho v době, kdy už mu bylo přes sedmdesát. Vypadal ale líp než řada padesátníků, jako by o dalším víkendu měl vylézt na Matterhorn. A k tomu skvěle psal, s ohromnou erudicí. O slavných spoluhráčích z Dukly, o tragédii „Busbyho dětí“ z Manchesteru. Střídal témata z fotbalu, tenisu, lyžování.

Zrychlená novinařina nového tisíciletí už mu ale moc nevyhovovala. Párkrát volal ze zápasů fotbalové ligy, když mu nešlo sepsaný referát před uzávěrkou poslat do redakce. V obchodě mezi regály květáků a paprik jsem mu vysvětloval krok za krokem, jak se má připojit na síť přes card phone.

Kámoš, který byl s Ivem na pohárovém zápase Sparty, zase vzpomínal, jak novinářský doyen v jednu chvíli naštvaně zaklapl notebook a na otázku, zda je článek odeslán, suše odvětil: „Ne. Ale už na to seru!“

Jinak byl ovšem Ivo ušlechtilost každým coulem. Ve všem si potrpěl na určitou úroveň. Šarmantní, štíhlý elegán v košili Lacoste taky jednou vypeskoval kolegu, který si dovolil v létě přijít do redakce v trenkách.

Kam vkročil, zanechal tam po sobě auru noblesního člověka. I v Paříži na Roland Garros. Pan Někdo, říkával o něm redakční fotograf.

V dobách, kdy tu všechno válcovala ruština, se Ivo naučil výborně anglicky, na zahraničních zájezdech býval za hvězdu. Vynikající byly jeho historky, mnohdy bohatýrské: z působení v Dukle, z památného reprezentačního jihoamerického zájezdu. Jako novinář vyrazil za oceán i s hokejisty Dukly Jihlava.

Často vzpomínal na kamaráda Otu Pavla, který o něm napsal kapitolku do bestselleru Dukla mezi mrakodrapy. Na proslulé obálce si to světák Ivo v dresu s číslem 11 štráduje po ulicích New Yorku a hodiny na budově ukazují 11:11.

Pavel v té nadčasové knížce osobitě popisuje, jak Ivo vstřelil gól proti belgickému Berschootu. „Míč zazářil v paprscích reflektorů jako světelná bílá koule, třepal sítí jako mohutná velká ryba. Mnohokrát ve snění a polospánku pak viděl letící bílý míč.“

Přál bych si, aby i tahle vzpomínka vyprovázela Iva v posledních chvílích.

Díky za všechno. Bylo mi ctí a potěšením.

Související témata: