Hlavní obsah

SMEČE JANA KUKALA: Na svůj agresivní styl potřebuje Muchová lepší kondičku

Další grandslamová sezona je u konce. Jejímu závěrečnému newyorskému dílu, v němž sehrála jednu z hlavních rolí česká tenistka Karolína Muchová, se v pravidelném komentáři věnuje expert Sport.cz Jan Kukal.

Foto: Julia Nikhinson, Sport.cz

Karolína Muchová došla v New Yorku až do semifinále.

Článek

Neúprosný kolotoč světového tenisu se zastavil na dva týdny v New Yorku. Čtvrtý grandslam sezony se podle očekávání úspěšně snažil trumfnout své tři konkurenty Melbourne, Paříž a Wimbledon.

Areál Flushing Meadows v Queensu má k dispozici největší tenisový centrkurt na světě. Na Arthur Ashe Stadium se vejde až 24 tisíc diváků. Každý den se na něm koná večerní představení, vždy dva vybrané atraktivní duely, takže se kapacita vlastně zdvojnásobuje. Ani mě nepřekvapuje, že padl divácký rekord, na hlavní soutěž se přišlo podívat skoro 850 tisíc diváků.

Na hráčích se nešetří, a tak poprvé v celé historii tenisu brali vítězové dvouhry 3,6 milionu dolarů. Zajímavější byl turnaj mužů. Úroveň hry se vyrovnává. Už v prvním kole byli vyřazeni Řek Tsitsipas a Dán Rune, druhé kolo nepřežil letošní vítěz Roland Garros a Wimbledonu Carlos Alcaraz. Třetí kolo pak bylo nečekaně konečnou i pro Novaka Djokoviče.

Stalo se, co jsem po jeho vítězství na olympiádě v Paříži očekával. Novak neměl motivaci na kvalitní přípravu. Se 24 grandslamovými tituly je historickým rekordmanem, a tak by se mu nemělo stát, aby proti Australanu Popyrinovi vyrobil za čtyři sety 14 dvojchyb a 49 nevynucených chyb. Letos kromě olympiády nevyhrál žádný turnaj a zatím ani nefiguruje v osmičce pro Turnaj mistrů v Turíně. Aktuálně je devátý.

Letos pak úspěšně dovršili generační výměnu mladí hráči, máme v sezoně jen dva grandslamové šampiony Alcaraze a Jannika Sinnera. Carlos jako největší talent současného tenisu, ale ve 21 letech není schopen kvalitně odehrát celou sezonu. Je to pochopitelné, zatížení je enormní. Potřebuje lépe plánovat turnaje a dělat delší pauzy.

Tenisový kalendář je totálně přehuštěný, již v úterý začínají na čtyřech místech po světě zápasy Davis Cupu. Sinner jako šampion US Open se už z Bologne odhlásil. Jack Draper jako semifinalista z New Yorku má už ve středu reprezentovat ve skupině v Manchesteru… A pak hned 20. září začíná v Berlíně atraktivní Laver Cup. Tenisu je prostě příliš a není lehké během sezony odpočívat. U mužů jsou navíc legální garance, pro ty nejlepší v šestimístných číslech. A to je samozřejmě lákadlo.

Ale zpět k US Open. Sinner i vítězka ženské dvouhry Aryna Sabalenková potvrdili, že jsou nejlepší na tvrdých površích. Ital kromě světového forhendu ukázal obrovskou mentální sílu, protože od března čelil podezření z dopingu. Přesto po Melbourne vyhrál také turnaje v Miami, v Rotterdamu, v Halle a v Cincinnati. Tam zvítězila také Sabalenková, kterou pronásledovaly ještě větší problémy, když na Floridě spáchal sebevraždu její přítel hokejista Kolcov. Kvůli zranění ramene pak nemohla hrát Wimbledon, to se ale vůbec nezlobila naše šampionka Barbora Krejčíková.

Paříž sice vyhrála světová jednička Iga Šwiateková, ovšem ta se teď potýká nejen s mentální únavou, ale i s problémy v technice.

Američané se 18 let po Andy Roddickovi dočkali v New Yorku finalisty dvouhry díky Tayloru Fritzovi, na finále dosáhla i domácí Jessica Pegulaová, skromná a nenápadná, trochu šedá myška světového tenisu. Ale taky dcera jednoho z nejbohatších Američanů, majitele klubů NFL (Buffalo Bills) a NHL (Buffalo Sabres).

Skvělou stopu zanechala na turnaji Karolína Muchová, když obhájila semifinále, do kterého neztratila ani set. Dominovala i proti Pegulaové, ale na výhru jí nestačilo, ani když vedla 6:1, 2:0 a měla gamebol.

Muchová je na tom výborně technicky, ale taky skvěle podává. Na svůj agresivní styl však potřebuje mnohem lepší kondičku. Odborně vedená fyzická příprava je taky nejlepší prevencí proti zranění. Jsem velmi rád, že je zpět ve hře, ale hlavně po sezoně ji čeká hodně tvrdé práce. Nevyužít takovou převahu v technice by byl hřích a jednou by ji to mohlo moc mrzet.

Dobré je, že naše mužské trio je opět kompletní. Jiří Lehečka asi Tomáši Macháčovi a Jakubu Menšíkovi trochu chyběl. Oba hráli v útlumu. Ale teď všichni správně vynechali dvěstěpadesátku v New Jersey a výborně se připravili na US Open. Lehečka s Menšíkem to dotáhli do třetího kola, Machář dokonce do čtvrtého.

Cenné jsou hlavně skalpy Sebastiana Kordy (Macháč) a Felixe Auger-Aliassimea (Menšík). Škoda že teenager Menšík nešťastně prohrál ze tří mečbolů s Portugalcem Borgesem.

V této chvíli se celé naše trio připravuje ve Valencii na velice těžkou daviscupovou skupinu (Španělsko, Austrálie, Francie). Všichni ale touží salátovou mísu vyhrát a fandové jim budou zase držet palce. Týmové soutěže jsou v Česku oblíbenější než individuální. Z hlediska propagace země je však grandslamový úspěch mnohem důležitější. Davis Cup a Billie Jean King Cup sledují jen fandové zúčastněných států, kdežto Krejčíkovou ve Wimbledonu viděla více než miliarda lidí.

Tak sportu zdar a tenisu zvlášť!