Hlavní obsah

RAJNOCHŮV GLOSÁŘ: Zoufalé Budějovice, pravdomluvný Liberec a závislý Baník

Druhé ligové kolo je minulostí, kluby velké trojky zvládly dle očekávání své duely. Letenští se můžou těšit hlavně z návratů reprezentantů a zraněných. Bývalý reprezentant Jan Rajnoch se ve svém pravidelném glosáři zamýšlí nad tím, jak se dělá fotbal v Českých Budějovicích a jestli Baník není až příliš závislý na jedné individualitě.

Foto: Profimedia.cz

v Liberci se rozhodli uvádět skutečné návštěvy, jak deklaroval i sám majitel Slovanu Ondřej Kania.

Článek

Slavia dala zapomenout na nepovedený úvodní zápas sezony, do duelu s Českými Budějovicemi vlétla a po deseti minutách již bylo v podstatě hotovo. V Edenu je potom už extrémně náročné hrát; naopak sešívaní se dostali do pohody – absolutně zasloužené vítězství – a tentokrát jsme viděli hodně silnou Slavii.

Je všeobecně známo, že na jihu Čech mají v posledních měsících problémy – ať už jde o složitou finanční situaci, či o nového majitele. V prvním kole padlo Dynamo doma s Olomoucí (složitý zápas, Sigma ukázala svoji kvalitu v zápase s Libercem), teď prohrálo na Slavii, i když po špatném výkonu – a odvoláš trenéra? Na mě to působí jako Kocourkov, klub vedený bez jakékoliv koncepce. Trenéři, co dovedli Dynamo na jaře k záchraně, měli dostat prostor, jsou to budějovičáci, srdcaři, ke klubu mají vztah. Jirkovi Kladrubskému se úplně nedivím, že pozici asistenta u trenéra Straky odmítl. Nechci malovat čerta na zeď, ale s Budějovicemi to vypadá bledě.

Sestřih zápasu Slavia - České BudějoviceVideo: LFA

Sparta duelem v Teplicích dostala do rotace více méně všechny hráče, což je pro ni stejně důležité, jako že duel na severu Čech zvládla. V minulé sezoně na Stínadlech totiž ztratila. Nejdůležitějším momentem zápasu z pohledu letenských byla okamžitá odpověď na vyrovnávací branku Teplic, v podstatě hned z rozehrávky si vzali vedení zpět. Navrátilci z reprezentace, ať už jde o Haraslína, či Preciada, byli hodně cítit. Hodně překvapivý je návrat Karirinena – předpoklad, na jak dlouho měl být out, byl původně o dost delší, nikdo s ním takhle brzo nepočítal.

Sestřih zápasu Teplice - SpartaVideo: LFA

Preciado naskočil do ostrého zápasu za Spartu po více než dvou měsících a extrémně se mi líbil. Na českou ligu je to nadstandardní hráč, který vyniká svojí rychlostí, má tempo, driblink, až se dostane do herní pohody, tak bude hodně platný. Pro Spartu může být největším posílením to, že udržela kádr pohromadě, navíc ho vhodně doplnila, posily jsou promyšlené. Krasniqi se v Teplicích prosadil, dal tak částečně zapomenout na dvě zahozené šance z úvodního kola, také v něm dřímá velký potenciál.

Plzeň urvala výhru s Hradcem jen tak tak, pro Viktorii šlo o mimořádně složité utkání, taky se trenér Koubek po zápase hodně radoval z výhry. Trenér Votroků David Horejš navázal na práci Míry Koubka, pokračuje v zavedených principech. Trenér Viktorky dostal ochutnat svoji polívčičku, Hradec byl v nejlepším mínění fakt nechutný. Nebýt několikacentimetrového ofsajdu, kterého jsem si ani v televizi nevšiml, tak si mohli Východočeši odvést i bodík. Góly Slavie a Hradce, které nebyly uznány, by ještě v minulé sezoně platily – jsou to takové ofsajdy neofsajdy. Já bych takovéhle góly, u kterých se skutečně bavíme o centimetrech, zkrátka uznával, ale jednou jsou pravidla daná a musíme se jich držet. Ani v jednom případě ale nebyla pozice útočícího hráče zvýhodňující.

Sestřih zápasu Plzeň - HradecVideo: LFA

Plzeňáci oznámili, že se na delší dobu zranil Kabongo, minimálně na podzim už si nezahraje. Pro Viktorii je to obrovská ztráta, jak fotbalově, tak lidsky. Trošku mě to zaráží v tom ohledu, že něco podobného se stalo o týden dříve Tomášovi Vlčkovi ze Slavie. Oba jsou mladí kluci, kteří to mají ještě celé před sebou; mluvil jsem o tom trochu minulý týden, jestli nemůže být na vině i přetížení. Možná je to jenom shoda náhod, pro ty kluky, kteří nebyli zvyklí na enormní zátěž, tak se to na nich může podepsat. Začalo se spekulovat o tom, jestli přivést někoho za Kabonga. Kádr má Plzeň široký, je tam třeba Tom Slončík – nechal bych to na panu Šádkovi, jestli vytáhne někoho z klobouku, což mu jde, a zaskočí tím všechny.

Dalším velkým tématem uplynulého víkendu je návštěva v Liberci, ohledně které si strhla velká mela. Prvně musím říct, že si vážím toho, že ji Slovan v čele s majitelem Ondřejem Kaniou uvedl pravdivě. Je to holt odraz reality a toho, že v posledních letech se pro fanoušky na severu Čech nedělalo vůbec nic. Všiml jsem si toho, že na jednom stadionu byla uvedena návštěva velmi podobná, avšak lidí tam bylo o poznání méně. Tohle biflování lidí se mi nelíbí. I přesto, že u Nisy nebylo tolik lidí, jak jsem očekával, tak vytvořili dobrou atmosféru, v pátečním utkání se Slavií mají na co navazovat, očekávám plný stadion.

Sestřih zápasu Liberec - OlomoucVideo: LFA

Peprný výjezd má za sebou kouč Martin Hyský se svojí Karvinou. Slezané zavítali do Pardubic, kam už měl kouč jednou nohou v létě nakročeno. U MFK se prokázala síla kádru, o které mluvím už od jara – když ji navíc pozvednete o odbornost a erudovanost bývalého slávisty, vyjde vám z toho tuze zajímavý mix. Trenér Bielan Karvinou dokázal zachránit, ale Martin Hyský tam přinesl ještě něco navíc, přinesl moderní prvky; kouč Hyský žije fotbalem 24/7, vše má nastudované a hlavně dokáže svoji vizi převést na hráče a na hřiště. Už zápas s Libercem byl slušný, výkonem na východě Čech to jenom orámovali.

Sestřih zápasu Pardubice - KarvináVideo: LFA

Druhé kolo orámovaly obrovské minely gólmanů, jmenovitě šlo o Michala Reichla a Martina Janáčka, ale ani v prvním kole se chyb muži v rukavicích úplně nevyvarovali. Možná podcenili přípravu, kdo ví. Ne, vážně, úplně bych v tom souvislosti nehledal. Brankář je hodně exponovaný post, na kterém je každá chyba hodně vidět. Pro mě jsou v mužstvu tři pozice, které jsou nejdůležitější a nesou hodně zodpovědnosti, ta první je gólman, pak střední obránce či záložník a gólový útočník.

Premiérové body v této sezoně vystřelil Baníku Ewerton, chtělo by se říct – kdo jiný. Důležitost Brazilce v týmu Ostravanů je možná až přílišná. Bujaře se spekuluje o tom, že by sedmadvacetiletý křídelník mohl odejít ještě letos v létě, a to i přesto, že před pár týdny do Baníku přestoupil. V tomhle má Baník holt smůlu, Ewerton má ve smlouvě výstupní klauzuli, takže jeho hodnota neustále roste, ale cifra, za kterou ho Baník prodá, se nemění. Pro Ostravu je to na jednu stranu super – je vidět, že tam Brazilec opět našel lásku k fotbalu, krásně o něm mluví trenéři i spoluhráči –, jenom bohužel odchod bude hodně bolestivý, a to po všech stránkách. Má obrovskou důvěru, dostal kapitánkou, všichni v klubu mu věří a on je typem fotbalisty, který s důvěrou roste.

Sestřih zápasu Baník Ostrava - JablonecVideo: LFA

Tou nejzářivější hvězdou uplynulého kola byl ale jednoznačně Daniel Mareček. Záložník Boleslavi nasázel hattrick a trenér Holoubek si z něho dělal srandu, že neumí dát v zápase jenom jeden gól. Dan byl pro mě vždycky zajímavým hráčem, bohužel je skleněný, náchylný na zranění. Často není k dispozici; co vím, tak za trenéra Hoftycha tréninkový proces neměl ideální, měl hodně úlev, ale to už pár let bude, může na tom být úplně jinak. Každopádně za parádní hattrick smekám klobouk, jenom více takových výkonů! Přesně kvůli takovýmhle představením chodí lidé na stadiony, v uplynulém kole jsme měli druhou nejvyšší průměrnou návštěvu v tomto tisíciletí.

Sestřih utkání Mladá Boleslav - SlováckoVideo: LFA

Související témata: