Hlavní obsah

RAJNOCHŮV GLOSÁŘ: Zajíci se počítají až po honu. Tady to, předsedo, máte spočítaný

Působení české reprezentace na fotbalovém mistrovství Evropy je již minulostí. Pouze jeden získaný bod ve skupině dal národnímu týmu razantní stopku. Mnozí fotbaloví experti z řad bývalých hráčů a trenérů český kádr kritizují a nenechávají na něm nit suchou. V menšině se však najdou i tací, kteří spoléhají na světlejší budoucnost. Bývalý reprezentant Jan Rajnoch ve svém pravidelném glosáři pro Sport.cz vidí problém ještě ve vyšších patrech.

Foto: Vít Šimánek, Sport.cz, ČTK

Jan Rajnoch hodnotí ve svém glosáři vystoupení české reprezentace na Euru.

Článek

„Veskrze všechny názory, které po vypadnutí nároďáku padly, jsou pravdivé. Jedná se opravdu o odraz českého fotbalu. Předseda FAČR Petr Fousek říká, že se zajíci počítají až po honu. Tak tady to má spočítaný. Když nastupoval do funkce, nějakou svou arogancí a neústupností donutil odstoupit Vladimíra Šmicera, aby se netříštily síly. Smůlu měl i Karel Poborský, který byl v uvozovkách kandidátem druhé strany, ale musím říct, že s jeho názory naprosto souhlasím. Ve výsledku to dopadlo tak, že Petru Fouskovi šlo vždy o sebe.

Stačí se podívat na údajně největší úspěch českého fotbalu za tu dobu, kdy je nové vedení. Zvolení předsedy do výkonného výboru UEFA je samozřejmě důležité, ale nám tady zamrzl a možná i přešel na druhou kolej fotbal jako takový. Pravidelně objíždím valné hromady a neslyšel jsem nic, co by fotbal u nás mělo posunout. Vše se zatím točí jen kolem politikaření a boje o moc. Já jsem z toho zklamaný.

Pokud se podíváme na hráče, které máme, taková je realita. Po individuální stránce jsme spolu se Skotskem byli nejhorší na šampionátu. Musíme se zamyslet nad tím, proč to tak je, a ideálně vychovat novou generaci šikovných hráčů. Tím nechci říkat, že je nemáme. Oni jsou, ale chybí jim i dobré vedení, čímž se dostávám k problému číslo dva.

Nevidím žádnou trenérskou koncepci. Většina nových koučů v téhle zemi jsou teoretici. Chybí mi tam někdo z řad bývalých hráčů. Jak ale oni mohou trénovat, když se často nedostanou ani k přijímacím zkouškám. Fotbalista, který má víc než tři sta startů v lize, opravdu není většinou žádný vysokoškolák. On se neumí učit a je třeba mu nějakým způsobem pomoct. Tím nechci říct, že by měl automaticky dostat licenci. Rozhodně by ale měl mít nějaké výhody.

Ideální spojení je trenér teoretik a trenér se zkušenostmi. Svaz ale téhle koncepci vyloženě podkopává nohy. Na A licenci se v poslední době nedostalo hned několik bývalých skvělých hráčů. Oni by to chtěli dělat a rádi by pomohli českému fotbalu, ale musí být vůle na obou stranách. Nechci tím ale říct, že není spousta skvělých trenérů, kteří v nejvyšších patrech fotbalu nepůsobili a nemají za sebou stovky startů v lize.

Problém ale vidím i na vesnicích. Všechno se však točí kolem peněz. Jak mám přesvědčit dobrého trenéra, aby šel k nám do klubu, když mu ani nemůžu zaplatit. V okresech může vyrůst spousta skvělých fotbalistů, ale to si musí uvědomit i tam nahoře.

Divím se, že si nechceme vzít příklad ze zahraničí. Liga u nás jde nahoru každým rokem, ale čím to je? Všechno se zvedá jen díky zahraničním hráčům, trenérům či majitelům. Proč si tedy FAČR nevezme mustr, jak se to dělá. Z českého fotbalu byly vyhnány legendy jako Grygera nebo Šmicer. Není se ale čemu divit. Totéž Zdeněk Psotka, který chtěl dělat důležité a odvážné kroky pro český fotbal. On však raději odejde, protože ví, že se to nikam neposouvá.

My se pak divíme, že Gruzie či Turecko je na tom individuálně o mnoho úrovní lépe. Bude se teď kritizovat i Ivan Hašek, ale v něm úplně problém nevidím. Při jeho působení u národního týmu se už spousta věcí změnila, ale pokud má nějaký herní materiál, víc z toho nevykouzlí.

Přestavba bude trvat dlouho. Souhlasím s trenérem Haškem, že Euro je pomyslná příprava na kvalifikaci na mistrovství světa. Měli jsme možnost si vyzkoušet, jak bychom se chtěli prezentovat. U nás nechybí týmovost či bojovnost, není tam však kvalita a odvaha. Toho se bojím. Nic se nezmění, pokud se nezmění koncepce i v nejvyšších patrech českého fotbalu. Dokud se totiž bude politikařit, nikam se neposuneme.“

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.