Hlavní obsah

RAJNOCHŮV GLOSÁŘ: Velká trojka podle plánů a skvělá Hübschmanova rozlučka. Kéž by zůstal u fotbalu

Týden se s týdnem sešel a kluby velké trojky opět vyhrály. Nejvíc se paradoxně natrápila Slavia, která hrála jako jediná doma. Bývalý reprezentant Jan Rajnoch se ve svém pravidelném glosáři věnuje tomu, co chybí Baníku na úplné čelo, a vzpomíná na začátky kariéry s Tomášem Hübschmanem, zároveň připojuje jedno přání.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Tomáš Hübschman v dresu Jablonce

Článek

Musím pochválit výkon Teplic na Slavii, svým dobrý výkonem to sešívaným hodně zkomplikovaly. Stěžování Severočechů na rozhodčích je poměrně typickým jevem u klubů, které prohrají, nic speciálního, nedával bych tomu velkou váhu. Tlak ze strany domácích hráčů i fanoušků tam určitě nějaký byl, ale nemyslím si, že by to mělo být něco, čemu sudí podlehnou. Parta trenéra Frťaly vedla ještě deset minut před koncem a nakonec prohrála 1:2, nutno dodat, že po svých dvou velkých chybách, to je ale holt fotbal.

Abych pravdu řekl, tak jsem nečekal, že pro sešívané půjde o tak obtížné utkání, ale opět jim pomohla šíře a kvalita lavičky.

Sestřih zápasu Slavia–TepliceVideo: LFA

Také Sparta hrála se soupeřem ze severu, vyrazila do Jablonce. Na první pohled složitější zápas, ale pro Spartu paradoxně jednodušší než pro jejího arcirivala. Letenským vyhovovalo, že s nimi chtěla Kozlova ekipa hrát fotbal a tím pádem mohli chodit do brejkových situací, které jsou pro soupeře smrtelné. Jablonec je proti Teplicím fotbalovější, má ve svém středu několik kreativních hráčů. Sparta opět ukázala svoji sílu a vyspělost, dokáže po těžkých evropských bitvách zvládat i ty méně sexy zápasy.

Sestřih zápasu Jablonec–SpartaVideo: LFA

Výhra Sparty v Jablonci, i přes výraznou rotaci, kdy trenér Friis vyměnil proti zápasu na půdě FCSB významnou část sestavy, ukazuje na to, jak má Sparta silný a konsolidovaný kádr. Když někoho přivede, okamžitě zapadne a je hned posilou. Demonstrovat si to můžeme na postavení Jana Kuchty. V minulé sezoně byl na hrotu neotřesitelnou jedničkou, teď je útočník číslo tři až čtyři. Může za to velký pokles formy, což je ale vzhledem k účasti na Euru, ze které plyne nedokonalá kondiční připravenost, vcelku logické. Sparta navíc na začátku týdne přivedla za rekordní částku útočníka Rrahmaniho, ten určitě vzhledem k cenovce a jeho předpokládaným kvalitám dostane značný prostor, takže se hojně začalo spekulovat o Kuchtičově přestupu, což by mi v aktuální situaci dávalo smysl, ale nechme se překvapit, jak to má Tomáš Rosický vymyšlené, zápasů na podzim mají spoustu.

Ještě před zápasem ocenily oba kluby Tomáše Hübschmana za jeho úžasnou kariéru. O Tomášovi bych mohl vyprávět hodiny, známe se snad od sedmi let. Tomáš je jenom o pár dní starší než já, prožili jsme spolu mládí ve Spartě, pak se nám kariéry rozdělily a potkali jsme se znova v nároďáku. Tomáš byl vždycky skvělý fotbalista, ale především to byl vždycky úžasný člověk. Tu fantastickou kariéru si vydřel, každý den pracoval na maximum a mám pro něho jenom slova respektu a obdivu. Moc si vážím toho, že se takhle dlouho známe a Tomáš je jeden z nejúžasnějších lidí, kteří ve fotbale jsou. Závěrem bych ho chtěl požádat, aby zůstal v českém fotbale, přesně takovéhle lidi v jeho strukturách potřebujeme, a když tam nebudou působit takové osobnosti, tak už nevím, kdo jiný. Záleží ale samozřejmě na něm.

Nejhezčí zápas kola sehrála Olomouc s Boleslaví, oba týmy jenom navázaly na to, co předvádí od začátku sezony. Sigma je překvapením, opakuju to snad každý týden, ale trenér Janotka ji pozvedl a zaslouží za to absolutorium. Za krátkou dobu udělal spoustu práce, věří mladým hráčům, které už vede několik let, a ti mu to vrací. Středočeši měli po extrémně náročném čtvrtečním postupu v Konferenční lize těžké nohy, trvalo jim, než se rozběhali, nakonec se jim podařilo vyrovnat, ale Olomouc si šla za třemi body víc a nakonec jí je hlavou po rohu vystřelil Kliment.

Ten má po pěti kolech pět branek a možná začíná pošilhávat po návratu do reprezentace. Pod trenérem Koubkem mu v Plzni pšenka nekvetla, teď se vrátil na Moravu, kde už mu to v dresu Slovácka hodně šlo a jenom dokazuje, že mu to na východě svědčí. U něho je jedním z faktorů výkonnosti důvěra, kterou od kouče Janotky dostal velkou a splácí mu to. Do reprezentační pauzy jsou ještě dva zápasy, pokud se mu bude dařit jako doposud, tak bych ho klidně vzal, navíc se bude hrát jenom Liga národů, takže ideální příležitost na to, zkusit někoho nového.

Sestřih zápasu Olomouc–Mladá BoleslavVideo: LFA

Další hráč, který v neděli nastoupil na Andrově stadionu a má zkušenosti s reprezentací, je Vasil Kušej, který se začíná vracet do formy, kterou měl minulý podzim. Hodně na něho padlo, že byl okolo něho humbuk, přestup nakonec nedopadl a přestalo mu to jít. Asi nebyl dobře nastavený na pokračování, navíc přišel nový trenér, který po něm začal chtít úplně jiné věci než trenér Kulič. Potřeboval se srovnat mentálně a vypadá to, že půjde zase nahoru.

Plzeň předvedla v Budějovicích rutinérský výkon, vůbec nemohlo být pochyb o tom, že to na jihu Čech zvládne. Dynamo aktuálně není v rozpoložení, kdy by mělo potrápit, natož obrat o body někoho z horní poloviny, natož člena silné trojky. Plzeň si to zkušeně pohlídala. Přesně tohle byl pro Viktorku zápas, kdy mohla sáhnout k velké rotaci, dát šanci hráčům širšího kádru a mladým, aby si je rozehrála do těžších zápasů. Trenér Koubek to udělal a mohl na západ Čech odjíždět maximálně spokojený. Tohle je jeden z důvodů, proč říkám, že by si evropští zápasníci neměli odkládat ligové duely.

Sestřih zápasu České Budějovice–PlzeňVideo: LFA

Liberec nutně potřeboval zvládnout mač s Pardubicemi a s přehledem se mu to povedlo. Hodně speciální zápas to byl pro Radka Kováče s Míšou Hlavatým, kteří na východě Čech dlouho působili. Očekával jsem jednoznačné vítězství, což se i potvrdilo. Slovan už byl pod dílčím tlakem, protože od výhry v prvním kole už se mu podařilo uhrát pouze remízu, takže body nesmírně důležité. Po minulém zaváhání v Teplicích se na ně zaslouženě snesla obrovská kritika a Kováčův mančaft demonstroval svoji sílu. Ghali dostal červenou, se kterou jsem v míru, v mých očích je hráč zodpovědný za svoje tělo a faul, i když nechtěný, to byl, navíc měl tragickou dohru. Přeju Honzovi Kalabiškovi co nejrychlejší návrat.

Plus a minus kola – dva góly Michala Hlavatého a červená karta pro Ahmada GhalihoVideo: LFA

Baník hrál na Slovácku a čekal jsem, že to zvládne. Ostravští samozřejmě byli extrémně zklamaní z vyřazení od Kodaně, ke kterému se radši nebudu ani vracet, nebudu sypat sůl do otevřených ran, nepostup bolí ještě teď. Čekal jsem ale, že se z toho Baník oklepe a na Slovácku vyhraje. Což se ale nestalo, ukázalo se, že Baník ještě nedokáže duely české ligy úplně zvládat, spíše jeho hráčům sedí evropská, techničtější úroveň.

Baník má problémy se střílením branek, kromě zápasů s Urartu ještě nevstřelil v jednom zápase dvě branky a jenom tak navazuje na svoji žalostnou produktivitu z minulé sezóny, kdy pro něho střílení branek bylo pomalu sprostým slovem. Nedaří se jim zvládat vyrovnané duely a je to ten hlavní důvod, proč mezi Slezany a velkou trojkou je takový odstup. Baník branek dává málo, hrozně se na ně nadřou. Šancí si vytváří dost, mají i dost kvalitních horáků, asi je to o sebevědomí a důrazu, vůli se prosadit. Ale nemají tam vyloženě jednoho snajpra, který by zápasy rozhodoval a dal třeba 10-15 gólů za sezonu.

Sestřih zápasu Slovácko–Baník OstravaVideo: LFA

Pražská „S“ mají před sebou poslední, zároveň nejtěžší krok, aby se podívala do hlavní fáze Ligy mistrů. I kdyby to nezvládla, Evropská liga je super soutěž, navíc by v ní měli větší šanci postoupit do play off a uhrát tak víc bodů do koeficientu. Ale je mi jasné, že hráči chtějí do LM, prestiž je na úplně jiné úrovni. Věřím, že EL si zahraje i Plzeň, a kdyby postoupila Boleslav do Konferenční ligy, tak bychom měli čtyři týmy v Evropě, což by byla pro náš fotbal naprostá paráda.