Hlavní obsah

RAJNOCHŮV GLOSÁŘ: Role Slavie a Liberce se prohodily, Franzova půlhodinka hrůzy a zajímavá Olomouc

Třetí ligové kolo je minulostí a už máme jenom jeden stoprocentní tým. Tím je Sparta, která si rutinérským výkonem poradila s Duklou. Bývalý reprezentant Jan Rajnoch se ve svém pravidelném glosáři zamýšlí nad tím, co chybí Slavii, jak se po příchodu velké posily poskládá obrana Hradce, a nechápe, proč si Baník odložil duel s Karvinou.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Slavia si s Libercem prohodila role. Slovan hrál kombinačně, zatímco sešívaní jednoduše.

Článek

Role Slavie a Liberce se v pátečním duelu otočily. Sešívaní hráli jednoduchý, bojovný fotbal, zatímco Liberec se snažil hrát odzadu po zemi, kombinačně. Bíločervení potřebovali venku zabrat a účel světil prostředky. Primárním cílem Slavie bylo neobdržet branku a pak spoléhat na svoji kvalitu, že se dokáže prosadit, což se jí i následně parádní ranou Dioufa povedlo. Vyhrál tentokrát zkušenější tým, který si pro body pragmaticky došel. Slavii musím pochválit za reakci na ztrátu z úvodního kola, její hra má sice stále k ideálu daleko, ale ze dvou složitých výjezdů má čtyři body, navíc stále nedostala branku.

Obrovský kredit Liberci, pro něj je to hodně trpký výsledek. Slovan byl na tom kombinačně lépe, hrál hezký fotbal, ale ze dvou domácích zápasů má pouze bod, s tím určitě spokojen není. Na řadě rozhodně není jakákoliv panika, je potřeba trpělivosti a věřím, že půjde nahoru.

Chtěl bych se zastavit u dvou jmen Pražanů. Tím prvním je Tonda Kinský, který ještě neobdržel v sezoně branku, což je i devíza celé obrany. Tonda působí mimořádně sebevědomě, což i přenáší na hráče před sebou. Na svůj věk vypadá hodně jistě, v obou složitých situacích Slavii podržel a vypadá jako skvělá posila, která může být dalším zajímavým prodejním artiklem.

Poprvé nastoupil v základní sestavě Slavie Tomáš Chorý, možná i proto se sešívaní uchýlili v zápase k takové jednoduchosti. Chtěli ho dostávat do situací, ve kterých je jeho největší síla a v nichž by měl být i jeho největší přínos – tedy osobní souboje. Olomoucký odchovanec to měl složité, pro všechny zainteresované strany bude důležité, aby co nejdříve začal střílet branky, což se mu zatím nedaří, ale dal bych mu ještě čas. Po Euru neměl příliš odpočinku, aktuálně dotrénovává, dostává se do zápasového tempa. U fanoušků to bude s trpělivostí složité, ale je to hráč, který, věřím, si je dokáže získat.

Sparta, jak ostatně říká i trenér Friis, jede podle plánu. Z prvních pěti zápasů se Pražané pětkrát radovali, takže ideální začátek. Proti Dukle si naprosto rutinérsky došli pro výhru, je ale vidět, že hráči ještě nejsou v top formě; na Radův soubor to ale stačilo bez větší námahy. V prvních pěti duelech měli rudí pět různých kapitánů, jako problém to nevidím, možná právě naopak. Svědčí to o tom, že tým je zdravý, má určenou úzkou skupinu kapitánů, která se pásky ujme podle toho, kdo je zrovna na hřišti. Dukla, hlavně směrem dozadu, odevzdala poctivý výkon, dělala co mohla, ale směrem dopředu to bylo málo, což ostatně uznal i sám trenér Rada. Do ofenzivní části určitě bude potřebovat posílit.

Příjemným překvapením prvních tří kol je zatím Olomouc, za vzestup dle mého hodně vděčí trenéru Janotkovi. Ať je na to na Sigmě, co se týče vedení, jakkoliv, tak se rozhodli pro razantní změnu, která mi je sympatická. Tomáš je kluk, se kterým jsem hrál; už jako hráč byl vždycky poctivý, inteligentní, a to si přenesl i do trenérské kariéry. Prošel si v Olomouci mládeží, vedl devatenáctku, minulou sezonu s béčkem zvládl fenomenálně. Přijde mi to jako návrat ke starým dobrým olomouckým časům, kdy za Sigmu hrálo hodně odchovanců, protože olomoucká mládež je vyhlášená. Spoustu těch hráčů si i sám trenér vychoval a na klucích je znát, že cítí důvěru, na ligu jednoznačně mají.

Hra zatím není po celých 90 minut ideální, i Teplice měli šance, ale Olomouci hodně pomohla minela Marečka. On je to od přírody střední záložník, možná mu v tu chvíli nedošlo, že je poslední, ale takovéhle chyby se dějí, musí to co nejrychleji hodit za hlavu. Bohužel pro Severočechy – už nutně potřebují body –, ale věřím tomu, že trenérský štáb v čele se Zdenem Frťalou to dá dohromady.

Plzeň vyjela do Jablonce a po remíze 0:0 si připsala první ztrátu v sezoně. Musím ale pochválit Severočechy, kteří hráli velmi dobře. Pod trenérem Kozlem je vidět změna, mančaft má chuť a drajv. V první půli jsme viděli solidní zápas, Jablonec v letošní sezoně bude určitě na domácím hřišti hodně nepříjemným soupeřem. Viktorka potřebuje najít střelce, Daniel Vašulín se po příchodu z Hradce zatím herně trápí, sice odvede obrovské penzum práce, ale zatím bez gólového efektu; také Matěj Vydra se zatím nepotkal s formou a ani další ofenzivní hráči zatím nejsou vyladění. Kometa minulé sezony Pavel Šulc měl specifickou přípravu kvůli Euru, věřím však, že Plzni pomůžou evropské zápasy, dostane do rotace více hráčů. Je ale holt fakt, že Plzni aktuálně chybí hráč, který by rozhodoval zápasy.

V neděli se představil na lavičce Českých Budějovic František Straka a prvních třicet minut si musel připadat jako v hororu. V té úvodní půlhodině mi bylo Jihočechů až líto, jejich hra neměla pomalu ani třetiligové parametry. Přišlo mi, že na hráče padla nervozita, měli se ukázat před novým vedením i koučem, ale sežralo je to. Je mi líto Franze, že si to musel zažít. Klobouk dolu před tím, jak do toho před druhým poločasem sáhl, změnil formaci, vsadil na tři stopery a při troše štěstí se mohl zápas ještě zvrátit. Budějovice ukázaly, jak trenér řekl, že mají koule, teď se musí hlavně stabilizovat, jak herně, tak především finančně.

Když se jenom pozastavím u toho, jak to v Dynamu (ne)funguje, tak mi to přijde jako návrat o 20 let zpátky, všechno je absolutně netransparentní a mám o ně strach. Uvidíme, s jakou koncepcí se vytasí nové vedení, mají vynikající akademii, kterou vede Petr Beran, na jihu Čech vyrůstá spousta talentů, cesta by to určitě byla. Jako krajské město mají velkou spádovou oblast pro talenty, a hlavně s nimi dokáží pracovat.

Pardubice dokázaly dokonale využít chaosu, který se nacházel v zadních řadách jihočechů. Také pro Pardubice to byly dva poločasy jako den a noc. Od Východočechů bych si s tím kádrem, co tam mají, představoval větší kvalitu. Navíc už nejsou tím nezkušeným týmem, jakým byli, když do ligy postupovali. Mají tam zkušené hráče, kteří si prošli několikrát bojem o záchranu, a představoval bych si od nich, že si s druhým poločasem poradí o dost lépe. Před zápasem měli nula bodů a náskok se snažili ubránit zuby nehty. Pro ně důležité tři body; je hodně vidět, že jim chybí Michal Hlavatý.

Další tým, který na startu sezony působí velice dobře, je Hradec Králové. Votroci zvládli za tři body složitý zápas, kde šlo všechno proti nim. Už v první minutě si vstřelili nešťastný vlastňák, dostali brzkou červenou, přesto to zvládli. Trenér Horejš odvádí super práci, jeho epika se prezentuje pragmatickým fotbalem, hrají to, na co mají. Prezentují se obrovským srdcem, hodně jim pomáhá stadion, zároveň se jim podařily dva velké návraty – jak Adam Vlkanova, tak Tomáš Petrášek budou velkými posilami. Hradec vypadá zajímavě, s jídlem roste chuť a do Malšovické arény se pro body jezdit fakt nebude.

Jsem hodně zvědavý, jak zapracují Petráška do sestavy, nabízí se varianta se třemi stopery a stoperská trojka Čihák–Petrášek–Spáčil působí nabitě. Už před sezonou jsem tipoval, že Hradec by mohl být černým koněm soutěže a zatím moje slova potvrzuje. Naopak zklamaný jsem byl z Mladé Boleslavi, která byla hodně na balonu, což se ostatně proti oslabenému soupeři očekává, chyběl mi tam ale moment překvapení. Možná jim chyběl Mára Matějovský a jeho neotřelá řešení, matadora však šetřili na Evropu.

Musím se přiznat, že úplně nerozumím tomu, proč si Baník odložil zápas v Karviné. A je jedno, že jde tentokrát o Ostravu; kdyby to udělaly pražská S či Plzeň, tak bych to kritizoval úplně stejně. Jasně, bylo tam dlouhé cestování, Slezané ale mají dostatečně široký kádr na to, aby to zvládli odehrát. Naopak si myslím, že zápas by jim mohl pomoci v rozehranosti a herním sebevědomí. Navíc před sebou neměli žádný předlouhý výjezd, měli hrát derby s Karvinou.

Liga je na začátku, rozjíždí se pozvolněji, vídáme v každém kole pár lepších i horších zápasů. Jsem strašně rád za to, že se zvedá návštěvnost, kluby se snaží na marketingu, v čele s Libercem pracovat a postupně už to přináší první ovoce.