Hlavní obsah

RAJNOCHŮV GLOSÁŘ: První sparťanská ztráta, silný Baník a nekončící budějovické trápení

Uplynulé ligové kolo přineslo pouze šest duelů, většina pohárových zástupců si své zápasy odložila. Kromě Sparty, která paradoxně poprvé v sezoně ztratila. Bývalý reprezentant Jan Rajnoch se ve svém pravidelném glosáři věnuje tomu, co jsou hlavní příčiny první ztráty Letenských, co ho zklamalo a zaujalo na bitvě Baníku s Libercem, a připojuje komentář ke stále nulovým Budějovicím.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

PLS doplnit jakejkoliv popisek

Článek

Sparta byla z evropských zástupců jediná, která si víkendové utkání neodložila, což beru jako správný krok. Když se totiž podíváme do zahraničí, tak se o příliš využívanou praktiku nejedná. Slouží to ke cti Spartě, bere to ze sportovního hlediska, rozehrává další hráče, kteří tentokrát, bohužel pro rudé, důvěru nesplatili. Na Letnou přijelo důkladně přichystané Slovácko, které bylo, jak už jsme ostatně zvyklí, skvěle organizované dozadu. Tým z Uherského Hradiště obral obě pražská S, takže v tomhle smyslu body rozdělil spravedlivě. Sparta byla ve velkém vedru pomalá, bez náběhů, jako by jí chyběla ta obvyklá jiskra. Chápu, že má před velkým zápasem, na který se celý klub upíná.

Nemyslím si, že to bylo zapříčiněno tím, že širší kádr Sparty nemá dostatečnou kvalitu, aby porazil Slovácko. Spíše je to tím, že daní borci ještě nejsou v ideálním rozpoložení, nějací jsou méně v rotaci. Takováhle ztráta se holt občas stane, mrzí to, tím spíš, že je to doma, ale musejí to hodit za hlavu a zvládnout postup do Ligy mistrů. Druhému sledu sparťanských hráčů nepomohlo ani počasí, bylo obrovské vedro, což je objektivní faktor, ale neměli by se na něj vymlouvat, což jsem ani nezaznamenal.

Musím pochválit i Slovácko, které dokázalo z minima vytěžit maximum, ještě na konci mohl rozhodnout Juroška. Hlavní hvězdou zápasu byl dost překvapivě navrátilec do české ligy Michael Krmenčík. Ten určitě překvapil, opět ukázal, že na Spartu a konkrétně na tuhle branku, kam se prosadil, mu to fakt pálí. Ten gól trefil neskutečně. Jde o nechutného hroťáka, v nejlepším slova smyslu. Dlouho jsme ho neviděli, jeho postava je v českém fotbale dost kontroverzní, ale ze strany Slovácka šlo určitě o dobré angažmá.

Na rozdíl od Sparty si zbylí reprezentanti naší kopané v Evropě své zápasy odložili. Slavia měla nastoupit na půdě Mladé Boleslavi, která usiluje o Konferenční ligu, Plzeň bojující o Evropskou měla přivítat Olomouc. Odkládání duelů mi přijde jako škoda, hráči širšího kádru mohli dostat možnost ukázat se. Navíc odložení nikomu negarantuje, že v dohrávce své utkání zvládne, ale budiž, je to vůle klubů, i když přístup Sparty je mi bližší.

Hodně nečekanou zprávou uplynulého víkendu je změna kouče v Mladé Boleslavi. Vůbec by mě nenapadlo, že do toho v městě automobilů takhle říznou, ještě navíc, když mají mezi zápasy posledního předkola o Konferenční ligu. Dost radikální krok, na který má však pan Trunda, jako nový majitel, výsostné právo. Jestli ve vedení cítili, že se nejede podle toho, jak by chtěli oni, že chtějí nastolit novou cestu… Nechci soudit, jestli mi to dává smysl, nebo ne, to ukáže až čas, ale sahat do trenérského štábu takhle mezi možná nejdůležitějším zápasem sezony je dost zvláštní.

Na čtvrté místo se posunul Jablonec, ve kterém už jde vidět jasný rukopis trenéra Kozla. A ze Severočechů se trošku překvapivě vyklubal další tým, který bude bojovat o top šestku. Kozlova ekipa už v zápasech s Plzní a Spartou ukázala, že se může měřit i s těmi nejlepšími, a její výkony jsou pro mě zatím největším překvapením dosavadního ligového dění. Poslední roky se jim moc nedařilo, ať už tam byl David Horejš, či Radoslav Látal, tak to ani jeden z nich nedokázal dát pořádně dohromady, to se povedlo až nyní Lubošovi. I pro něho je to po odchodu z Liberce určitě zadostiučinění.

Teplice padly doma s Karvinou a začínají lehce hazardovat nad propastí, upřímně ale musím říct, že jsem čekal dělbu bodů. Pro skláře byl přesně tohle typ duelu, který, jestli nechtějí bojovat o přežití, musí zvládnout. Jasně, Severočeši mají úzký kádr, mnohdy to lepí mladíky z béčka, hodně je na nich vidět, že jim chybí Štěpán Chaloupek. Ten už se po zranění zapojil ve Slavii do tréninku, o víkendu by měl být připravený i do zápasu. Osobně si myslím, že se Teplice budou snažit o to, aby ještě jeden stoper dorazil. Půlroční – podzimní – hostování Chaloupka by mi dávalo smysl, ale nevím, jaké mají pro něho Trpišovský a spol. plány.

Už několikrát jsem říkal, že Slezané nemají špatný mančaft, trenér Hyský vsadil na úplně jiný styl fotbalu, a i přes porodní bolesti vypadá jeho mužstvo zajímavě. Důležitým mužem může být Filip Vecheta, ten po přesunu ze Slovácka do Karviné začal okamžitě pálit ostrými. V Hradišti byl od mládeže, potřeboval už změnu. Jsou typy hráčů, kterým změna prospěje a rozkvetou do nebývalých rozměrů, jedním příkladem za všechny je Jan Kliment v Olomouci – aktuálně nejlepší střelec ligy.

Pardubice ve východočeském derby zvládly dokonale využít domácího prostředí, zápas navíc hodně ovlivnila červená karta. Votroci dostali z posledních čtyř kol třikrát červenou, trenér Horejš o disciplíně mluvil už po Baníku. Tehdy říkal, že s tím musejí něco dělat, což se jim i povedlo – ale pouze na jedno kolo, což je zatraceně málo. Tentokrát byl hříšníkem Petrášek, velká letní posila, avšak jeho vyloučení byla jasná záležitost. Musí si na to holt dávat větší pozor.

Nejočekávanějším zápasem kola byl výjezd Liberce do Ostravy. Musím říct, že mě zklamal výkon Slovanu ve druhém poločase. Naopak tleskám Baníku, který demonstroval sílu svého kádru. Druhá polovina byla ze strany Slezanů herně velmi povedená, hned ze začátku půle dali dvě branky a pak už Liberec k ničemu nepustili. Do druhé půle jako by ostravští vstoupili polití živou vodou. A to trenér Hapal sáhl do sestavy pouze jedenkrát a do hry poslal Daniela Holzera. Po změně stran mi Baník přišel sebevědomější, jistější na balonu.

Liberec má problém, hlavně když jim někdo pokryje Hlavatého s Frýdkem, přijde mi, že moc nemají jiný herní plán. V tomhle ohledu by se jim určitě hodil ještě nějaký nový hroťák, silový typ, který dokáže uhrát složité míče, nikoho takového v kádru kromě zraněného veterána Rabušice nemají.

První dějství bylo i tak vyrovnané, přece jenom jsou to týmy se stejnými ambicemi. Jdou na to ale dvěma odlišnými přístupy, ten liberecký mi přijde více koncepční, naopak kádr Baníku má obrovskou sílu a šířku, většinou už dělají hotové hráče a občas i hvězdy – viz Ewerton. Kvalita kádru Baníku je taková, že může tiše pošilhávat po boji o třetí místo, o čtvrté by měl hrát určitě. U Liberce ten vývoj nebude tak rychlý, jak velká část veřejnosti předpokládala, ale věřím, že se bude pomalu zvedat.

Speciální zápas to určitě byl pro Matěje Chaluše, který ještě v minulé sezoně hostoval v Liberci z Malmö, jež ho nakonec prodalo právě Ostravě. Úplně přesně nevím, proč to dopadlo takhle, ale možná si teď pod Ještědem drbou hlavu. Matějovi změna extrémně pomohla, ve Slezsku začal nastupovat vlastně ihned a od té doby si drží více než solidní výkonnost. Je na něm vidět, že si hodně věří, mně se jako hráč vždycky líbil, ale přijde mi, že až nyní v Ostravě je hodně vidět, navíc je jedním z lídrů týmu.

Program šestého kola uzavřela „záchranářská“ bitva Dukly s Budějovicemi. Pro Dynamo šlo opět o podobný zápas, kterých už v této sezoně mělo několik. Nehrálo špatně, mělo pár náznaků, pak ale dostalo první branku a totálně se složilo. Dostat dva góly z autu, to se nemůže stát ani v nižších soutěžích. Navíc třetí branku si Jihočeši vstřelili de facto sami, když špatně zahráli aut na vlastní půlce. Auty jsou sice standardní situace, jsou to ovšem jedny z nejlacinějších gólů, které můžete dostat, a vaši psychiku to pak extrémně sráží.

Takovéhle inkasované branky vypovídají i o špatném rozpoložení, Budějovice jsou stále na nule, atmosféra okolo klubu je žalostná. Klukům se nedá upřít snaha, chtíč, ale každá rána teď bolí dvojnásob. Dynamo potřebuje akutně uhrát aspoň bod, ten pohled na tabulku s nulou je děsivý.

Už i slýchávám hlasy, jestli Franz dokončí podzim. Na tohle mám jasný pohled: když už se vedení rozhodlo tak, že odvolalo kouče Lercha po zápase na Slavii, tak by měl Franz dostat prostor. Do konce podzimu bych ho podržel, nemyslím si, že případná změna by byla ku prospěchu věci, spíše naopak. Změna trenéra by teď byla fakt nesmysl, problém vidím spíše v síle a kvalitě kádru.

Směrem k evropským pohárům nás čeká mimořádně zajímavý a důležitý týden. Sparta je svému snu hodně blízko, ovšem stále ještě není nic hotového. Přestože si Letenští ze Švédska přivezli komfortní dvougólový náskok, budou muset být na špičkách, věřím však, že Sparta je tak kvalitní mužstvo, že si to pohlídá. Slavii čeká v Edenu odveta s Lille, do které sešívaní nejdou v ideální pozici. Věřím však, že zaplněný Eden, který už tolikrát Slavii prospěl, zaúřaduje znovu a pomůže jí k dalšímu zázraku. Věřím i Plzni, že si pohlídá náskok z Doosan Arény a dokráčí si pro skupinu EL. Boleslav předvedla v domácím prostředí proti Maďarům blackout, vypadalo to jako zápas, který vyhrají tři čtyři nula, ale opak byl pravdou a budou se muset ještě hodně snažit. Tak snad nový kouč vkročí do angažmá pravou nohou a budeme mít čtyři týmy v Evropě!

Související témata: