Hlavní obsah

RAJNOCHŮV GLOSÁŘ: Plzeň zlomila karvinské prokletí, liberecký komplex a zelenobílé déjà vu

Velká trojka po týdnu zase zabrala a všechny tři kluby se mohou radovat z plného bodového zisku. Bohemians, kteří podlehli Spartě, zažili nepříjemné déjà vu. Bývalý reprezentant Jan Rajnoch se ve svém pravidelném glosáři zamýšlí nad tím, proč Plzeň prolomila prokletí minulé sezony, co je překvapení kola a co pomůže Budějovicím.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Fotbalisté Sparty stejně jako na jaře díky brance na konci prvního poločasu zvládli obrátit duel v Ďolíčku.

Článek

Sparta na Bohemce umí a opět to dokázala. Byl to velmi podobný zápas jako na jaře, i tehdy Klokani vedli a nechali si ještě do poločasu vyrovnat, což pak určilo ráz druhé půle, takové zelenobílé déjà vu. I sám kouč Veselý to hodnotil jako identický duel. Oproti jarnímu střetnutí měli letenští to sobotní více pod kontrolou, tehdy jeli do Ďolíčku po sérii nedobrých výsledků a byla z nich cítit nervozita. Tentokráte, i přes nepovedený úterní zápas s FCSB, byla Sparta ve větším klidu a zápas zkušeně dotáhla do vítězného konce. Sparta dál šlape, stále v lize neztratila bod, nyní se musí soustředit na odvetu v Bukurešti.

Největší slabinou Sparty je zatím nesouhra stoperské trojice, ta se „dokonale“ projevila u inkasované branky. Přičítám to tomu, že kluci nejsou dlouho pospolu jako třeba slávisti a musí si na sebe ještě zvyknout. Letenským se nedaří udržet nulu, ze sedmi zápasů mají zatím pouze dvě. Ross je ve Spartě chvilku, zatím podává solidní výkony, je to jenom o tom, se s ostatními sehrát, u branky Yusufa to bylo vidět. Kdyby s Vitíkem lépe komunikovali, tak tomu mohli předejít.

Letenské, podle očekávání, prohání Slavia, kterou jsem po prvním kole, kdy ztratila na Slovácku, zkritizoval. Od té doby ale sešívaní šlapou, zapsali čtyři výhry ze čtyř zápasů, a hlavně nedostávají branky. V sezoně lovil Tonda Kinský míč ze sítě pouze jednou (v předkole LM), a to mu ho tam poslal smolným vlastňákem Bužek. Trpišovského banda hraje pragmatický fotbal, nekomplikuje si to, hraje jednoduše. Olomouc v určitých fázích držela více balon, což je jev dříve v Edenu nepředstavitelný, ale Slavia je zkušený mančaft, nedostává branky a Olomouc k ničemu nepustila.

Pro Slavii je aktuálně nejdůležitější sbírat body, prostoru na zlepšení je tam pořád spoustu, musí si to ještě sednout. Myslím si, že fotbal teprve přijde, Slavie nedrtí soupeře 3/4:0, jak jsme u ní byli zvyklí, ale prostě vyhrává a to je důležité. To Sigma naopak praktikuje kombinační, technický fotbal a za začátek sezony ji musím pochválit. Jde vidět, že pod trenérem Janotkou udělala velký progres, navíc má ve svých řadách spoustu mladých kluků, o kterých si myslím, že ještě uslyšíme.

Plzeň zlomila karvinské prokletí z minulé sezony, kdy Slezanům nedokázala ani jednou vstřelit branku, navíc doma padla 0:1. Viktoria navázala na výhru v poháru a v pohárovém tempu Karvinou vyprášila pěti brankami. Tom Slončík si odbyl debut v základní sestavě a byl rozhodně vidět, jednu branku vstřelil, další mu nebyla pro ofsajd uznána. Jenom potvrdil, proč ho Plzeň ze Zlína kupovala, na šanci si musel pár zápasů počkat, ale trenérovi Koubkovi ukázal, že s ním musí počítat. Plzeň zápas zvládla v evropském stylu, na druhou stranu Karviná včera absolutně propadla, což přiznal i kouč Hyský. Plzeň je dobře rozjetá a předpokládám, že bude hodně prohánět pražská S.

Jedením z kontroverzních momentů v Doosan Aréně byla branka Daniela Vašulína, které předcházelo útočníkovo postrčení hostujícího Svozila. Je pravda, že kontakt tam byl, v jeden moment plzeňský forvard koukal jenom na hráče, ruce tam trošku strčil, ale obránce musí být připravený na všechno. Myslím si, že to bylo správně uznané, bylo to na hraně, fotbal je ale kontaktní sport, obránce takový souboj nesmí za žádných okolností prohrát, jak je to tělo na tělo, tak se bek musí zapřít a souboj ustát. Viktorka by zápas vyhrála i tak, ale v mých očích gól platil správně. Což ostatně potvrdila i Komise rozhodčích.

Překvapením ligového kola byla prohra Liberce v Teplicích. Zajímavé je to také v tom, že Slovan podal podobně špatný výkon jako na jaře. A když k tomu připočteme remízu z loňského podzimu a dvě prohry z nadstavby, vypadá to trošku na liberecký komplex. Klobouk dolu ale před hochy ze Stínadel, kteří to i v totálně zdecimované sestavě zvládli, to je přesně to, co jsem psal minulý týden. Trenér Frťala dokázal dát tým dohromady. Tepličáci hráli důrazný, tvrdý fotbal, soupeři to znechutili, nedali Slovanu nic zadarmo a i díky velkému štěstí a velké chybě Bačkovského vstřelili v nastavení branku.

Liberec má na čem pracovat, pořád mu věřím. Mají mladý, silný, rychlý tým vedený skvělým trenérem, ale potřebují se už zase bodově chytnout. Výhra z prvního ligového kola v Karviné je možná trošku ukolébala. Následovali dva domácí duely s Olomoucí a Slavií, ze kterých Severočeši vytěžili pouze bod, a teď přišla další prohra v Teplicích, asi si to pod Ještědem kreslili trošku jinak.

Boleslav přejela doma Budějovice a souhlasím s trenérem Strakou, že to byl zápas o první brance. Tu bohužel pro Dynamo vstřelili domácí, kterým to extrémně pomohlo. Po čtvrtečním náročném evropském duelu je to rozpohybovalo a Jihočechy vůbec k ničemu nepustili. Když Budějovice nezachytí začátek mače, tak to s každým soupeřem budou mít strašně složité. Jejich sebevědomí není ideální, co si budeme povídat, navíc je teď čeká doma Plzeň, což není úplně soupeř na chycení. Nic jiného než bojovat a věřit ve vlastní síly jim nezbývá. Když to obrátím, tak jsem rád, že Boleslav dala tolik branek, furt mi přišla jako spící medvěd, doufám, že se trošku urvali ze řetězů a rozbalí to.

Hradec dostal v druhém kole po sobě brzkou červenou, je to kombinace přemotivovanosti, smůly a náhody. Kluci si na to musí dát pozor, dnešní fotbal je rychlý, takovéto zákroky se stávají, ale často pramení z vlastní chyby, například z toho, že si člověk špatně zpracuje balon, který pak chce rychle získat a někoho dojede. Obě červené pro Východočechy byly uděleny správně. Situace v tomhle ohledu začíná být lehce alarmující.

Baník zkoušel úplně všechno, nakonec v jeho prospěch rozhodla šťastná teč, ale tři body si Ostravané zasloužili. Jediná možnost pro Baník, jak se dostat do skvěle bránícího Hradce, bylo pomocí centrů, možná chybělo i více důrazu. Ostravané se pokoušeli i o střely z dálky, celkově střeleckých příležitostí měli spoustu, mohli jít do vedení i dříve, vždyť několikrát nastřelili brankovou konstrukci. Proti deseti se volné prostory hledají hrozně těžko, je to o trpělivosti a víře, že se tam balon podaří protlačit. Baníku paradoxně ublížila přesilovka, do té doby to byl velice solidní zápas, oba týmy chtěli hrát, pak se ale Hradec pochopitelně stáhnul a pro Ostravu to bylo složité.

Výkon hradeckého gólmana Adama Zadražila byl na jedničku s hvězdičkou, už na jaře chytal skvěle a na rozjezdu nového ročníku to jenom potvrzuje. Má skvělá čísla, což je dané i tím, že Hradec hrál dvakrát v deseti, takže na něho šlo více střel než na kohokoliv jiného. Je solidní ve hře nohama, osvědčil se skvělý přehled na centry, má i reflexivní zákroky, zatím je skvělý a mohl by se brzy prodat.

Čekají nás odvety evropských pohárů, začal bych u Ligy mistrů. Myslím si, že Slavia by si měla dvoubrankový náskok z Edenu pohlídat. Jak už jsem psal výše, sešívaní jsou do defenzivy skvělí a předpokládám, že to ukážou i v Belgii a zápas si pohlídají. Sparta to bude mít těžší, Rumuni na Letné hráli skvěle, naopak Spartě se příliš nedařilo, což ale bylo způsobeno i výkonem FCSB. V Bukurešti budou muset rudí podat diametrálně odlišný výkon, musí zlepšit defenzivu, organizaci hry a vyčkávat na rychlé brejky, které mají smrtící.

Věřím, že Plzeň si náskok pohlídá, u ní by to mělo klapnout. Viktorka by si to se svými zkušenostmi neměla nechat ujít. Baník čeká zápas roku, věřím tomu, že je požene plný stadion a že přes Kodaň můžou postoupit. Styl evropského fotbalu může Baníku sedět víc než urputná hra v české lize. I přesto, že Baník inkasoval v nastavení, tak šance na postup je velká, musíme ale respektovat sílu Kodaně, která ještě v minulé sezoně hrála Ligu mistrů a zas takový propad tam určitě nenastal. Boleslav to bude mít proti Izraelcům, kteří zápas odehrají v Bulharsku, extrémně složité, ať už kvůli počasí, nebo kvůli tomu, že Izraelci jsou nepříjemní. V zápase se může stát cokoliv, ale věřím Středočechům.