Hlavní obsah

RAJNOCHŮV GLOSÁŘ: Plochá Slavia, cesta budoucnosti a každý tým potřebuje svého Radu

První ligové kolo je minulostí, došlo v něm hned k několika překvapením. Tím největším je ztráta Slavie na Slovácku, zaskočila však i prohra Baníku. Naopak Sparta s Plzní své duely zvládly. Bývalý reprezentant Jan Rajnoch se ve svém pravidelném glosáři zamýšlí nad tím, jaké jsou hlavní důvody pro zaváhání sešívaných a jestli jejich kádr není až příliš nafouknutý.

Foto: Dalibor Glück, ČTK

Hráči Slavie před fanoušky po utkání se Slováckem.

Článek

Jak již jsem naznačoval v ligovém preview, první kola budou pro kluby netradiční, mám na mysli především týmy velké trojky, které neměly kádry na přípravu pohromadě. Došlo k nějakým příchodům i odchodům, ale hlavně se jedná o Euro. Nejvíce byla v tomhle ohledu znevýhodněna Slavia, která měla nejvíce reprezentantů. Kluci byli měsíc zavření, někdo hrál, někdo skoro vůbec, tréninkový proces je tím poznamenaný, na druhou stranu dostali příležitost mladí, kteří se mohli ukázat.

První kola těchto týmů jsou především o tom, aby nepoztrácely body, aby se nastartovaly do provozní teploty a začlenily navrátilce z reprezentace či nové tváře. Sparta v pátek čelila soupeři, který poslední roky bojuje o záchranu, na Letné se ale Pardubice prezentovaly zajímavým, srdnatým výkonem, nebály se hrát odzadu. Sparta nebyla úplně vyladěná, pro ni je ale nejdůležitější, že duel zvládla za tři body, nakonec rozdíl ve skóre mohl být větší než jednobrankový, to by ale nová posila letenských Kosovan Ermal Krasniqi musel dvě brejkové situace vyřešit lépe. Sparta byla trošku těžkopádnější, možná to byl od trenérů i záměr, potřebují být vyladění hlavně na předkolo Ligy mistrů, které sehrají s irským Shamrock Rovers (první zápas v úterý 23. 7. v Irsku, odveta o týden později na Letné - pozn. redaktora).

Nový kouč Východočechů Jirka Saňák navázal na dobrou práci Radka Kováče. Když přijdete do nového klubu, tak je to hodně o tom, jaký kádr má daný kouč k ruce. V Pardubicích se událo několik změn jako každý půlrok, protože mají hodně hráčů na hostování. Trenér Saňák zachoval kontinuitu na trenéra Kováče, nechtěl zbytečně všechno bourat, což je podle mě dobře.

Každá ztráta bolí a je jedno, jestli přijde v prvním, nebo ve 30. kole. Faktorů, proč to sešívaní na Slovácku nezvládli, je více. Tím prvním je síla protivníka, proti týmu z Edenu stál v porovnání s konkurenty v boji o titul nejtěžší soupeř. Hrát v Uherském Hradišti je vždycky nepříjemné, ať už na lavičce stojí trenér Svědík, nebo ne. Roman West, stejně jako Jiří Saňák, na práci svého předchůdce navázal, věděl, co si může dovolit, jeho svěřenci se prezentovali pragmatickým stylem. Sám debutant na ligové lavičce přiznal, že potřeboval soubojové hráče, a proto nenasadil Petrželu či Kima. Druhým faktorem je počasí, tím nechci nikoho omlouvat, ale je objektivně složité hrát v takovém teplu, navíc byla suchá tráva, na kterou si slávisté hodně stěžovali.

Oba dva faktory beru, ale za mě to od Slavie bylo zkrátka málo. Mají kádr napumpovaný obrovsky kvalitními hráči s velikánským potenciálem, mají skvělé individuality, ale neladí jim to. Představoval bych si, že Slavia bude v zápase víc dominovat, neviděl jsem tam žádnou strukturu hry. Když na konci zápasu byli ve hře dva reprezentační útočníci, tak na ně nepřišel pořádný centr, Ivan Schranz, nejlepší střelec Eura, jde na pravého wingbecka. Přijde mi, že je tam moc kohoutů na jednom smetišti. Když si vezmeme, že Daniel Fila, který měl skvělou přípravu, nedostal ani minutu, nejlepší střelec posledních dvou sezon Jurečka nedostal ani minutu. Trenér Trpišovský je známý tím, že má rád široký kádr, ale v současné chvíli mi to přijde kontraproduktivní, kádr je předimenzovaný.

Nedělní výkon mi připomínal hru Anglie na Euru, byl bezpohlavní, plochý. Kdyby se vyhrálo, tak to nikdo neřeší. Slavia, jak veřejně deklaroval i pan Tvrdík, vsadila všechno na jednu kartu, jde all-in a já se trošku bojím, aby jim to nesvazovalo nohy. Od sešívaných tam bylo i pár povedených individuálních výkonů. Do branky se k mému překvapení dostal Tonda Kinský, ze kterého vyzařovala jistota. Ve středu zálohy se mi líbil Prebsl, který na hostování v Liberci dozrál, díky své postavě je na tom dobře soubojově, ale nebojí se hrát, dokáže přečíslit soupeře, má dobré vidění v prostředku hřiště a pro budoucnost Slavie je to určitě zajímavý hráč.

Sešívaným se zranil Tomáš Vlček, bude mimo pravděpodobně do konce sezony, jeho ztráta je pro Slavii dost možná bolestivější, než ztráta dvou bodů. Vlčákovi samozřejmě přeju vše nejlepší a rychlou rekonvalescenci. Do určitě míry z toho viním i účast na Euru, hráči si neodpočali, ať už fyzicky, ale hlavně psychicky. Trošku se bojím, aby podobných případů ještě nepřibylo.

Zápasy s nováčkem jsou vždycky ošemetné, ale Plzeň jasně demonstrovala, jak zkušeným týmem je, zápas si pohlídala, dala Dukle lekci. Sám trenér Rada uznal, že na takovouhle kvalitu jeho kluci neměli. Přestože se ve druhém poločase Dukla zvedla, tak si ještě musí na prvoligovou kvalitu zvykat, ten rozdíl je zkrátka veliký. Každý nováček do ligy přinese elán, Dukla má navíc celkem mladý mančaft s velezkušeným kormidelníkem. Já sám říkám, že každý tým by měl mít ve svých řadách alespoň jednoho Radu. Je to tradiční klub, který by mohl postupem času rozdmýchat i vrchnější patra tabulky, navíc se do ligy podívají noví hráči, kteří se mohou ukázat.

Složitým úkolem pro Viktorku bude nahrazení Tomáše Chorého, na Julisce nastoupili na hrotu Vašulín s Kabongem. Typově podobnější Chorému je určitě Vašulín, Kabongo je odlišný, ale přesně takový typ hráčů tu chceme. Předvedl geniální moment, který předcházel plzeňské penaltě. Za každého takového hráče buďme rádi, nemáme jich mnoho, což ukázalo i Euro.

Trenér Kováč načal angažmá v Liberci výhrou v Karviné. Já už od prvopočátku tvrdím, že projekt Ondřeje Kanii se mi strašně líbí. Vnímám to jako cestu budoucnosti, zabudovávají do klubových struktur osobnosti, které mají ke klubu silný vztah. Ať už jde o Gebreho, Honzu Nezmara, Kovyho či Míru Holeňáka.

A Slovan už v úvodním duelu ukázal, jakým směrem chce jít. Přestože dostal první nádhernou branku, tak se nesložili a šli si tvrdě za svým, i když byli chvilku opaření. Pak ale pohlednou akcí, na které byl vidět už rukopis trenéra Kováče, srovnali a od té doby byli lepší. Utkání mělo dle mého soudu nejvyšší úroveň z celého ligového kola, k tomu přispěli ale i fotbalisté Karviné, kterým trenér Hyský naordinoval dynamický styl s vysokým presinkem, který bavil. Kluci ze Slezska mají velký potenciál a věřím, že pod trenérem Hyským půjdou ještě nahoru.

Pro Liberec se jedná o skvělou vzpruhu do dalších týdnů, potvrzení toho, že projekt jede tak, jak má. Každé tři body pomůžou týmu nabrat rychleji herní sebevědomí. Tlak si na severu Čech na sebe vytvářejí sami, tohle vítězství pomůže, ale nemyslím si, že kdyby se to nepovedlo teď, nebo i v blízké budoucnosti, měli by se hroutit.

K jednomu z největších překvapení došlo o víkendu v Ďolíčku, kam zavítal Baník. Bohemka má konsolidovaný kádr, ale minulou sezonu měla problém se střílením gólů, dala jich druhý nejnižší počet. Zelenobílí ale zajímavě posílili, přišel Yusuf s Čermákem, uzdravil se Smrž. Ostravští ale měli na to ve Vršovicích uspět, měli tam uspět. Baník by měl, jak ostatně sám deklaroval, navázat na minulou sezonu, ještě se zlepšit a přiblížit se k velké trojce. Kádr mají na to, aby hráli o třetí čtvrté místo, ale už by to měli rozbalit. Herně to sice nebylo úplně špatné, ale prohra je prohra, minimálně bod by pro lepší psychiku měli vytěžit. Po mentální stránce by je to směrem ke kvalifikaci o Konferenční ligu nalomit nemělo, jde spíše o ligu, tam by si měli dát pozor, aby jim hned na startu sezony neujel vlak.

Máme před sebou první zápasy našich týmů v kvalifikaci evropských pohárů, začínáme v úterý zápasem Sparty, ve čtvrtek pak hraje Baník i Boleslav. Všem třem klubům samozřejmě přeji, aby se jim podařilo uhrát co nejlepší výsledky do odvet. Pochopitelně si přeju, aby se všechny tři kluby dostaly co nejdál, ideálně až do základních skupin když je samozřejmě nečeká nic jednoduchého. Do národního koeficientu se hodí každý bodík.