Hlavní obsah

RAJNOCHŮV GLOSÁŘ: Červené kolo, bohorovná Sparta a nejsilnější Trpišovského Slavia?

Desáté ligové kolo je minulostí, ale rozhodně nenudilo. Padalo dost branek, favorité ztráceli, ale především se vylučovalo v nevídané míře. Bývalý reprezentant Jan Rajnoch se ve svém pravidelném glosáři věnuje tomu, proč sudí tak často tasili červené kartonky, jaké jsou příčiny sparťanské porážky, a zamýšlí se, jestli je aktuální Slavia ta nejsilnější, kterou Jindřich Trpišovský vedl.

Foto: David Taneček, ČTK

Ligoví sudí tasili červenou o víkendu celkem devětkrát, což o jednu nestačilo na vyrovnání rekordu.

Článek

V uplynulém kole rozdali rozhodčí hned devět červených! Zůstali jsme tedy jednu kartu za rekordem ligy. Společných jmenovatelů, proč jich sudí rozdali tolik, je více. Prvním je neuvěřitelná rychlost, ve které se fotbal hraje, strašně se zrychlil. Dynamika kluků je úplně ustřelená v porovnání s časy, kdy jsem ještě hrával. Valná většina karet padla po nějakém technickém nedostatku a z následné přemíry snahy vybojovat balon zpět. Jsou to takové nešťastné zákroky na stojnou nohu protihráče. Jak říkal bývalý předseda disciplinárky Libor Kovařík, hráč má v tomhle holt smůlu, úmysl bych za tím nehledal.

Dalším jmenovatelem je jednoznačně VAR, leckdy si hlavní rozhodčí faulu ani nemusí všimnout nebo si nemyslí že noha byla tak vysoko. Závěrem bych zmínil úzkostlivé rozhodování sudích v našich končinách. Naše liga je sice vyhlášená svojí tvrdostí, ale občas mi přijdou až moc přísní. Stačí se podívat na madridské derby, které se hrálo o víkendu, tam se hráči řezali hlava nehlava.

Sparta poprvé v sezoně okusila hořkost porážky, když na Letné padla s Olomoucí. Přišlo mi, že už předchozí dva ligové zápasy, které zvládla, si pro výhru dokráčela bohorovně, přístup nebyl stoprocentní. A bylo tak pouze otázkou času, kdy nějaký ten zkrat v podobě bodové ztráty přijde. Paradoxně přišel v zápase, ve kterém Letenští hráli dobře, celý zápas byli lepší. Nechtěl bych tím ale diskreditovat výkon Sigmy, která hrála opět skvěle, odvážně, vydržela celý zápas běhat se Spartou.

Důvody sparťanské porážky vidím hlavně dva. Zaprvé Sparta nedokázala Olomouci zasadit rozhodující úder za stavu 1:0, šance na to měla, ale řešení předfinální a finální fáze nevolila dobře. Zadruhé jsou to pak obrovské individuální chyby stoperů, které byly očividné, a nemusím je nějak déle propírat.

Pro Spartu může jít před derby o prospěšnou facku. Rozhodně není nasnadě jakkoliv panikařit, sezona je rozjetá výborně, navíc již v úterý večer je čeká duel v Lize mistrů, kterým se zase můžou dostat do pohody. I velké kluby v Evropě prohrávají, vemte si takovou Barcelonu, ta dostala o víkendu čtyřku.

Slavia má za sebou vršovické derby, ve kterém absolutně přejela Bohemku. Musím říct, že Slavii jsem neviděl hrát takhle dobře, ani když vyhrála tři tituly v řadě, a trošku se nabízí otázka, jestli to není nejsilnější Slavia pod Trpišovským vůbec. Na druhou stranu si musíme přiznat, že Bohemka byla extrémně slabá, bylo mi za ni stydno, nebyl to výkon hodný ligového mančaftu. Hodně mě zaujalo, že pravý stoper Tomáš Holeš centruje na nabíhajícího levého stopera Jana Bořila, který následně zakončuje, to už je opravdu velké sousto. Totální fotbal.

Jde vidět, že sešívaní jsou ve fyzickém topu, o kterém mluvil Trpišovský před repre pauzou. Jsou silní, běhaví, ve středu mají dva velešikovné prcky, kteří jsou mrštní. Plus Provod, který je za mě aktuálně nejlepším hráčem ligy.

Plzeň opět ztratila, tentokrát remizovala doma s Mladou Boleslaví. Po čtvrtečním fantastickém výkonu Viktorky ve Frankfurtu se dalo čekat, že ji proti soupeři, kterého hodně pozvedl nový trenér, ať už takticky, nebo kondičně, nečeká nic jednoduchého. Západočeši postavili hodně ofenzivní sestavu, místo stálice Lukáše Červa naskočil kreativní Tom Slončík a nevedl si vůbec špatně. Celkově hra Viktorie v prvním poločase byla hodně zajímavá.

Boleslav ale díky dobře organizované hře dokázala přečíslovat střed pole, přece jenom ani Slončík, ani Šulc nedrželi s Kalvachem příliš dobře střed, čehož dokázali Středočeši využívat, a vyplynula z toho i Ladrova branka. Naopak od Plzně mi tam chyběl větší drajv, chuť jít do vápna natvrdo a za každou cenu se prosadit, což dle mého názoru může plynout i z nějaké psychické únavy, vyčerpanosti. Po pozitivním šoku, který Viktoriáni zažili ve Frankfurtu, mi přišli bez potřebné energie. Ztráta to pro Plzeň jednoznačně je, ale jak říká trenér Koubek, tak není nasnadě žádná panika, odstup pražských S se zvyšuje, ale to je holt realita.

Baník přetlačil doma beznadějně poslední Budějovice 2:1. Pro Ostravu to však nebyl jednoduchý zápas, Dynamo má pod trenérem Strakou chuť se svojí tragickou situací něco udělat, nejsou odevzdaní. Dalším faktorem, který nenahrál Slezanům, byl terén ve Vítkovicích, který nebyl dobrý, stěžovali si na něj i samotní hráči. Budějovice bojovaly, urputně bránily, ono jim nic jiného ani nezbývá, přesto si Baník došel pro zasloužené vítězství. Ostravané po relativně úspěšném jaru, díky kterému se dostali do evropských předkol, ještě posílili a mají nabitý kádr. Jde o tým, který by měl mít ambici dupat minimálně Plzni na paty.

Duel mezi Duklou a Libercem se mi hodně líbil, ještě lepší by byl na nějakém krásném útulném stadionu, ale chápu, že Juliska k Dukle neoddiskutovatelně patří. K vidění byl dobrý fotbal, v první půli hrozili domácí z každého výpadu, přišlo mi to, jako by v obraně Slovanu byl trošku chaos. Trenérovi Kováčovi se povedla skvěle střídání, Liberci strašně pomohly brzké góly, ty jim vlily krev do žil a pak byli všude, navíc jim šly jim brejky. Dukle chybí nějaký vůdce, který by zavelel, když se nedaří a mužstvo inkasuje.

Severočeši v posledních týdnech žehrali na to, že jim chybí gólový útočník. Nyní se zdá, že našli potenciální řešení přímo ve svých řadách. Lukáš Letenay se na Dukle dokázal dvakrát prosadit. Už na jaře za Liberec občas naskočil, ale to se mi nelíbil, byl hodně těžkopádný. Jak sám trenér Kováč uvedl, Letenay shodil sedm kilo, což je na jeho pohybu hodně vidět. Zakončení a výběr místa má skvělý, Radek říkal, že mu to tam na tréninku padá a že mu hodně věří. Uvidíme, jestli Liberec našel nového kanonýra.

To, co se dělo v Pardubicích, jsem během kariéry nikdy nezažil. Domácí dostali dvě červené a ještě k tomu obě v první půli. Z pohledu oslabeného týmu může být jediným pozitivem, že si hráči řeknou, že nemají co ztratit, a budou hrát nebo spíše bránit uvolněně. Proti Východočechům navíc stály Teplice, které mají dlouhodobě problémy s otevíráním obran, zkrátka praktikují jiný styl.

Za stavu 0:0 tam měly Pardubice dobrou šanci Zlatohlávka, ten utíkal sám na Ludhu, překonat ho ale nedokázal, bůh ví, jak by to ještě dopadlo. Nakonec se Skláři po penaltě prosadili o dovezli si tři body. Ono to tak mnohdy bývá, že oslabený tým se dostává do šancí, stačí si vzít cvičení z tréninků, tam výhry týmů v početní nevýhodě jsou běžným jevem.

Na Slovácku se po zápase do rozhodčích pustil Martin Hyský. Abych řekl pravdu, tak se mu ani moc nedivím. Přišlo mi, že po přísném vyloučení domácího stopera, chtěl počty na ploše srovnat. Já si nemyslím, že by rozhodčí chtěl úmyslně poškodit Karvinou, když ale viděl, jak přísnou červenou dal Hoffmanovi, tak možná podvědomě si říkal, že by to měl vykompenzovat, nevím. Nehledal bych v tom ale úmysl, chápu Martina, ale podle mě, když se na to podívá s odstupem, tak bude hledat chybu u sebe a svého týmu, a ne v rozhodčích.

Do vyloučení Pilaře byl Hradec jasně lepší, pak ale převzal otěže Jablonec a výhrou se naladil na podještědské derby. To bude hodně speciální pro trenéra Kozla, který vlastně odcházel přímo z Liberce do Jablonce, i když tam samozřejmě nějaká pauza byla. Na druhou stranu si myslím, že trenér Kozel je tak zkušený trenér, že by to s ním nemělo nějak lomcovat, ale určitě to dodá mnohdy šedému severskému derby další jiskru.

Když už jsme u derby, tak nás v neděli čeká i to pražské. Samozřejmě aktuálně těžko predikovat, kdo do něho půjde lépe naladěný, oba kluby ještě čekají bitvy v Evropě. Použiju ale staré dobré klišé, že derby nemá favorita, což po zápase v Ďolíčku řekl i sám Provod. Co když se v Evropě někdo zraní? Mírnou výhodou může pro Slavii být domácí prostředí, protože její fanoušci umí vytvořit pekelnou atmosféru. Ta doufám, že zůstane jenom na tribunách a nebude se opakovat loňské ligové derby v Edenu. To, kam se oba dva týmy za ten rok posunuly, dává naději tomu, že bychom mohli vidět dobrý fotbal. Věřím, že uvidíme zápas evropské kvality.

Ještě na závěr zmíním jeden faktor, který se do derby promítnout může, ale taky nemusí. To je program obou týmů, Sparta přece jenom hraje již v úterý a Slavia až ve čtvrtek. Zase sešívaní nebudou cestovat, takže na tomhle se jen den jakoby maže. Kádry jsou široké, takže bych to jako velký rozdíl neviděl, a nemyslím si, že se to v zápase projeví.