Hlavní obsah

PAŘÍŽSKÁ GLOSA: Úvod her? Děda Komárek by to řekl výstižně

Děda Komárek by to ve futrech své samoty u lesa popsal dozajista nejvýstižněji. Já však uposlechnu příkazu filmové maminky v podání Dany Kolářové, ať si pan Komárek říká, co chce, ale já mám mluvit slušně. Takže stoje v tenisovém areálu Rolanda Garrose pouze řeknu, že prší a prší. Jenže právě déšť je zatím jeden z výrazných hybatelů úvodních dnů olympiády.

Foto: Manu Fernandez, Sport.cz

Program v Paříži výrazně komplikuje déšť.

Článek

Starostka Paříže Anne Hidalgová už v týdnu věštila, že jediné, co by mohlo pokazit páteční slavnostní zahájení, by byl déšť. To proto, že řada vystupujících by musela upravit svá čísla či hodně riskovat, nicméně ještě ve čtvrtek zůstávala optimistická.

A tak pár minut před půl osmou, než se rozjel zajímavý, pro někoho možná podivný až bizarní spektákl na řece Seině, se vydatně rozpršelo a hodiny nepřestalo. Lilo tak, že i česká vlajkonoška Marie Horáčková byla ráda za pomoc parťáka Lukáše Krpálka, který nacucanou a těžkou standartu držel pevnou rukou.

Stovky až tisíce promočených sportovců či trenérů, kteří se slavnostního zahájení účastnili, pak po zakotvení předčasně prchaly do olympijské vesnice, než aby v lijáku trpěly dál, protože sportovní potentáti chtěli řečnit. Novináři zase na otevřených tribunách schovávali pod deštníky počítače…

Snad jen kousek jednoho z klavírních virtuosů či úchvatné vystoupení Céline Dion na závěr z majestátní Eiffelovky mělo v dešti magický nádech…

Jenže když se Paříž probudila do druhého dne, mraky se nerozestoupily.

Okamžitě se zrušily skateboardové závody na náměstí Svornosti, tisíce lidí zase čekaly s deštníky a pláštěnkami před areálem Roland Garros, ovšem místo na 14 kurtech se hrálo nakonec jen na těch dvou zakrytých. A řada fanoušků smutně nakukovala na menší otevřené dvorce, které byly schovány pod oranžovou plachtou.

Foto: Robert Sára, Sport.cz

Pohled na tenisové kurty v areálu Rolanda Garrose, hrálo se jen na dvou ze čtrnácti.

A pak se hodinu co hodinu opakovalo zdánlivě nadějné hlášení, že program se na nich o hodinu odsouvá, až se zrušil úplně. Karolína Muchová si marné čekání v útrobách areálu krátila hraním karet, výstižně hospodským prší.

Mezitím mokré silnice pořádně zatopily několika cyklistkám při časovce…

Nemusí to být ale s deštěm konec trablů navzdory tomu, že předpověď na další dny hlásí slunečno. Vytrvalé proudy z nebe ovlivňují totiž i kvalitu vody v Seině, ve které by už v neděli ráno měli mít trénink triatlonisté. Může být zrušen, hrozba visí i nad úterním závodem, protože pár desítek hodin má podle pořadatelů trvat, než se kvalita vrátí na správnou hranici.

Olympijské hry 2024 proběhly od 26. července do 11. srpna v Paříži. O cenné kovy ve Francii bojovalo 111 českých sportovců, kteří nakonec získali pět olympijských medailí.

Ale větru, dešti neporučíme, neumí to ani starostka Paříže.

Ale kdo ví, třeba za pár dnů si místo pana Komárka v srdci Francie pro změnu vzpomeneme na filmového Bohuše z Dědictví a jeho – taky výstižnou – repliku o slunku.

Robert Sára

Sportovní žurnalistice se absolvent Masarykovy univerzity (obor historie–žurnalistika) věnuje od roku 1999. Zaměřuje se především na hokej, jako reportér se účastnil řady světových šampionátů. Rovněž pokrývá témata z motorsportu a sportovní politiky. Více než 20 let působil v MF DNES, v roce 2021 přešel do Sport.cz.