Hlavní obsah

PAŘÍŽSKÁ GLOSA: Teenagerka jako hvězda budoucnosti. Má na to

Ve sportu tomu už tak bývá, že o úspěchu či zklamání rozhodují centimetry, někdy milimetry. Své o tom ví Iveta Miculyčová. Nesjet jí noha ze šlapky, možná by Česko mělo v BMX historicky první medailistku. Jenže tento na první pohled nezdar lze brát primárně jako velký krok do budoucnosti.

Foto: Ondřej Deml, Sport.cz, ČTK

Iveta Miculyčová na OH

Článek

Miculyčová je v 18 letech možná nenápadnou celebritou. Její tvář ale v Česku vidí lidé na billboardech, plakátech i v televizních reklamách. Jejím partnerem je jeden z globálních sponzorů olympiády.

A to už něco znamená. V pařížském finále disciplíny, která se na hrách objevila teprve podruhé, byla sice šestá, ale nejlepší Evropankou. Tohle už jí, stejně jako dva tituly kontinentální šampionky a bronz z mistrovství světa, nikdo nevezme.

Samozřejmě ji, rodinu, trenéra Michaela Berana i další mrzí, že se boj o medaile nepovedl. Favoritky padaly, cenné kovy možná nevisely tak vysoko, jak se před závodem čekalo. Daleko důležitější ale je reakce, jakou Miculyčová předvedla.

„Chci být nejlepší,“ zdůraznila po závodě. Žádný pláč a litování, ale jasně viditelné odhodlání se posouvat. Rozhodně bude kam.

Názory na BMX na olympiádě se možná různí, ale rostoucí popularitu mu nikdo upřít nemůže. Na hrách se drží právem a trenér Beran má pravdu, když říká, že pokud sportovní svátek chce udržet diváky, musí nabízet to, co zajímá nastupující generaci.

Francouzi umístili BMX společně se skateboardingem nebo basketbalem 3 na 3 do prostředí Place de la Concorde. Jedná se jeden z největších vybudovaných areálů v Paříži, možná vůbec ten největší. Jezdci jsou v době sociálních sítí a audiovizuálního obsahu hvězdami. Triky na videích i naživo dobře vypadají, dokáží diváky strhnout a ostatní závodníky motivovat.

Olympijské hry 2024 proběhly od 26. července do 11. srpna v Paříži. O cenné kovy ve Francii bojovalo 111 českých sportovců, kteří nakonec získali pět olympijských medailí.

To je teď poslání Miculyčové. Zvládnout tlak, popularitu, být nadále průkopnicí. Na 18letou dívku je to možná až moc velký úkol, ale reprezentantka z Kostelecké Lhoty na to má. A třeba jednou bude opravdu ta nejlepší.