Hlavní obsah

PAŘÍŽSKÁ GLOSA: Ondra jako Beran. Přirozený showman, který může pobláznit Česko

Po senzačním olympijském bronzu českých kordistů upřela veřejnost hlavní pozornost na Jiřího Berana. Na muže, který je ztělesním toho, co znamená oddanost svému sportu. A v lecčems si je podobný s Adamem Ondrou, jehož boje o cenné kovy teprve (snad) čekají.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Českému lezci Adamu Ondrovi se vstup do olympiády vydařil.

Článek

Jeden je z Prahy, je mu 42 a velkou část života strávil v masce na planších. Druhý počítá o 11 let méně, zázemí má v Brně a namísto rychlých výpadů, úskoků a reakcí dbá na strojové kroky založené na enormní síle.

Jenže při detailním pohledu zjistíme, Ondra i Beran toho mají dost společného. A neřešme hubenou vytáhlou postavu nebo černé kudrnaté vlasy.

Koukněme hlouběji. Třeba na emoce, jakými dávají najevo svůj úspěch. Mohutný výkřik, kterým Beran v zápase o bronz s Francií zmrazil plné tribuny v Grand Palais a dostal do varu Čechům fandící menšinu, vešel do dějin. Za doprovodu zvednutých paží a odhozené masky to bylo přirozené, autentické.

Uplynulo pár dní a na stěně v Le Bourget topoval Ondra čtvrtý boulder, čímž razantně vykročil za postupem do finále. A dál? Ruce nahoru, hluboký nádech a hlasité dání najevo, že tohle je sakra dobrý výsledek. Dočkal se potlesku a uznání tisícovek lidí v areálu.

Oba umějí pracovat s publikem. Zřejmě ne záměrně, bez nějakého speciálního tréninku. Prostě tím, že z nich vyzařuje absolutní nadšení, odhodlání a oddanost tomu, co dělají. Bez přetvářky, bez cíleného divadla.

Šerm i lezení se v Česku řadí mezi malé sporty, které k popularizaci potřebují velké úspěchy, a hlavně tváře. Beran a Ondra jsou personami, za nimiž mohou mladí jít, ke kterým mohou vzhlížet. Jsou to na jednu stranu showmani od srdce, na druhou absolutní profesionálové.

Ondra má mnoho vavřínů z kontinentálních i světových šampionátů, ale olympijský zářez mu schází. Pokud nepokazí středeční obtížnost, opět seskočí ze stěny a ukáže publiku, kdo je v tu chvíli pánem okamžiku. Bude v pátečním finále. Stejně jako Beran potvrzuje, že k úspěchu je potřeba hlavně píle a láska. A třešničkou na dortu může být medaile, kterou po vzoru kordistů dokáže klidně na pár dní pobláznit celé Česko.

Olympijské hry 2024 proběhly od 26. července do 11. srpna v Paříži. O cenné kovy ve Francii bojovalo 111 českých sportovců, kteří nakonec získali pět olympijských medailí.