Hlavní obsah

PAŘÍŽSKÁ GLOSA: O poražených sloupcích i neznalosti metropole

Je to jasné, akci jako olympiáda nedokáže Paříž obstarat pouze ze svých zdrojů. Francouzští pořadatelé získali dobrovolníky z celé země a možná i Evropy. Nahnali tisícovky policistů či řidičů, kteří s metropolí mají pramalé zkušenosti. A zatím to drhne…

Foto: David Goldman, ČTK/AP

Oficiální zahájení olympijských her v Paříži se kvapem blíží.

Článek

„Prosím poradíte mi, kudy se dostat k řece, kam můžu?“ ptá se policie u Mostu Alexandra III. už lehce zoufalá Španělka. QR kód, aby mohla do uzavřené zóny podél Seiny, nemá.

„To já nevím, já to tady neznám. Nemáte kód, tak běžte prosím pryč,“ odvětí opakovaně policista strážící prostor obehnaný mobilními ploty. Já se dál dostanu díky akreditaci, i když se trochu divím, že ke kontrole mého celkem napěchovaného batohu stačí říci na otázku, zda v něm mám něco nebezpečného, prosté: „Ne.“

Člověk občas narazí i na problém s dorozuměním. Ano, může být jeho chybou, že neovládá francouzštinu, na druhou stranu zařídit, aby vždy v dané skupince pořadatelů nebo ochranky byl někdo, kdo zvládá základy angličtiny, by na obrovské mezinárodní akci nemuselo být tak složité.

Ale co je to za malé komplikace oproti těm, které zatím řeší sportovci s dopravou. Paříž je město obrovské, spletité, plné rozlehlých širokých bulvárů i zákeřných uliček. Vyznat se zde i za pomoci navigace je těžké.

A řidiči, kteří dopravují závodníky na sportoviště, nesmějí udělat chybu. Na jejich práci závisí tréninky a v dalších dnech hlavně výkony, k nimž se atleti nebo vodáci upínali poslední tři roky.

Jak ale sportovci nezávisle na sobě a ve velkém (zatím s lehkým úsměvem) popisují, spojení z vesnice není ideální. Někdy olympionici sedí desítky minut v autobuse, aby z nějak pak vylezli a naskočili do jiného. Někdy dojde k technickým potížím a vůz nejede, jindy řidič zabloudí a přizná, že Paříž téměř vůbec nezná.

Olympijské hry 2024 proběhly od 26. července do 11. srpna v Paříži. O cenné kovy ve Francii bojovalo 111 českých sportovců, kteří nakonec získali pět olympijských medailí.

Jedna z nejhorších situací prý panuje u plavců. Třeba takový Miroslav Knedla stihl z jednoho tréninku jen necelých 10 minut. Uplaval čtyřstovku a uháněl zase do vesnice. Aspoň z legrace popisuje, jak autobus občas v úzkých uličkách s sebou bere jeden sloupek za druhým.

Podobné problémy prý panují na startu olympiád běžně a je příslib, že se všechno zlepší. Že řidiči se rychle naučí správné trasy. Že ten, kdo nezná Paříž, se v ní rychle zorientuje. Bylo by to fajn. Slavnostní zahájení je už v pátek a pak všechno propukne naplno.