Hlavní obsah

PAŘÍŽSKÁ GLOSA: Jak na fotbale a hokeji. Snad budou mít plavci kde závodit

Sami plavci mluví o dunění. O randálu, který ani na plné pecky puštěná hudba ve sluchátkách nedokáže přehlušit. Mají pravdu, diváci v La Défence Areně vytvářejí zřejmě jednu z nejlepších atmosfér v dosavadním průběhu olympiády.

Foto: Clodagh Kilcoyne, Reuters

Momentka z tréninku v La Défense Areně

Článek

Už při dopoledních blocích, kdy jsou na programu „jen“ rozplavby, praská hala, mimo hry určená primárně pro ragby a koncerty, ve švech. Od stanice metra se stojí stometrové fronty, na tribunách je kolem 15 tisíc nadšených fanoušků.

Jakmile vstoupí do prostoru startu domácí reprezentant, Francouzi šílí. Jakýsi kotel mají za bloky v rohu nahoře. Desítky vlajek, neustále tleskání nebo tancování. Sedí málokdo.

„Nikdy jsem nebyl na stadionu, kde by na plavání přišlo tolik tisíc diváků,“ líčil český reprezentant Miroslav Knedla. Jde o atmosféru, jakou lze u nás okusit snad jen na největších fotbalových a hokejových zápasech. Sobotní finálový blok si užívali i slavný herec Tom Cruise či raper Snoop Dog.

A co se stane, když nepřijde „řadový“ domácí plavec, ale hvězdný 22letý Léon Marchand?

Téměř neslyšíte vlastního slova. V neděli ráno absolvoval rozplavby na 400 metrů polohově. Při každém prsařském nádechu se arénou ozvalo hlasité: „Ej!“ Když Marchand vylézal z vody, všichni stáli a rozjeli pořádnou party.

„Léon, Léon, Léon,“ rozléhalo se La Défense Arenou. Žádný zisk medaile, žádný titul, ale jen postup. I tak byli Francouzi ve varu. Večer se plave finále a Marchand drží v této disciplíně světový rekord.

„Má na to, aby ho překonal. To bude podívaná, arena asi spadne,“ usmívá se Knedla. Tak snad budou mít pak plavci ještě kde závodit.

Foto: Matthias Schrader, ČTK/AP

Domácí hvězda Léon Marchand v akci

Jiří Lizec

V redakci Sport.cz a deníku Právo působí od srpna 2022. Předtím strávil přes dva roky na CNN Prima NEWS, má za sebou také krátkou štaci v deníku Metro. Je absolventem Vyšší odborné školy publicistiky, sportu se aktivně i pasivně věnuje celý život.

Olympijské hry 2024 proběhly od 26. července do 11. srpna v Paříži. O cenné kovy ve Francii bojovalo 111 českých sportovců, kteří nakonec získali pět olympijských medailí.