Hlavní obsah

NAD(H)LEDEM: Angažujte do Dynama Pohlreicha nebo Hrouzka, ať jsou kačky na arénu

Je to zatím tak trochu liga paradoxů. Jedinou trenérskou změnu totiž učinil klub, který je první. Absolutní vládce posledních pěti ročníků má stejně daleko k tabulkovému dnu jako ke Kladnu, které je naopak roky „vládcem“ barážovým. A třeba Hradec doma ničí favority, ale venku dostává za uši. Hokejová extraliga má za sebou první čtvrtinu základní části, a tak se na dění nad ledem lze podívat s lehkým nadhledem.

Foto: S využitím Profimedia

Václav Baďouček na lavičce Pardubic

Článek

I při elementární znalosti česko(slovenské) historie dobře víte, že pojem „dočasně“ je tuze pomíjivý a že se klidně může natáhnout i na víc než 20 let. A tak i dočasný kouč Dynama Václav Baďouček, který po devíti kolech nahradil rezignujícího Marka Zadinu, může svou zaskakující roli proměnit ve stálou. Pardubice sice vyletěly z Ligy mistrů, nicméně v extralize pro změnu vyletěly do čela, a byť hra hapruje, tak tým bodoval v osmi zápasech řadě.

Trenérské cesty jsou zkrátka nevyzpytatelné, a tak Baďoučka, který v březnu sestoupil s prvoligovým Znojmem do druhé ligy, teď může naopak čekat tažení za titulem. Také sázková kancelář Fortuna ho favorizuje, že bude Dynamu velet i v lednu, na což vypsala nízký kurz 1,7. Následují Miloslav Hořava (3,5:1), jenž byl hlavním a už téměř domluveným kandidátem před Zadinovou demisí, a Milošové Říha a Holaň (oba 4,5:1).

„Do nepohody by se ale mohl hodit i duchař Vladimír Růžička (30:1), který by jistě špatnou auru z kabiny Pardubic dokázal vymýtit. Ve světě Petra Dědka, který chce mít v Pardubicích největší hokejovou halu na světě, však není nic nemožné. Svým svěřencům by mohl dopřát například i pobyty pod vedením Martina Stloukala (1 500:1),“ stojí ve zprávě Fortuny.

Být tedy Petrem Dědkem, který „sbírá“ kačky na halu za 10,5 miliardy korun, tak bych prostořekou Fortunu podojil. Na to, že bude hlavním trenérem 1. ledna 2025 kuchař Zdeněk Pohlreich či herec Jiří Langmajer alias seriálový Luboš Hrouzek, je astronomický kurz 3 000:1. Za deset tisíc vám to tedy hodí 30 milionů, za sto tisíc 300 milionů.

Mezi kouči, na které jde vsadit (66:1), je i bývalý reprezentační trenér Josef Jandač, teď ve službách Plzně. Poslední Plzně! Leč jeho pozice zdá se být pevná, protože o Jandačovy služby měl Martina Straka eminentní zájem, a když vidíte minely typu závěru mače s Kladnem či ztráta v Třinci, tak by víc zřejmě nevykouzlil ani Scotty Bowman. „Zkrátka zkraty, které nás srazily,“ říká pro klubové stránky sám Jandač.

Zaostřeno na extraligu 21.10.2024Video: Sport.cz

V rozhovoru tu zmiňuje i Kanaďana Oliviera Archambaulta. Ač jeho jméno zní magicky až se schopnostmi alchymisty a ač do Plzně přišel ze Spišské Nové Vsi coby nejproduktivnější hráč slovenské extraligy, tak se po měsíci pakoval zpět k sousedům. „Buď byl nemocný, nebo ho trápily bolesti. Prakticky stále něco. Ani jeho nastavení nebylo takové,“ uvedl Jandač.

Je vlastně až s podivem, jak někdy hokejové kaufy klapnou a jindy byste nejraději běželi zpátky s reklamací. Ze Spiše do totiž extraligy přišel i jiný Kanaďan, Anthony Nellis, který teď vládne extraligové produktivitě. A to jeho Vítkovice odehrály o dva až tři zápasy méně než konkurence.

Jsme-li u statistik a vítkovického klubu, pak úsměvné je, že přesilovky má nejlepší ze všech – využije každou třetí (33,3%), zato v úspěšnosti oslabení je na úplném extraligovém chvostu (65,7%). Těžko říct, co z toho plyne, snad jen poučení – být faulován a nefaulovat!

Zvláštní statistikou, byť zatím lehce zkreslenou kvůli rozličnému počtu zápasů, se může prsit i hradecký Mountfield. Doma je co do bodového zisku nejlepší, z venku ale má jednu velkou nulu. Podobně jako českobudějovický Motor, který to ještě „korunuje“ čtyřmi góly z šesti venkovních zápasů. Zkrátka Budějky jsou teď nejspíš všude tuze vítaným hostem a mizérie z výjezdů znamená, že se krčí s Plzní u dna.

Jako by si Motor nechtěl dělat starosti, že nemůže kvůli ženskému mistrovství světa, které v dubnu hostí budějovická aréna, doma odehrát extraligové semifinále. Jen si dovolím na jih Čech upozornit, že se zmíněným šampionátem koliduje i baráž.

Do té má zatím daleko její tradiční účastník z Kladna. To si po první čtvrtině zaslouží titul „štika středu tabulky“, protože je šesté, má 20 bodů a vyrovnané skóre 40:40. Jaromír Jágr na Instagramu rozdává úsměvy, říká, že on do každé sezony jde s tím, že chce vyhrát titul a už dřív mluvil o tom, že Rytíři staví tabulku naruby. I sem jedno varování – loni mělo Kladno po 13 zápasech 17 bodů, skóre 32:41, takže to zase není tak odlišné. Jenže Jágrův klub pravidelně v lednu (někdy i dřív) potkává dlouhý bodový půst, který ho zase a znovu srazí do baráže. Tak by to chtělo v době mysliveckých honů zásobit mrazák na horší časy.

A trápící se Oceláři, o kterých byla zmínka na úplném začátku? Po první rundě zápasů asi škoda slov, protože poslední pětiletka jasně říká: V extralize hraje o titul 14 klubů, aby ho stejně vyhrál Třinec.

Robert Sára

Sportovní žurnalistice se absolvent Masarykovy univerzity (obor historie–žurnalistika) věnuje od roku 1999. Zaměřuje se především na hokej, jako reportér se účastnil řady světových šampionátů. Rovněž pokrývá témata z motorsportu a sportovní politiky. Více než 20 let působil v MF DNES, v roce 2021 přešel do Sport.cz.