Hlavní obsah

MADE IN ENGLAND: V Manchesteru United bych trenéra vyměnil. Coufal je pro jiné kluby zajímavý hráč

Fotbalový kolos Manchester United se trápí, z posledních osmi zápasů Premier League vyhrál jediný proti poslednímu Sheffieldu United. V neděli prohrál 0:1 s Arsenalem. Rozpoložení slavného klubu z Old Trafford rozebírá ve svém pravidelném komentáři pro Sport.cz bývalý fotbalový reprezentant Daniel Pudil. Věnuje se i West Hamu a českému obránci Vladimíru Coufalovi.

Foto: Sport.cz s využitím Reuters/Tony Obrien

Obránce West Hamu Vladimír Coufal (vpravo) v souboji s útočníkem Lutonu Town Tahithem Chongem

Článek

„Arsenal mohl vyhrát na Manchesteru United vyšším rozdílem než 1:0. V utkání dominoval, měl dost šancí, byl to pro něj relativně lehký zápas (sestřih zde). Gólman domácích André Onana si připsal několik dobrých zákroků, naopak United moc nadějných situací neměli. Je vidět, že se jim nedaří.

Jejich rozpoložení ilustrovala situace, kdy trenér Erik ten Hag přesunul křídelníka Antonyho na pozici levého obránce. Moc jsem tenhle tah nepochopil, Ten Hag chtěl asi posílit ofenzivu a nikoho jiného k dispozici neměl. Antony z toho nebyl nadšený. Bylo to celé zvláštní.

Myslím, že všichni v Manchesteru United už vyhlížejí konec sezony. Výkony a výsledky, které tým má, nejsou hodny takového klubu. Budu zvědavý, co se bude v létě dít. Především jestli Ten Hag odejde.

Kdybych byl majitel, změnu bych udělal. Nějaký posun za dva roky není na mužstvu vidět. Zvenku mi připadá, že ani hráči za trenérem moc nejdou, že netáhnou za jeden provaz. Podle mě by měl v létě přijít někdo nový. Nevidím důvod, proč by měl Ten Hag zůstávat. Chybí konzistentní výkony, nějaká šňůra dobrých výsledků.

A nejde jen o trenéra, za kterým by hráči měli jít. V týmu mi chybí lídr, někdo, kdo by ostatní seřval a dal mužstvo do latě. Někdo takový by měl přijít. Je potřeba razantní zásah.

Bývalý útočník United Wayne Rooney dokonce hovořil o tom, že někteří hráči, kteří teď chybí, předstírají zranění. Schází jich opravdu hodně, ale spíš si myslím, že jde jen o Rooneyho názor. Přeci jen každý je profesionál a hraje za své jméno. Ale zase to jen ukazuje na atmosféru kolem United.

Celý Arsenal teď fandí Tottenhamu, který hraje v úterý proti Manchesteru City. Arsenal potřebuje, aby rival obral City o nějaké body, ale osobně si nemyslím, že by měl šanci je zastavit. Když vidím, jak jsou City rozjetí, nedovedu si představit, že by si nechali titul uniknout a že by ztratili body.

Na druhou stranu určitě nějakým způsobem napjatí budou, mohou mít trochu svázané nohy. Navíc Premier League a koneckonců i Championship jsou nevyzpytatelné soutěže. Tottenham může mít den, může mu zachytat gólman. Ale City mají situaci ve vlastních rukách, jsou za Arsenalem o bod, mají odehrán o zápas méně. Pokud by titul nezískali, mohli by to vyčítat jen sami sobě.

West Ham po nějaké době vyhrál. Povedlo se mu rozloučit se s vlastními fanoušky vítězstvím, ale zase hrál proti Lutonu, který spadne zpátky do Championship. Každopádně pro uklidnění situace šlo o důležitou výhru, pomůže i českým klukům, Vláďovi Coufalovi a Tomáši Součkovi, který dal navíc hezký gól.

Do posledního zápasu o víkendu proti Manchesteru City mohou jít uvolnění. Mohou být v pohodě a třeba překvapit, ale City budou hrát o titul. Podle mě nebude co řešit, City vyhrají.

Zaregistroval jsem, že Vláďa Coufal dával na Twitter vzkaz, kde psal o posledním domácím zápase a Kladivářům děkoval za vše. Může se to vyložit dvěma způsoby. Buď jako rozlučka se sezonou, nebo s celým klubem.

Ale nikde jsem neviděl náznaky, že by měl nabídku odjinud. O ničem se nepsalo. Spíš bych řekl, že to byla rozlučka s fanoušky po domácích zápasech v sezoně. Má ještě na rok smlouvu. Jeho přestup by podle mě přicházel do úvahy, kdyby se předvedl na Euro. Samozřejmě pokud na něj pojede, což stále nevíme.

Cufovi bude letos dvaatřicet. Věk samozřejmě nezastavíte, ale má co nabídnout. S jeho fyzickým fondem, kdy vydrží hrát celý zápas nahoru dolů, je zajímavým hráčem. Navíc má kvalitní centry, v téhle sezoně má sedm asistencí, společně s Jamesem Wardem-Prowsem nejvíc z West Hamu.

Za rok by mohl odejít zadarmo. Určitě si dovedu představit, že kolem něj některé kluby krouží. Nemyslím si, že by po něm sáhnul někdo z top čtyřky, ale na tým z první poloviny tabulky Premier League má, což ve West Hamu dokazoval. Počítám, že Kladiváři ho budou chtít udržet, celou sezonu patřil do základní sestavy, dodával i přínos v podobě zmíněných asistencí.“