Hlavní obsah

MADE IN ENGLAND: Souhlasím se Součkem, fanoušci ho mají rádi. VAR na United nechápu

Další nepovedený výkon fotbalového Manchesteru United, skvělé představení Cola Palmera z Chelsea nebo propojení českého reprezentanta Tomáše Součka s fanoušky West Hamu. To jsou témata nového komentáře bývalého fotbalového reprezentanta Daniela Pudila pro Sport.cz. Pudil strávil sedm let kariéry v Anglii, nyní tam i žije.

Foto: Isabel Infantes, Sport.cz

Tomáš Souček pomohl West Hamu brankou k remíze.

Článek

„Manchester United dál tápe, o víkendu prohrál 0:3 s Tottenhamem. Zápas ovlivnila červená karta pro Bruna Fernandese, která podle mě vůbec neměla být. Ještě pochopím hlavního rozhodčího. Z jeho úhlu se mohlo zdát, že k Jamesi Maddisonovi skočil a trefil ho kolíky. Ale když si pustím opakované záběry, vidím, že Fernandes uklouzl, chtěl dát Maddisonovi nohu do cesty, ale kolíky ho vůbec netrefil. Nechápu, jak VAR může takové rozhodnutí posvětit.

Ještě v plném počtu měli United dvě dobré šance, ale ani do vyloučení nebyl jejich výkon optimální. Po něm už pro ně bylo utkání extrémně složité. Celkově to byl propadák. Předvedli málo, kritika, která se na tým valí ze strany klubových legend, sílí.

Víc a víc se mluví o pozici trenéra Erika ten Haga. Řeší se, jestli je správný kouč pro United. Začíná třetí sezonu, vyhrál Ligový pohár a pak FA Cup, ale na takový klub je to málo. V Premier League se nedaří a hra je kostrbatá. Tým má výkyvy a osobně pořád nevím, co chce hrát.

Doba hájení pomalu končí. Ale přijde mi, že majitel a celé sportovní vedení za Ten Hagem stojí. Když s ním v létě prodloužili smlouvu, tak teď asi nechtějí dělat velká rozhodnutí. Je fajn, když má trenér důvěru, ale stagnace mužstva trvá.

Přitom kádr špatný není. Je potřeba odhalit, kde je problém. Jestli je v Ten Hagovi, výběru posil, přístupu hráčů, nebo v něčem jiném. Majitel se na tohle musí ptát a řešit to. United se musejí probrat, ideálně třeba jako Chelsea, která o víkendu porazila Brighton 4:2.

Zářil Cole Palmer, který dal čtyři góly za dvacet minut. Předvedl famózní představení, všechna jeho zakončení měla velkou kvalitu. V téhle sezoně je na něj větší tlak. Před tou minulou se od něj tolik nečekalo a byl skvělý. Teď je v jiné pozici a formu si drží.

Proti Brightonu mohl dát i víc gólů, sám byl nespokojený, chtěl skórovat víckrát. To je dobrý signál, je hladový. Pro Chelsea je momentálně hodně důležitým článkem. Dobře do mužstva zapadl i Jadon Sancho, rozehrál se Nicolas Jackson. Tým se potřeboval probudit a sednout si, což se teď daří.

U Palmera bude zajímavé sledovat i jeho pozici v reprezentaci. Spousta lidí si klade otázku, proč na Euru pod trenérem Garethem Southgatem nehrál ani jeden zápas v základní sestavě. Uvidíme, jestli dostane za nároďák víc šancí. S tím se bude muset popasovat nový kouč. Patří mezi nejlepší hráče Premier League.

Zaregistroval jsem výrok českého záložníka Tomáše Součka, který zařídil gólem remízu West Hamu na Brentfordu. Řekl, že se v Česku psalo o tom, že ho fanoušci Kladivářů nemají rádi, což podle něj není pravda. Souhlasím s ním.

Ono po každém zápase máte mnoho názorů a záleží, co si vyberete. Každému se nejde zavděčit, zvlášť po nepovedeném utkání je to těžké. Nicméně Suk je ve West Hamu už skoro pět let, pro klub odvedl dost práce.

Vůbec si nemyslím, že by ho fanoušci neměli rádi. Naopak, cení si toho, jaký je Tomáš hráč, člověk a bojovník. I když měl třeba šrám na hlavě, snažil se vždy zápas dohrát a udělat pro vítězství všechno. Je prospěšný v defenzivě, při obranných i útočných standardních situacích, umí se dostat do vápna. Je platný v mnoha ohledech.

Viděl jsem, že po zápase dal dres jednomu mladému fanouškovi. I tohle k němu patří, má skvělý charakter. Lidé tady si ho hodně považují. Navíc to, že někomu dáte dres, není žádné laciné gesto. Sám jsem jim dresy nebo kopačky věnoval, fanouškům se snažíte udělat radost. I proto vás pak mají rádi. Vidím to na sobě, pracuju pro Sheffield Wednesday a cítím, že si mě lidé pamatují.

Zápasy Arsenalu a Manchesteru City ukázaly, jak je Premier League náročná a že každý tým v ní je kvalitní. Arsenal rozhodl o výhře 4:2 nad Leicesterem až v nastavení, asi si představoval, že pro něj zápas bude snadnější. Ale i takhle vydřené výhry potřebujete.

City remizovali v Newcastlu. Někdo mluví o ztrátě, ale dá se za ni bod odtamtud vůbec považovat? Tam se hraje opravdu těžko, Newcastle je hodně silný, poslední roky se rozvíjí, nikomu se tam nebude hrát lehce. Je odehráno teprve šest kol, vršek ligy je našlapaný. Věřím, že tabulka bude i nadále podobně vyrovnaná.“