Hlavní obsah

MADE IN ENGLAND: Souček má na to, aby překonal Bergera. Gól Bournemouthu měl platit

Další milník českého záložníka Tomáše Součka z West Hamu, ztráta Manchesteru United nebo sporné rozhodnutí proti Bournemouthu rozebírá ve svém pravidelném komentáři o anglickém fotbale bývalý český reprezentant Daniel Pudil, který v tamních soutěžích sedm let působil a v Anglii nyní i žije.

Foto: Zac Goodwin, ČTK/AP

Tomáš Souček se raduje z branky v duelu s Crystal Palace.

Článek

„Jsem rád, že můžu začít gólem Tomáše Součka, který byl pro West Ham v zápase na Crystal Palace vítězný. Pro Kladiváře šlo o důležité vítězství 2:0. Suk vstřelil v Premier League už svou 28. branku, čímž dorovnal Milana Baroše. Jde o skvělý počin, zvlášť když Tomáš je záložník spíše s defenzivními povinnostmi.

Z českých hráčů už je před ním ve střelecké tabulce jen Patrik Berger, který dal o deset gólů víc. Tomáš má ve West Hamu smlouvu do června 2027. Když vidím, že branky dává a je nebezpečný při standardních situacích, myslím, že by Patrika mohl dohnat a překonat. Má na to. Určitě je reálné, aby měl tři nebo čtyři góly za sezonu, pokud by měl stávající kontrakt dodržet.

Je vidět, že mu nový trenér Julen Lopetegui věří. Ono je vždycky nejisté, jestli se vaše pozice nezmění, když přichází nový kouč. Nikdo moc neví, jaké to bude, všichni jsou na stejné startovní čáře. Tomáš ale ukazuje svou kvalitu a v trenérových očích stoupá. Už minule měl v závěru zápasu kapitánskou pásku, o víkendu vstřelil vítězný gól. Jeho pozice je dobrá.

Uvidíme, jak to bude s Vláďou Coufalem, který byl opět v základní sestavě. Po hodině ho vystřídal Aaron Wan-Bissaka, který se podílel na prvním gólu. Dobře vyvezl míč a ustál souboje se soupeři. V tom je silný. Pro Vláďu jde o silnou konkurenci, každopádně je vidět, že o místo bojuje. Trenéra bude muset dál přesvědčovat.

Manchester United prohrál v Brightonu 1:2, přičemž za stavu 1:1 vstřelil gól, který ale kvůli ofsajdu Zirkzeeho správně neplatil. Byl to kuriózní moment, pro United hodně smolný, protože Garnacho dorážel míč do prázdné branky. Zirkzee byl ve skluzu, pohyb už nemohl zastavit, prostě smůla, která asi stála United nějaké body.

Na druhou stranu nevím, jestli by bylo spravedlivé, kdyby si United domů body odvezli. Brighton byl podle mě výrazně lepší, vytvořil si dost šancí, hlavně v první půli. Jsou za námi teprve dvě kola, takže je pořád těžké něco hodnotit, ale Rudí ďáblové pokračují v minulé sezoně.

Je to s nimi nahoru dolů. Upřímně, pořád nevím, co mám od nich očekávat. Jsou pro mě nečitelní. Řeší se ještě potenciální příchody, trenér Erik ten Hag bude chtít kádr asi ještě zkvalitnit. Manchester United by potřeboval hrát o titul nebo se minimálně pohybovat v top čtyřce, ale bude to mít těžké. V první řadě by potřeboval tým stabilizovat.

Bláznivý zápas odehrála Chelsea, která vyhrála ve Wolverhamptonu 6:2. Rozhodla čtyřmi góly ve druhém poločase. Určitě je to pro Blues vzpruha. Chelsea mi přijde podobná jako United, taky je hodně kolísává. Tohle jí může pomoct nakopnout, jedna vlaštovka ale jaro nedělá. Kvalita v mužstvu nepochybně je, hráčů je v něm plno, ale taky potřebuje získat klid a stabilitu, aby se mohlo posunout v tabulce výš než v minulé sezoně.

Překvapilo mě, že neplatil gól Danga Ouattary z Bournemouthu proti Newcastlu. Byl by vítězný, takhle zápas skončil remízou 1:1. Koukal jsem se na opakované záběry a opravdu jsem se divil, že branka nakonec nebyla uznána.

Podle mě hrál Ouattara ramenem. Šel normálně do souboje, ruce v těchto situacích vždycky pracují, ale nemyslím si, že by hrál rukou. Gól měl platit. Pro Bournemouth je to velká škoda, protože takhle ztrácí body.“