Hlavní obsah

MADE IN ENGLAND: Souček bude mít silnější pozici než Coufal. Nechápu, proč by De Bruyne odcházel

Anglická fotbalová Premier League odstartovala porážkou West Hamu s českými reprezentanty Tomášem Součkem a Vladimírem Coufalem v sestavě a výhrami favoritů. Manchester City, Arsenal nebo Liverpool na úvod nezaváhaly. Ve svém pravidelném komentáři pro Sport.cz vše rozebírá bývalý reprezentant Daniel Pudil, který v Anglii strávil sedm let kariéry a nyní tam i žije.

Foto: Tony O Brien, Sport.cz

Tomáš Souček porážce West Hamu v úvodním kole Premier League nezabránil.

Článek

„První komentář nové sezony začnu pro českého fanouška nejzajímavějším týmem: West Hamem. U Kladivářů se přes léto udála řada změn, přišel nový trenér Julen Lopetegui a několik hráčů. Je dobré, že kouč s oběma českými reprezentanty Tomášem Součkem a Vláďou Coufalem počítá do užšího kádru, oba totiž figurovali v prvním zápase v základní sestavě.

West Ham prohrál s Aston Villou 1:2. Neodehrál špatný zápas, ale ještě může chvíli trvat, než si vše sedne a než Lopetegui najde pravou sestavu. Pro Kladiváře je škoda, že nemají bod. Jsou zklamaní, ale do dalšího průběhu sezony o ně nemám strach.

Trenér dostane čas, aby přenesl na tým své myšlenky. Bude potřebovat čas, navíc hráči se podobně jako v dalších klubech kvůli Euru nebo Copě Américe připojovali různě. Ale věřím, že takhle poskládané mužstvo by se mělo pohybovat v první polovině tabulky.

Z českých hráčů bude mít silnější pozici Tomáš Souček. Dohrával zápas s kapitánskou páskou, což svědčí o tom, že mu trenér věří a že by měl hrát. Výškou a naběhanými kilometry je velmi důležitý. Proti Aston Ville vybojoval penaltu, měl i další šance, v úplném závěru mohl vyrovnat. Lopetegui poznává, že toho Suk spoustu naběhá a že pomůže při obranných standardkách, a zároveň je nebezpečný při těch útočných. Hráči jako on jsou potřeba.

Na Vláďu Coufala bude tlačit Aaron Wan-Bissaka. Z Manchesteru United ho Kladiváři asi nekupovali kvůli tomu, aby seděl na lavičce. Sám jsem zvědavý, co se bude dít. Na druhou stranu utkání v lize i obou pohárech bude hodně, prostor dostane každý.

Bude záležet na Cufovi. Pokud naváže na minulou sezonu, bude zase sbírat asistence a posílat do vápna kvalitní centry, místo si může vybojovat. Ale Wan-Bissaka pro něj představuje velkou konkurenci, zároveň je pro něj výzvou dokázat, že do sestavy patří.

Kromě Wan-Bissaky přišli třeba obránce Max Kilman, křídelník Crysencio Summerville nebo útočník Niclas Füllkrug. Jsem zvědavý, jak se právě německý střelec prosadí. Anglická liga je specifická, adaptace mu může trvat. Roli bude hrát spousta faktorů. Bude záležet na tom, jak rychle dá Füllkrug první gól, jak mu první zápasy sednou, jak zapadne, jak mu pomůže tým a jak celkově bude West Hamu šlapat. Vždy se hraje lépe, když se daří a když útočník střílí branky.

Manchester City vyhrál na Chelsea 2:0. A i když ještě není v topu a někteří hráči jako Nathan Aké, John Stones, Kyle Walker nebo Phil Foden nebyli v základní sestavě, odehrál velmi kvalitní utkání. City měli zápas docela pod kontrolou, skvěle utkání zahájil brankou Erling Haaland.

Chelsea si vytvořila několik šancí, ale gólman Ederson výborně zasáhl třeba proti pokusu Nicolase Jacksona z bezprostřední blízkosti. Gól Matea Kovačiče definitivně rozhodl.

Z Chelsea jsem pořád rozpačitý, má neskutečné množství hráčů, pořád někoho kupují. Přijde mi, že skoro nikdo pořádně neví, kdo bude v nominaci na zápas. Taková situace nikomu neprospívá. Je potřeba to řídit, pustit nějaké hráče na hostování a vybrat tým zhruba pětadvaceti hráčů na sezonu, aby se trochu ustálil. Tohle nedělá dobrotu. I trenér Enzo Maresca má pak těžkou pozici.

Pro Manchester City je strašně důležité, že zůstal záložník Kevin De Bruyne. Věk nezastavíte, ale ve třiatřiceti kvalitu pořád má. Zase rozdával krásné balony, umí vystřelit, pořád má týmu co dát. Přiznám se, že osobně bych vůbec nechápal, kdyby takový hráč odešel do Saúdské Arábie, o čemž se hovořilo.

Samozřejmě by tam dostal obrovské peníze, ale když bere 400 tisíc liber týdně a hraje za jeden z nejlepších týmů na světě, tak by mi jeho odchod vůbec nedával smysl. Vždyť i tak zajistí svou rodinu na několik generací dopředu. Nečekal jsem, že odejde.

Kdybych byl v jeho kůži, chtěl bych se co nejdéle držet na nejvyšší úrovni a hrát Ligu mistrů a o tituly. Kariéru by měl dohrát City, je tam legendou. Nebo by se pak mohl vrátit třeba do Belgie, pokud by na to měl myšlenky. To by mi smysl dávalo, byť podobné návraty bývají kvůli vysokým očekáváním těžké.

Byl jsem mile překvapený, jak hrál Ipswich v prvním poločase proti Liverpoolu. Do ničeho ho nepustil, byl minimálně vyrovnaným týmem, chtěl se ukázat. Cítil jsem z něj nováčkovskou euforii. Ve druhé půli přišel na hřiště úplně jiný Liverpool, který dominoval, vytvořil si spoustu gólových šancí a mohl dát klidně pět gólů. Zaslouženě vyhrál 2:0.

Nepřipadá mi, že by se Liverpool pod novým trenérem Arnem Slotem výrazně změnil. Kostra týmu zůstává stejná, ve druhé půli ukázal kvalitu. Ano, byl to zápas proti nováčkovi, přijdou těžší duely. Ale odhaduji, že Reds se budou pohybovat zase nahoře.

I Arsenal odehrál při vstupu do sezony proti Wolverhamptonu solidní utkání. Líbil se mi Bukayo Saka. Nejen proto, že dal gól, ale byl celkově hodně vidět. Přišlo mi, že Kanonýři měli zápas taky pod kontrolou, byť Wolves mohli vstřelit branku. Brankář David Raya podržel Arsenal za stavu 1:0.

Je to podobné jako u Liverpoolu, kádr se moc nezměnil. Navíc v tomto případě hráči znají vize trenéra Mikela Artety, který s mužstvem pracuje delší dobu. Forma Arsenalu půjde nahoru. Uvidíme, jestli ještě někdo přijde, zatím to moc nevypadá. Každopádně silný bude.“