Hlavní obsah

MADE IN ENGLAND: Jarošovi přeju další příležitost. Mohla by přijít v poháru

Ocenil českého brankáře Vítězslava Jaroše za soutěžní premiéru v barvách fotbalového Liverpoolu. Rozebral další matný týden Manchesteru United nebo výhru West Hamu. Bývalý fotbalový reprezentant Daniel Pudil vše glosuje v novém komentáři pro Sport.cz. Pudil strávil sedm let kariéry v Anglii, kde nyní i žije.

Foto: S využitím Profimedia

Gólman Liverpoolu Vítězslav Jaroš

Článek

„Pro Víťu Jaroše je skvělé, že si odbyl premiéru za Liverpool. Bylo jasné, že musí přijít zranění nebo nemoci ostatních, aby se do brány dostal, což se na Crystal Palace stalo. Vystřídal zraněného Alissona, byl na hřišti zhruba poslední čtvrthodinu a utkání mu vyšlo. (sestřih utkání zde)

Vyřešil velmi dobře jednu šanci domácích, působil klidně. Chválili ho spoluhráči i trenér Arne Slot. Je důležité, že se mu pasáž, ve které byl na hřišti, povedla. Liverpool avizoval, že potřebuje tři kvalitní gólmany. Teď se to potvrdilo. V klubu vědí, že s ním mohou počítat. Bylo by fajn, kdyby dostal příležitost i na celý zápas. Moc bych mu to přál.

Hierarchie brankářů je v Liverpoolu jasná, Jaroš zůstává trojkou. Teď bude záležet na tom, jak dlouho bude Alisson mimo hru. Slot naznačil, že by měl chybět až do další reprezentační přestávky, což by pro našeho gólmana mohlo otevřít šanci.

Chytat bude Caoimhín Kelleher, který byl o víkendu nemocný, ale když se podívám na program Liverpoolu, je hodně nabitý a šance by pro Jaroše mohla přijít třeba v poháru v Brightonu na konci října. Člověk nikdy neví, co se může stát. Jaroš musí být připravený a myslím, že i on to tak bere. Dostane se do jiné pozice, bude to pro něj motivace. V Liverpoolu vědí, že je kvalitní gólman. Ostatně proto ho v létě nikam nepustili.

Jinak Liverpool vypadá na startu sezony velmi dobře, šlape, moc se toho nemění, ale třeba obrana je hodně pevná. V Premier League dostal jen dva góly. Po reprezentační přestávce přijdou pro Liverpool velké zkoušky. Hraje s Chelsea, v Lipsku, na Arsenalu a s Leverkusenem. Na přelomu listopadu a prosince hostí Real Madrid a pak hned Manchester City. Ovšem každý chce hrát ty největší zápasy. Myslím, že jim bude vyhovovat, když proti nim budou chtít hrát soupeři fotbal.

Manchester United má za sebou další nepřesvědčivý týden. V Portu v Evropské lize vedl 2:0, ale nakonec zachraňoval remízu 3:3 až v úplném závěru. United měli vyhrát, a ne honit bod v posledních minutách.

O víkendu pak hráli 0:0 na Aston Ville. Zápas zapadl do rozpoložení United, byl neslaný nemastný z obou stran. Nelíbil se mi. Hrálo se pomalu, moc zajímavých věcí se nedělo. Chyběla kvalita.

Navíc mužem zápasu byl vyhlášen obránce Jonny Evans. Jistě, v šestatřiceti má pořád kvalitu, ale četl jsem názory některých expertů, že ostatní by se měli stydět, když je Evans nejlepší na hřišti. Souhlasím, že je to docela smutné.

Trenér Erik ten Hag byl ale docela spokojený. Přijde mi, že se snaží držet ve funkci zuby nehty a vytvářet pozitivní náladu. Pro mě, a myslím, že i pro vedení a fanoušky, je tenhle bod málo. Absolutně respektuji sílu Aston Villy, hraje Ligu mistrů, ale United potřebují začít vyhrávat. Čtrnácté místo je fakt špatné. Uvidíme, co se bude dít dál. Probíhají spekulace o jeho odvolání, dosud mi přišlo, že vedení za ním pevně stálo.

West Ham si připsal výhru, kterou potřeboval. Porazil Ipswich 4:1. V Premier League není slabý tým, ale Kladiváři nemohli mít před reprezentační přestávkou vhodnějšího soupeře. Za stavu 1:1 přežili šanci Ipswiche a pak už bylo na hřišti jen jedno mužstvo, tedy West Ham.

Pozitivní je, že na hřišti byl Tomáš Souček. Zapojoval se do akcí, hrál dobře. Při gólu Kuduse byl hned za ním, a kdyby neskóroval Kudus, dal byl gól on. Měl pak ještě jednu šanci. Vláďa Coufal nenastoupil. Na jeho pozici hraje Aaron Wan-Bissaka. Taková situace momentálně je, moc se asi měnit nebude. Cuf musí být trpělivý.

Tottenham ztratil v Brightonu dvougólové vedení a prohrál 2:3. Podle mě vyhrál Brighton zaslouženě. I když byl stav po poločase 0:2 pro Tottenham, domácí byli nebezpeční, soupeře zlobil zejména Mitoma. Brighton hrál ve druhém poločase dobře a utkání zaslouženě otočil.

Vypadá to, že Tottenhamu pořád něco chybí, aby pronikl do úplně nejužší anglické špičky. Útočná fáze není špatná, kohouti by potřebovali zřejmě trochu zkušenější hráče v defenzivě. Potřebují dorůst.

Zajímavý moment se udál v zápase Evertonu s Newcastlem, který skončil 0:0. Domácí gólman Jordan Pickford chytil penaltu Anthonymu Gordonovi, který z Evertonu odešel, když byl na sestup. Fanoušci si tenhle moment vychutnali. Penalta nebyla moc dobře kopnutá, ale to nic neubírá na Pickfordově zákroku.“