Hlavní obsah

MADE IN ENGLAND: Jaroš v Liverpoolu? Hezké, ale do brány má daleko

Fotbalový Liverpool pod novým trenér Arne Slotem válí, v jeho kádru zůstal v pozici třetího brankáře Čech Vítězslav Jaroš. Naopak Manchester United tápe a jeho kouč Erik ten Hag tvrdí, že není Harry Potter. Chelsea přivedla na závěr přestupového období další posilu v podobě Jadona Sancha. To vše rozebírá ve svém pravidelném komentáři pro Sport.cz bývalý fotbalový reprezentant Daniel Pudil, který sedm let kariéry strávil v Anglii, kde nyní i žije.

Foto: Molly Darlington, Reuters

Komentář

Článek

„Šlágr Premier League ukázal, jak velký rozdíl je momentálně mezi Manchesterem United a Liverpoolem. Přišlo mi, že to byla trochu hra kočky s myší. Liverpool dominoval, vyhrál venku 3:0 a United měli nějaké šance až za nepříznivého stavu 0:2, kdy už soupeř podle mě trochu vypnul. Reds měli utkání pod kontrolou, skvěle hráli v ofenzivě a obrana kolem Virgila van Dijka působila také jistě.

Přijde mi, že Liverpool se pod novým trenérem Arne Slotem moc nemění. První zápasy byly oťukávací, první poločas v Ipswichi nebyl ideální, ale pak do toho šlápli a od druhého poločasu prvního utkání předvádějí výkony, které k nim patří. Jedou v kolejích jako za předchozího kouče Jürgena Kloppa.

Ono je to i logické. Většina hráčů zůstala, nastupují ve stejné sestavě, Slot ji moc netočí. Připadá mi, že do ničeho moc nesahá a že některé nové věci budou vidět až v průběhu sezony. Je vidět, že je mužstvo sehrané. Stačí se podívat na góly, které dávají, hráči vepředu o sobě perfektně vědí. Je radost se na ně koukat.

Klopp se stal v klubu legendou, měl úspěchy, získal trofeje, ale někdy tým změnu trenéra potřebuje, aby měl novou šťávu. Liverpool jede. Pokud bude hrát takhle celou sezonu, máme se na co těšit a bude bojovat s Manchesterem City a Arsenalem o titul.

V kádru Liverpoolu zůstává i český brankář Vítězslav Jaroš, který je trojkou. Na jednu stranu je hezké slyšet od Liverpoolu, že si vás chce nechat a chce, abyste byl součástí týmu. Ale na tu druhou je evidentní, že šancí asi moc nedostane. Je otázkou, zda vůbec nějakou.

Chytal v přátelských zápasech, což ale určitě není něco, co by mu stačilo. Nevidím mu do hlavy, ale předpokládám, že by chtěl nastupovat. Vyšlo mu jaro ve Sturmu Graz, dostal se do reprezentace, nikdo nechce sedět na lavičce.

Reprezentační nováček Vítězslav Jaroš je spokojený ve Sturmu, ale dál ho podrobně sleduje Liverpool. Konec Kloppa ho šokoval. Video: Sport.cz

Kdyby byl jako dvojka, tak bych to bral. Může přijít zranění, chyby, měl by větší šanci chytat alespoň v pohárech. Takhle se mu moc příležitostí asi nenaskytne. Navíc pokud bude Alisson chytat tak, jak chytá, a dvojkou je Caoimhín Kelleher, bude cesta do brány hodně dlouhá a trnitá.

Další věc je, že když si velkoklub jako Liverpool dupne, nic s tím neuděláte. Když v něm máte platnou smlouvu a chce si vás nechat jako trojku, nemůžete dělat rozbroje. Musíte sklopit uši. V Liverpoolu chtějí mít tři kvalitní gólmany, vědí, co dělají.

Dál se zdá, že Manchester United se neposouvá. Kdyby v minulé sezoně nevyhrál FA Cup, myslím, že trenér Erik ten Hag by skončil. Říká, že není Harry Potter, na druhou stranu je fakt, že už nějakou dobu u týmu je. Zná hráče, pracuje s nimi, jeho strategie by měla být vidět. Myslím, že to tak není.

Hráči zůstávají za očekáváním, třeba Casemiro proti Liverpoolu udělal velké chyby. Přijde mi, že Marcus Rashford si vůbec nevěří. Nemá sebevědomí na to, aby zkusil jeden na jednoho, a hru raději vrátí zpátky. Možná na United doléhá i tlak, že se jim dlouhodobě nedaří. Fanoušci jsou nervózní, klubové legendy nespokojené. Ale vedení za trenérem stojí, změna momentálně nepřipadá v úvahu.

Ztratila i Chelsea, která si při remíze 1:1 proti Crystal Palace vypracovala dost šancí, ale koncovku měla žalostnou. Možná se vystřílela minule na Wolverhamptonu, kde dala šest gólů. Je však určitě lepší, když se do šancí dostáváte. Blues potřebují trochu víc klidu v zakončení. Celkově si ale myslím, že jejich výkony jdou nahoru.

Do klubu ze Stamford Bridge přišel ještě Jadon Sancho. Neříkám, že je jeho příchod špatný nápad, ale když o tom přemýšlím a podívám se na ofenzivu, tak vůbec nevím, kde bude hrát. Je tam Joao Félix, Cole Palmer, Nicolas Jackson, Noni Madueke, Pedro Neto a další. V týmu je strašně moc hráčů. Pokud se však Sancho dostane do pohody jako v Dortmundu, může mít přínos.

Osobně si ale myslím, že je potřeba, aby se kádr v Chelsea ustálil, a ne aby tam neustále přicházeli noví hráči a jiní odcházeli. Když bude kabina pořád rotovat, základní jedenáctku nikdy nenajdete. Přestupové období už naštěstí pro Chelsea skončilo, už v klubu nebudou vymýšlet, koho ještě koupí, a mohli by se konečně soustředit na fotbal.“