Hlavní obsah

MADE IN ENGLAND: Hodina v oslabení je moc i pro Arsenal. Očekávám, že West Ham oporu potrestá

Porážka Arsenalu v Bournemouthu v anglické fotbalové Premier League, šlágr mezi Liverpoolem a Chelsea a otočky Manchesteru City, Tottenhamu a Manchesteru United. Vše rozebírá ve svém pravidelném komentáři pro Sport.cz bývalý fotbalový reprezentant Daniel Pudil, jenž strávil sedm let kariéry v Anglii, kde nyní i žije.

Foto: Sport.cz, ČTK/AP

Daniel Pudil hodnotí pro Sport.cz dění v Premier League.

Článek

„V Anglii se hodně řešilo vyloučení stopera Arsenalu Wiliama Saliby v zápasu proti Bournemouthu. Červená karta pro něj za zákrok na Evanilsona byla přísná, jeden z obránců by ho zakřižoval, Evanilson by si musel míč ještě zpracovávat, což by ho trochu zbrzdilo. Navíc podobná situace se stala i v zápase Liverpoolu s Chelsea, kdy Tosin Adarabioyo nedovoleně zastavil Dioga Jotu a obdržel žlutou kartu.

Podle mě by byla v obou případech lepší žlutá karta, ale rozhodčí si mohl vybrat. Utkání v Bournemouthu vyloučení Saliby samozřejmě výrazně ovlivnilo. Arsenal hrál šedesát minut v oslabení, navíc bez jednoho z nejlepších stoperů ligy, a to je moc. Úplně se vám rozbourá taktika, síly ubývají, hraje se hůř. Platí to i pro Arsenal.

Kanonýři se pak snažili hrát na brejky, měli jednu nebezpečnou střelu, jinak ale nic. A nakonec dostali dva góly. Věřím, že kdyby hráli celou dobu v plném počtu, neprohráli by.

Ale pozor, Bournemouth nemá vůbec špatný tým, zvlášť v domácím prostředí je velice nebezpečný a kvalitní. Několikrát jsem tam hrál, vím, jaké to tam je. Stadion je malinký, prostředí pro soupeře je tam velice nepříjemné.

Liverpool porazil ve šlágru Chelsea 2:1. Zápas byl zajímavý, líbilo se mi, v jak velké intenzitě se hrálo. Potvrdilo se, že na sebe narazily týmy, které se budou pohybovat v tabulce nahoře. Opět to byla reklama na Premier League.

Utkání by možná víc slušela remíza, Chelsea nehrála vůbec špatně, ale Liverpool měl Mohameda Salaha, který dal první gól z penalty a druhý připravil. Byl mužem zápasu. Chelsea bude zklamaná, že si neodvezla alespoň bod, na druhou stranu si ověřila, že jde nahoru. S hrou mohou být Blues spokojeni.

Manchester City se na výhru 2:1 ve Wolverhamptonu nadřel, rozhodl až v páté minutě nastavení. Musím ale vyzdvihnout brankáře domácích, José Sá chytal výtečně, připsal si tři nebo čtyři velmi kvalitní zákroky. Kdyby neměl takovou fazonu, mohli City rozhodnout dřív. Šancí si vypracovali dost.

Rozebíral se vítězný gól Johna Stonese, který skóroval hlavičkou. Bernardo Silva stál sice v ofsajdu, ale zachoval se skvěle. Brankáři uhnul, skrčil se a José Sá vše perfektně viděl. Podle mě byla situace posouzená dobře a branka správně platila.

Každopádně se potvrdilo, že žádný zápas v Premier League není lehký,a i Manchester City nebo kdokoliv jiný musí ke každému utkání nastoupit se stoprocentní koncentrací. Jinak přijdou problémy. Všechny týmy jsou výborně fyzicky připravené, mají svou kvalitu.

West Ham i s Tomášem Součkem výborně vstoupil do derby na Tottenhamu a vedl po výborné akci Jarroda Bowena a gólu Mohammeda Kuduse. Jenže pak už nic moc neměl a domácí Tottenham utkání naprosto zaslouženě otočil.

Přišlo mi, že obrana West Hamu nefungovala dobře a měla problémy. Aaron Wan-Bissaka mohl u jednoho nebo dvou gólů lépe zareagovat. Uvidíme, možná by příště mohl zase dostat šanci Vláďa Coufal, ale pořád platí, že jeho pozice je v konkurenci Wan-Bissaky složitá.

Samozřejmě se musím zmínit i o červené kartě pro Kuduse. Předvedl naprosto nepochopitelnou reakci a dvěma soupeřům sáhl do obličeje. Určitě se v něm nakupila frustrace z toho, jak se zápas vyvíjel. Ale takové chování je nepřípustné.

Kudus oslabil tým do dalších utkání, uvidíme, jak dlouho bude chybět. Očekávám, že trest dostane i od klubu. Pár minut před koncem za stavu 1:4 už s výsledkem nešlo nic dělat, měl utkání dohrát v klidu. Patří mezi nejlepší hráče mužstva, West Ham ho potřebuje na hřišti, ne na tribuně.

Manchester United po pěti soutěžních zápasech bez výhry zabral a porazil Brentford 2:1. Musím říct, že United vyhráli zaslouženě, byť utkání museli otáčet. Dostali gól těsně před pauzou, navíc v době, kdy byl kvůli krvavému zranění chvilku mimo obránce Matthijs de Ligt. Nevím, jestli by gólu zabránil, ale asi byl se nacházel v prostoru, odkud branka padla.

Nicméně United inkasovaný gól nakopl, ve druhé půli šli za vítězstvím a urvali ho. Potřebovali to jako sůl. Pomohlo by jim, kdyby udělali nějakou bodovou šňůru a zvedli se trvaleji. Nemohou mít pořád výkyvy, jinak se na ně zase povalí kritika.

Nicméně tahle výhra alespoň trochu uklidní situaci kolem týmu a trenéra Erika ten Haga, kterého vedení klubu dál drží.

Ještě se zastavím u Bruna Fernandese, který krásně připravil pozici před gólem na 2:1 pro Rasmuse Höjlunda. Skvěle míč posunul, provedl to elegantně. Fernandes je inteligentní a šikovný fotbalista, tohle umí. Na druhou stranu občas předvádí i teatrální gesta a pády. V tomto směru musí ubrat. Je vidět, že když se soustředí jen na hru a na to, jak pomoct týmu, je hodně důležitý. Ať v tom pokračuje.“