Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Tuhle Slavii český fotbal potřebuje. Přinese mu víc užitku než Sparta?

Věřící, nadržená, frenetická, neunavitelná, obdivovaná, pyšná, jenže zklamaná. Zase. Dost lichotivých přídomků si fotbalová Slavia odnáší po vyřazení z kvalifikace Ligy mistrů. Skončila v posledním předsálí luxusního bálu. Středeční výhrou 2:1 proti Lille připomněla, co ji v Evropě dřív zdobilo. A ukázala, co ji může zdobit i dál. Jenže místo euforie sčítá pod novým majitelem Tykačem zklamání. Bylo poslední?

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Komentář

Článek

Kdo neviděl, neuvěří.

Kdo nezažil, nepochopí.

Ráznější nástup český fotbalový fanda dlouho nepamatuje.

Pár vteřin po výkopu nabuzený Douděra skluzem dohrál Alexsandra. Po půl minutě po nadrženém napadání kolegů zakončoval Provod. Po devadesáti sekundách pískal celý stadion, aby upozornil, že brankář Chevalier otálí s rozehrávkou. Slušné peklo! Neuběhlo pět minut a trefil se Zafeiris.

Eden hned v úvodu stál na nohou, na hlučné Tribuně Sever se svlékla trička. Tak horko bylo ve Vršovicích. A na hřišti se smažili hosté z Francie.

Vzadu hrála Slavia na extrémní riziko. Naprosto běžný jev byly francouzské kontry tři na tři, nebo dokonce čtyři na tři. Domácí odolávali. A zase se hrnuli vpřed.

Duel a emoce vcucly i nejklidnější jedince. Tichošlápek Oscar vyváděl. Vztekal se. Požďuchoval se se soupeři. Poskakoval jako tajtrdlík, aby rozhodil gólmana před přímákem.

„Od Slavie je to řízený fanatismus,“ vyťukal na síť X expert Zdeněk Folprecht.

„Meunier mi po zápase říkal, že hrál ve Francii, v Německu, ale nikde nezažil takovou intenzitu. Po třiceti minutách si říkal, že to přece musí skončit,“ líčil kouč Slavie Jindřich Trpišovský.

Obránce Lille se mýlil. Je obdivuhodné, že zběsilé tempo slavisté udrželi. A ještě stupňovali.

Po inkasované brance v 77. minutě na 1:1 popadalo několik slávistů na trávníků. Zvedli se. Střídající Ivan Schranz zase zvýšil na 2:1 a s nezdolnými spoluhráči v úplném závěru sahal po prodloužení.

Autor prvního gólu Christos Zafeiris podruhé v utkání trefil břevno a po utkání si posteskl: „Myslím, že jsme si zasloužili maličko víc. Aspoň dostat zápas do prodloužení.“

Postup do Ligy mistrů by byla už velká troufalost. Opojení z úchvatného představení v Edenu nesmí zakrýt rozvážnost až opatrnost při úvodní porážce 0:2 ve Francii.

V součtu to na Ligu mistrů bylo málo. Celkové skóre 2:3 a další zklamání, které v letošním roce musí Slavia pod novým majitelem Pavlem Tykačem vstřebávat.

Dovolíte připomínku?

Při převzetí na přelomu roku vytyčoval tři cíle do zbytku sezony.

Vyhrát pohár. V Evropě doputovat co nejdál. Vyhrát ligu.

Jenže…

V MOL Cupu vypadla hned ve čtvrtfinále se Spartou. V Evropské lize ji vyřadil AC Milán. V lize skončila druhá.

Před několika týdny šéf představenstva Jaroslav Tvrdík oznámil nové plány. Dostat se do 14 měsíců do Ligy mistrů. Buď letos ze zrádné kvalifikace. Nebo za rok z ligy, kde nově českým šampionům náleží výsada místenky mezi evropskou elitou.

První z možností Slavia nevyužila. V Edenu si nekladou nízké cíle. Slávisty musí tížit o to víc, že v nedávné minulosti nesnadné výzvy dokázali zdolávat. V kancelářích si musí vyhodnotit, proč se v posledním období podobné kouzlo vytrácí.

A zůstává nejasné, zda sebevědomý vzdor Lille překlápí Slavii zase k hojnějším časům.

Za výčtem dosavadních nesplněných cílů můžete spatřovat i objektivnější příčiny. Třeba dvě brzká vyloučení proti AC Milán. Individuální selhání. Kdo ví, jak by se změnil ráz úterního utkání, kdyby slovinský sudí Vinčič uděloval francouzskému týmu žluté karty za průtahy.

Na druhou stranu musí utěšit sešívanou duši, že se ke zdržování uchyluje špičkový tým z top 5 ligy.

Na středě může Slavia stavět i dál. Takovou ji potřebuje i český fotbal.

Teď nejde ani o to, že je v současnosti spolehlivějším dodavatelem plejerů pro reprezentaci než Sparta, která kráčí spíš zahraniční cestou.

Pro pokračující rozmach klubové kopané v zemi je důležité, aby dál přibývaly body do národního koeficientu. Nejpoctivějšími přispěvateli jsou dlouhodobě obě pražská S. Zní to zvláštně, ale víc než Liga mistrů tomu vyhovuje Evropská liga, do níž se sesunula Slavia.

Teď výjimečně neřešme finanční odměny, které jsou násobně vyšší v Champions League, Slavia se s movitějším majitelem nenachází v existenčních problémech.

Sparta úterním postupem do Ligy mistrů zajistila extra přísun šesti bodů do koeficientu, což je ekvivalent tří výher v základní fázi evropské soutěže - lhostejno, zda v Lize mistrů, Evropské lize nebo Konferenční lize.

Je ale nepravděpodobné, že Sparta v nejprestižnější soutěži bude kumulovat triumfy, když i její sportovní ředitel Tomáš Rosický pro Nova Sport říkal: „Umíme hrát s určitými týmy, ale viděli jsme, jak jsme hráli s Liverpoolem.“

Anglický velkoklub na jaře Spartu vypráskal 5:1 a 6:1.

V reformované Lize mistrů i Evropské lize odehrají Sparta i Slavia osm zápasů s osmi soupeři. V Lize mistrů se shromažďuje absolutní klasa. Slavné značky se nachází i v druhé nejprestižnější soutěži, ale už se jeví hratelněji.

A s výkonem jako proti Lille je Slavia schopná uhrát o tři výhry víc než Sparta.

Minimálně tři vítězství by navíc značila naději, že se sešívaní podívají do vyřazovací fáze Evropské ligy.

„Liga mistrů by zněla líp, ale obecně je skvělý úspěch českého fotbalu, že jsme teď v uvozovkách nic neuhráli, a máme rovnou Evropskou ligu,“ vyprávěl záložník Slavie Lukáš Provod.

A přemýšlivý reprezentant vyřkl větu, kterou si fanoušci nejspíš zapamatují: „Věřím, že když budeme hrát takhle i v lize, zahrajeme si Ligu mistrů v příští sezoně.“