Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Sparta dál roste. Dokáže ale zatopit gigantům?

V zápase proti Salcburku fotbalová Sparta jen potvrdila, že se dlouhodobě postupně posouvá kupředu. Hlavně tím, jak se na hřišti prezentovala, že výhru 3:0 v Lize mistrů berou snad všichni jako zaslouženou a oprávněnou. Realita nejlepšího evropského fotbalu ale na Letenské teprve čeká.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Liga mistrů se na Letnou vrátila po dlouhých 19 letech.

Článek

Nemusíme zdlouhavě připomínat, že za poslední dva roky ušla Sparta ohromnou cestu. Dva tituly, MOL Cup, stabilizace výsledků, silné individuality a jasná herní tvář. Hlavní zprávou však je, že se stává stále více konkurenceschopnou na mezinárodní úrovni.

Dokázala to minulou sezonu v předkolech proti Kodani a Záhřebu, postupem ze skupiny Evropské ligy s Rangers a Betisem, vyřazením Galatasaraye. Teď v létě si na ni nepřišel jak rumunský mistr FCSB, tak švédský šampion z Malmö. Někdo může namítat, že Sparta měla mnohdy štěstí, že soupeři zrovna nebyli v ideálním rozpoložení. To je určitě pravda…

Počítají se však výsledky, které jasně ukazují, že Sparta zvládne hrát s týmy „na podobné úrovni“ stabilně minimálně vyrovnané partie, často s dobrým koncem. A pak dokáže překvapit papírově silnějšího soka typu Galatasaray.

Poučili jsme se z lekce od Liverpoolu. Kouzelná atmosféra, úžasný zápas, hodnotí Lars Friis. Video: Sport.cz

Takticky vyspělou Spartu jako ve středu proti Salcburku diváci už dlouho neviděli. Letenští přesně věděli, co bude na rakouského soka platit. Muži v rudém do puntíku plnili nastolené pokyny, hráli chytře i koncentrovaně a přidali individuální nadstavbu. Zejména kapitán Filip Panák a záložník Kaan Kairinen mají za sebou téměř bezchybný duel.

První jmenovaný vyčníval v rozehrávce, neprohrál snad jediný osobní souboj, jedinou hlavičku. Finský záložník pak opět prokázal cit pro hru, předvídavost a nadstandardní orientaci v prostoru. Jak směrem dopředu při hře s balonem, tak v momentech, kdy se Sparta zatáhla a v aktivním obranném bloku primárně zhušťovala střed hřiště.

Na druhou stranu Salcburk byl tak trochu zklamáním. Těžko říct, jak velkou měrou k tomu přispěla samotná Sparta, ale individuálních i taktických chyb spáchali mladíci rakouského celku tolik, že nejeden expert a fanoušek kroutil hlavou. Zřejmě se podepsala i rozsáhlá marodka a určitá nezkušenost v momentě, kdy se domácí dostali do rychlého vedení. Rakouská média dokonce píší, že to nebylo představení hodné milionářské soutěže.

Dá se odhadnout, že v pokračování Ligy mistrů čekají na Pražany daleko těžší kalibry. A to je další výzva, která před partou trenéra Larse Friise stojí. Potvrdit, že tým roste, že už dospěl do fáze, kdy se může alespoň důstojně měřit s evropskými giganty.

První test přijde hned na začátku října ve Stuttgartu. Druhý tým minulého ročníku bundesligy má za sebou naprosto vyrovnanou bitvu na Realu. Situace, které Salcburk nedokázal vyřešit, zvládal Stuttgart v daleko větší rychlosti a s diametrálně odlišnou přesností.

No a pak výjezd na Manchester City. Záměrně jsem z úvodního výčtu vynechal březnový dvojzápas s Liverpoolem, kdy Sparta dostala tvrdou lekci. Sám Friis ve středu zmínil, že The Reds jeho tým vycvičili. Že Sparta byla místy nesmírně naivní, vůbec nestíhala.

Je to úžasné. Vůbec jsem si nedokázal představit, že bych dal gól v Lize mistrů, přiznává Kaan Kairinen.Video: Sport.cz

Teď je prostor ukázat, jak velký progres se na Strahově za poslední měsíce zrodil. Jak klub vyspěl a ví, co si může dovolit. Pokud bude Sparta na evropské scéně pokračovat v pozitivním trendu, rozhodně není vyloučeno, že v Lize mistrů ještě nějaké úspěchy posbírá. Zisk z Manchesteru by se rovnal zázraku, klání s Brestem nebo výjezd na Feyenoord však slibují tuhé bitvy o body a nemalé peníze.

A co třeba domácí duely s Atléticem a Interem? S výkonem a přístupem jako ve středu nemusí být překvapení jasných favoritů žádnou utopií.