Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Raketový vzestup. Milionový chlapec se Slavii konečně začíná vyplácet

Když do Slavie loni v lednu coby devatenáctiletý přicházel, sportovní vedení si mnulo ruce. Stejně tak trenér Jindřich Trpišovský. „Takového hráče sem dostanete buď v tomhle věku, nebo nikdy,“ liboval si poté, co klub za talent do zálohy vysázel téměř čtyřicet milionů korun. Jo, od Christose Zafeirise se čekaly velké věci. V minulé sezoně marně. Současná přináší diametrálně odlišný obrázek. A může do Edenu přinést i tučný balík eur ze Západu.

Christos Zafeiris se rapidně zlepšuje, má radost Jindřich Trpišovský. Hodně trefuje bránu.Video: Sport.cz

Článek

Zafeirisovo působení ve Slavii mělo prozatím tvar sinusoidy. Když přišel, fanoušci i experti byli u vytržení.

Vytříbená míčová technika, driblink na malém prostoru, neotřelá řešení situací. A ještě k tomu obrovský akční rádius. Kolik hráčů s těmito přednostmi v Česku běhá? Vždyť první gól za Slavii, který dal Zafeiris v dubnu 2023 v Mladé Boleslavi, byl totální terno. Patičkou si narazil s Oscarem, několik soupeřů proměnil v nehybné pozorovatele, z levé lajny pronikl až před branku a nadvakrát uklidil míč do sítě.

Králem je Zima, hodnotí Jindřich Trpišovský. Derby bylo těžší a lepší než zápasy v Evropě.Video: Sport.cz

„Tohle je naše desítka! Nový Stanciu,“ radovali se tehdy slávisté. Vedení už možná mlsně vyhlíželo nabídky z prestižnějších soutěží a zájem z top evropských lig.

Minulý ročník ale přinesl postupný výkonnostní propad. Zafeirisova hvězda vyhasínala, a když se k tomu přidaly zdravotní potíže, vznikla z toho jarní role náhradníka. Mladý středopolař při omezené minutáži ukazoval maximálně tak snahu. A občas frustraci, protože mu to prostě nelepilo.

Střih o pár měsíců vpřed. Zafeiris je oporou. Skvěle se doplňuje s lehkonohým Oscarem. Občas to vypadá, že ti dva sami vydají za tříčlenný střed zálohy. Zafeiris ještě přidává nadstavbu v podobě gólů. Často krásných a slabší levačkou. Což dokázal například v nedělním derby se Spartou (2:1), jeho bomba levačkou zpoza vápna byla nakonec vítěznou brankou.

Sestřih zápasu Slavia - SpartaVideo: LFA

„Individuálně na tom pracuje. Střelbu jsme s ním v minulosti probírali. Za poslední dobu se rapidně zlepšil, má i daleko lepší pohyb,“ chválil kouč Jindřich Trpišovský.

Výkonnostní graf Zafeirise (stejně jako jeho cenovka) už zase letí nezadržitelně vzhůru. Dominoval v odvetě o Ligu mistrů proti Lille, kde skóroval, ale bohužel pro sešívané si na něm dvakrát pochutnala branková konstrukce. Jeví se dynamičtěji, klidněji, šikovněji. O třídu lépe než před pár měsíci.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Christos Zafeiris ze Slavie střílí gól na 2:0.

Za tohohle borce by Slavia čtyřicet milionů s radostí zaplatila znovu. Z klubu sice zní, že prodávat hvězdy už není nutností. Ale vedení moc dobře tuší, že až přijdou zvídavé dotazy zájemců, za současnou verzi řeckého středopolaře si v klidu může říct o mnohonásobek pořizovací ceny.

Protože tenhle Zafeiris by za investici stál.