Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Podmínka pro Berbra, která se čekala. Ale vina je prostě vina

Půjde Roman Berbr za mříže, nebo ne? Na otázku, kterou si kladla velká část fotbalové veřejnosti, už známe odpověď. Podmínka a peněžitý trest. Z průběhu soudního procesu jde o verdikt celkem očekávaný a jen svým vyzněním enormně důležitý.

Foto: Sport.cz

Berbr mohl odcházet od soudu spokojen.

Článek

Berbr přistoupil k soudu zodpovědně. Byl (snad až na jednu výjimku) přítomen při všech jednacích dnech. Bedlivě poslouchal. Když mohl, vždy vystoupil. Opakoval, jak lidé mimo fotbalové prostředí mohou jen těžko pochopit některé mechanismy.

Někdy hrál na city, zřejmě chtěl ukázat, nebo se o to snažil, že mu na výsledku extrémně záleží. Za pár dní oslaví Berbr 70. narozeniny a obžaloba pro něj žádala až 7 let ve věznici s ostrahou. Opakoval, jak už za mříže po několikaměsíční zkušenosti nechce. Jak hrozivé podmínky tam podle něj panovaly. Nakonec i důchodový věk a trestní bezúhonnost hrály velkou roly. Berbr dostal trest za zpronevěru. Ne za údajnou existenci organizované zločinecké skupiny, což byl hlavní motiv obžaloby.

Soudce Vladimír Žák pronesl ve středu několik podstatných vět. „Důkazy naznačují silná podezření, že docházelo k ovlivňování na popud činovníků či rozhodčích, a to na domácí i mezinárodní scéně. Nefér a neetickém jednání ve smyslu ovlivňování zápasů nebylo v českém fotbale výjimkou.“ Nebo také: „Bylo to vysoce amorální, neetické, proti fair play. Ale není to trestné.“

A to je důležité. Veřejnost zřejmě očekávala daleko vyšší tresty. Kdo ale sledoval průběh procesu, tušil, že k nim nedojde. Jednoznačné důkazy o trestných činech v ryze fotbalových skutcích zkrátka u Berbra nebyly. Respektive zřejmě existují, ale mimo právní rámec. To už musí posoudit odborníci.

Existují až neprůstřelná vodítka a indicie, že docházelo k navádění k ovlivňování zápasů, machinacím nebo nepřiměřenému vlivu v tuzemské kopané.

Jak Žák správně podotkl, to už je záležitostí FAČR. „Je mi jedno, jestli se komise jmenuje etická, disciplinární nebo pohádková. Když vstupujete do spolku, uzavíráte s ním kvazismlouvu, že se budete držet jeho předpisů a stanov,“ dodal soudce.

Co víme? Že Berbr je vinen. Že z českého fotbalu společně s dalšími vyváděl peníze. Že nejednal tak, jak by místopředseda velké sportovní organizace měl.

Teď dojde k odvoláním, nic není u konce. Ale výše zmíněné je hlavní zprávou celého verdiktu. Že si tresty odnesli i další obžalovaní. Funkcionáři, rozhodčí, delegáti. Existuje štempl na to, co se zde před přibližně pěti lety odehrávalo. Nic dobrého.

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.