Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Obrana už není ostuda. Výprasky od Liverpoolu Spartu posunuly

Ve dvou duelech Ligy mistrů získala čtyři body, ač optické převahy si moc neužila. Fotbalová Sparta dospívá. Po propadnutí u jarní maturity s Liverpoolem pilně studovala a teď dokazuje, že se může měřit s elitou. A hlavně, že na rozdíl od minulosti neopakuje stejné chyby.

Foto: Sport.cz, Reuters

Sparta se z výprasků poučila.

Článek

Dva jarní souboje s věhlasnými Reds přitom nejsou reliktem minulosti. Živě si je pamatuje většina hráčů i realizačního týmu, včetně současného hlavního kouče Larse Friise.

„Z dvojzápasu s Liverpoolem jsme se ohromně poučili,“ pravil dánský trenér po remíze ve Stuttgartu. Jak přesně?

Pro plné pochopení odpovědi je třeba vydat se o pár měsíců zpět. Sparta v osmifinále Evropské ligy vyfasovala slavný Liverpool. Poprvé v nové éře se, při vší úctě k ostatním sokům, střetla se skutečným Goliášem. Doma se sympaticky pokoušela hrát „to svoje“, čím se chce prezentovat. Co nejkonstruktivnější rozehrávky odzadu, celoplošný presink. Výsledek? 1:5.

Tohle je Sparta, sparťanská mentalita. Trenéra Friise nadchla remíza ve StuttgartuVideo: Sport.cz

Ze své cesty pak poměrně naivně neuhnula ani v odvetě na Anfield Road, kde jí tamní ovocnáři přibalili na cestu domů ještě o banán navíc. Snaha nezradit nastolenou filozofii byla po zásluze potrestána.

Nejhezčí gól v mé kariéře, těšilo Kaana Kairinena. Vymetl z brány všechny pavouky, chválil ho trenérVideo: Sport.cz

Střih do aktuálního ročníku a do Ligy mistrů. V ní Sparta zatím čelila o dvě třídy, respektive třídu slabším soupeřům. Jenže i tak elitním. Spáchat další harakiri ale odmítla. Její dosavadní vyzyvatelé ji výrazně předčili v počtu přihrávek, držení míče, diktování tempa hry.

Ale to je v konečném zúčtování fuk. Sparta se po dvou výprascích naučila kompaktnosti. Když je třeba, trpělivě vyčkává v nižším bloku, který evidentně pilovala. V případě, že rozehrávka od gólmana smrdí průšvihem, si pomůže nákopem. I když proti většině ligových soupeřů by třeba volila konstruktivní řešení.

Stuttgart jako reparát? Raději výhru v derby, říká Jaroslav ZelenýVideo: Sport.cz

Díky tomu přišla změna. Na Letné už nevyfasoval přízvisko „naivní“ domácí celek, nýbrž hosté ze Salcburku. A ve Stuttgartu se Sparta z ofenzivního mančaftu přetvořila v zatraceně kousavého vyzyvatele, který si odvezl bod. Jasně, nechala se ve druhé půli zatlačit. Ale co byste čekali jiného na stadionu stříbrného medailisty bundesligy, který silnému Dortmundu naložil bůra?

Asi není nijak troufalé tvrdit, že s liverpoolskou verzí Sparty by si minimálně Stuttgart hravě poradil. Jenže tu se Friis a spol. snaží pohřbívat. Dvě zkoušky zvládli, blíží se třetí.

23. října, Manchester City – Sparta. Těžšího soka byste ve světě těžko hledali. Bodový zisk logicky nečekají ani nejzarytější optimisté. Zatím se ale zdá, že český mistr minimálně udělá vše pro to, aby dal svým výkonem v konfrontaci s vyladěným orchestrem Pepa Guardioly zapomenout na poslední výpravu do Anglie.