Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Nedostatek respektu se Liberci vrátil historickým debaklem

Úspěšní sportovci často zdůrazňují, jak je důležitý respekt ke svému protivníkovi. „Když nebudete respektovat soupeře, nemáte šanci nic vyhrát,“ prohlásil jednou Jaromír Jágr. Plyne to ze sportovní psychologie. Jenže právě respekt k soupeřům Liberci v posledních měsících pod novým majitelem Ondřejem Kaniou chyběl nejvíc.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Liberci se vrátila provokativní slova jako bumerang.

Článek

A teď se mu to vrátilo jako bumerang v podobě historické prohry s regionálním rivalem 0:5, kterou budou fanoušci vydýchávat dlouho.

„Podle mě je (majitel Jablonce Miroslav Pelta) hráč, což je fajn, a protože je hráč, určitě pochopí, když řeknu, že Jablonec jako soupeře nevnímám,“ prohlásil majitel klubu Ondřej Kania v jednom z podcastů, které vyhledává. Tradiční a zavedená média s věcnější oponenturou odmítá.

Nepochybuji tedy, že trenér Radoslav Kováč tohle viděl jinak, jenže atmosféru v klubu předurčuje i jeho vedení v čele s majitelem. Obzvlášť pokud komunikuje na sociálních sítích stylem jako od dubna většinový majitel trojnásobného českého mistra.

Nedostatek respektu k soupeři klub projevil i vylepeným reklamním billboardem v blízkosti jabloneckého stadionu, čímž se pak jeho představitelé bavili na sociálních sítích. Stejně tak jako před samotným derby příspěvky o sušených jablkách či ironickými příspěvky na adresu Mladé Boleslavi o počtu diváků. Nebo komentáři o hokeji, kde se terčem štiplavých poznámek stal Třinec, veleúspěšný klub.

Proč ne, popichování ke sportu patří. Jenže tohle působí poněkud nedospěle. Zkušenější člověk by se také třeba snažil šetřit velikášskými slovy o začátku něčeho velkého při podpisu smlouvy s novým koučem Radoslavem Kováčem, kterými situaci ještě ne zcela zkušenému kouči nesmírně ztížil. Či větami o Lize mistrů pod Ještědem do pěti let.

To neznamená, že by se o to neměl pokusit. Stačilo by však nepředbíhat. Obzvlášť pokud sám víte, že ambiciózní projekt nejspíš okamžité výsledky nepřinese. „Zatím to skutečně vypadá, že kvalita a velikost značky bohužel předběhly kvalitu produktu. Upřímně řečeno bylo to tak padesát na padesát, že se tak stane,“ prohlásil Kania po zpackaném derby v omluvě fanouškům.

Stejně jako nezkušeně zatím ve fotbalovém prostředí působí Kania, je nezralý i liberecký tým, což derby naplno odhalilo. „Nemůžeme dopustit, aby se tady říkalo, hoďme to za hlavu a jedeme dál. Tohle musí být jednoznačně zdroj motivace a našeho dalšího progresu. Všichni víme, že v životě je občas potřeba dostat přes držku. Dostali jsme kulku do hlavy, ale nějakým zázrakem žijeme. Je jenom na nás, aby se to neopakovalo,“ dodal také v rozhovoru, který byl uveřejněn klubem.

Mladý liberecký kádr má nepochybně potenciál a bude se získanými zkušenostmi určitě posouvat a zlepšovat, ale Liberci by taky prospělo, kdyby určitou sebereflexí prošel i majitel. Někdy pořád platí, mluviti stříbro, mlčeti zlato.