Hlavní obsah

GLOSA: Zadina hodil vidle do Dědkovy netrpělivosti

Ať se majitel hokejových Pardubic Petr Dědek dušuje, jak chce, že trenérům do práce nemluví, stát na střídačce jeho klubu jako trenér, to je hodně nevděčná práce. Po Richardu Královi, Radimu Rulíkovi a Václavu Varaďovi to rychle poznal i čtvrtý kouč. Jeho předchůdci odešli vynuceně, poslední dokonce za bouřlivých okolností uprostřed sezony a se soudní dohrou, zatímco Marek Zadina nyní rezignoval sám.

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

SESTŘIH: Mountfield HK vs. HC Dynamo Pardubice 2:1 ppVideo: Tipsport Extraliga / BPA

Článek

Jenže začátek Zadinova konce už najdeme v letošním lednu, kdy jako asistent nečekaně přijal posun na vyhazovem Varadi uvolněnou pozici kouče. Teď jen na vlastní kůži pocítil, jak podstatný rozdíl je převzít dobře připravené mužstvo během sezony a přesunout se jen z pozice asistenta, než si tým muset během letní přípravy nachystat sám a vetknout mu nějakou tvář.

Hodně zvláštně pak zní současný postoj pardubického vedení, že Zadina měl plnou podporu vedení klubu, které se jen snažilo realizační tým vhodně doplnit. Z vyřčeného totiž vyplývá, že šéfové přestali trenérovi věřit, že mužstvo složené z extrémně štědře placených hráčů ukočíruje sám.

Nejde o to, že by Zadina měl proti sobě kabinu, jenže z hokejového projevu Pardubic se vytrácejí zásadní prvky, jako je tvrdost v osobních soubojích, důraz před brankou, dobrá poziční práce i rychlost při založení útoku. Zkrátka klasické atributy, které má předat do mužstva trenér.

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

SESTŘIH: HC Dynamo Pardubice vs. HC Verva Litvínov 3:1Video: Tipsport Extraliga / BPA

A nezkušení asistenti, Černohous, Kočí a Brázdil, nemohli být oponenturou ani mít nějaký přirozený respekt. Při zranění elitního centra Sedláka i lídra obrany Čerešňáka pak úplně zmizela z hokejového projevu myšlenka. Pořádně nefunguje ani organizace hry. Malérem je i značná nedisciplinovanost a jedenáct gólů obdržených při přesilovkách soupeře.

Nebyl vidět ani žádný směr, kterým by chtěl Zadina jít, proto boss Dědek začal uvažovat, kým trenérský štáb oživit. Za všech okolností vůči majiteli klubu loajální trenér se dostal pod takový tlak, který už nebyl schopen ustát, a variantu, že dostane trenérský dohled v podobě zkušeného kolegy, nepřijal. Hodil vidle do plánu majitele dřív, než se rozjel další experiment.

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

SESTŘIH: HC Kometa Brno vs. HC Dynamo Pardubice 3:2 ppVideo: Tipsport Extraliga / BPA

Třeba Dědek konečně pochopí, že než točit trenéry jako apoštoly na orloji a odůvodňovat rozchody příměry o manželství nebo frází, že život jde dál, bude lepší držet nějakou koncepci. Jenže tam jde i o lidi z managementu klubu, aby pochopili, že peníze a vliv nejsou všechno a že nechat odejít Rulíka i Varaďu byla obrovská chyba.

Zadina měl ukončit třináct let čekání Pardubic na titul, jenže jeho středeční rezignace přinese už osmnáctou trenérskou rošádou od dob jeho poslední extraligové korunovace. Trpělivost není zrovna vlastnost, kterou by Dědek oplýval, nicméně správně vytušil, že dosavadní kouč zadání asi nesplní. A tak možná přichází změna, která může Dynamu přiblížit vysněný extraligový trůn.