Hlavní obsah

GLOSA: V nouzi o leváky se reprezentaci nabízí jasné řešení. Běhá ve Spartě

Vyprávěl o tom jeden z trenérů fotbalové reprezentace Jaroslav Veselý při Euru, kam Češi přivezli výběr s nejnižším věkovým průměrem z celého turnaje. „Je to stavěno s vizí. V téhle podobě by měl tým pokračovat, obmění se možná jen pár hráčů.“ Je několik týdnů po nezdařeném šampionátu a o národní dres se hlásí jeden vážný zájemce. Jmenuje se Matěj Ryneš a ve středu večer zásadně přiblížil Spartu Lize mistrů.

Foto: Profimedia.cz

Sparťan Matěj Ryneš se raduje z branky na 2:0 v duelu 4. předkola Ligy mistrů na půdě Malmö.

Článek

„Jsem za gól strašně rád. Důležité je, že máme dobrý výsledek,“ pravil Ryneš.

Výhru 2:0 v prvním utkání závěrečné kvalifikace v Malmö znásobil povedenou trefou z dvaceti metrů v úplném závěru, po níž upřímně líčil: „Ani jsem nevěděl, jestli běžet k fanouškům, nebo ke klukům na střídačce.“

Vědět o něm by měl reprezentační trenér Hašek s asistenty. Bylo by trestuhodné, kdyby leváka opomenul v zářijové nominaci pro vstup do Ligy národů.

Ač si odchovanec Sparty za dospělou reprezentaci ještě nekopl, v současnosti do ní musí patřit.

Ve 23 letech má velký potenciál, ligový titul, formu i zájem. „Do reprezentace bych se moc chtěl podívat. Každý o tom sní. Udělám vše pro to, abych se tam dostal,“ vyprávěl na úplném začátku sezony, když gólem přispěl k ligové výhře 2:1 nad Pardubicemi.

Po osmi soutěžních startech má bilanci 2+1. Zlepšuje produktivitu. Je rychlý, neúnavný, přímočarý, slušně zakončuje. Umí dopředu i dozadu. Ve Spartě mu nahrály i okolnosti. Zelený se zatáhl spíš do obranné trojky. Španělský konkurent Imanol se zranil. Pro trenéra Friise se stává jednoznačnou volbou k levé lajně v rozestavení 3-4-3.

A může to platit i v národním týmu, který má dlouhodobě nouzi o schopné leváky.

Na Euru první zápas na levém halfbeku provizorně odehrál pravák David Douděra. Poté ho nahradil David Jurásek, jehož vytížení v bundesligovém Hoffeinheimu také nebylo vzorové.

Teď je stav ještě horší.

Douděra ve Slavii z osobních důvodů vynechává zápasy. A Jurásek si v přípravě nepříjemně zlomil ruku v předloktí.

Leckoho překvapilo, že se levák ze Sparty neocitl mezi Haškovou šestadvacítkou pro Euro. Ve výběru se vyskytl jediný ryzí levák Jurásek.

Ryneše možná srážela určitá nekonzistence. Ne, nemá zápasy, v nichž ve Spartě zcela vyhoří, ale spíš je nevýrazný. Taky neplatí za univerzálního vojína jako jiní reprezentační adepti. Perfektně se hodí k levé lajně, ale větší flexibilitu a uplatnění nemá.

Reprezentace ale třikrát na šampionátu vyrukovala pod Haškem s rozestavením, které wingbeky obsahovalo. Navíc je Ryneš ve věku, který zapadá do Haškovy omlazovací kúry.

Mladý sparťan by měl následující dny kontrolovat poštu, ať nepřehlédne reprezentační avízo. Pokud ze Strahova žádné lejstro nedoputuje, stoprocentně to musí být renonc nebo chyba na straně doručovatele.