Hlavní obsah

GLOSA: V Číně řádil český drak. Macháč se v Šanghaji dotkl ideálu

Kdybyste se ještě tak před rokem snažili někoho přesvědčit, že ten mládenec, který přehrává Carlose Alcaraze a dostává pod tlak jedničku ATP Jannika Sinnera, je z Česka, asi byste si vysloužili jen útrpné pohledy, případně doporučení k návštěvě lékaře, který by vás zbavil bludů. Teď je to ovšem realita. Tomáš Macháč se z turnajů v Asii vrátí jako hráč, který může nejlepší nejen potrápit, ale i porážet.

Sestřih zápasu Sinner - MacháčVideo: sntv

Článek

Hrát tak rychle, tvrdě a přesně proti hráčům absolutní špičky jsme českého tenistu neviděli už nějaký ten pátek. Díky tomu se Macháč na akcích v Tokiu a v Šanghaji probil do semifinále. A ve světovém žebříčku se posouvá na 25. pozici, což by rozhodně neměl být jeho strop, když před ním figurují jména, která už porazil – jako Popyrin, Korda, Draper, Musetti, Paul, Rubljov a koneckonců i Djokovič a Alcaraz.

Na Macháčovy výkony se nyní valí komplimenty z celého světa. Je pravda, že šanghajskými výkony se třiadvacetiletý olympijský vítěz v mixu dotkl ideálu a ověřil si, že je schopen něčeho mimořádného.

Už před třemi lety přitom hodnotil Macháčovy výkony expert Sport.cz Jan Kukal jako velikánský příslib. „Má rychlé nohy, výborně returnuje. Takticky je velice vyspělý a je to taky výborně koučovatelný hráč,“ všiml si velkého vlivu trenéra Daniela Vacka. I když byl bývalý daviscupový reprezentant typově zcela jiný tenista, dokáže svého svěřence výborně nachystat i na nejtěžší soupeře.

Interakce mezi Macháčem a Vackem občas na kurtu přinese vyhrocenější momenty, ale výsledkem je neustálý posun. Herní i výsledkový. „Pořád mám ale hodně prostoru ke zlepšení,“ tvrdívá Macháč, který přes všechno soustředění působí během zápasů na turnajích velmi uvolněně. Dokáže zlehčit vypjaté momenty se soupeři i diváky, po spektakulárních výměnách si říká o aplaus.

Fanoušky v Asii mnohokrát nadchnul svým naskočeným forhendem, s vyhrnutými šortkami si na síti počínal jako kočka. I když je podle čínského horoskopu narozen ve znamení draka. Jeho charakteristika ostatně na Macháče vyloženě sedne. Draci mají vrozenou odvahu a houževnatost, jsou nadšení, sebevědomí. Také se nebojí výzev a jsou ochotni riskovat.

V českých diskusích se občas objevily názory, že domácí jednička měla takhle hrát i na zářijové daviscupové kvalifikaci ve Valencii, kde výběr nyní už bývalého kapitána Jaroslava Navrátila prohrál všechny tři zápasy a Macháče zničily už v jeho první dvouhře proti Alcarazovi po vyhrané úvodní sadě křeče. Když pak druhý den nastoupil proti Austrálii jen na jeden game, byla z toho mezinárodní ostuda.

Nikdo jiný ale v těžké chvíli s kůží na trh nešel a fakt, že Macháčovi přinášejí zápasy v Davis Cupu větší míru stresu, není nic, kvůli čemu by měl být zatracován. Ostatně body až do Valencie dělával v týmové soutěži jak na běžícím pásu. Ve dvouhrách v nich měl bilanci 6:1.

Teď si ale nejde přát nic jiného, než ať si Macháč podrží aktuální fazónu co nejdéle. A svá maxima posune do oblastí, o kterých jsme v souvislosti s mužským tenisem v Česku v posledních letech jen nesměle snili.