Hlavní obsah

GLOSA: Trest, který s rozpaky přijímají všechny strany

Tři hradečtí hokejisté při semifinále extraligového play off proti Vítkovicím v dubnu 2023 porušili dopingová pravidla. To je jasná věc a řády v takovém případě nařizují trest i pro klub. Na něj se ale z legislativních důvodů čekalo dlouhých sedmnáct měsíců. Nakonec je všemi stranami přijímán s rozpaky, a nejde jen o to, že přichází pozdě.

Foto: Profimedia.cz

Jeden z dopujících hráčů Hradce Kevin Klíma na archivním snímku

Článek

Dvoumilionová pokuta pro Mountfield je sice citelná, ale při klubovém rozpočtu přes 120 milionů korun rozhodně není likvidační. Takový být ani trest neměl. Nevolám tady ani po nějakém drastickém odečtu bodů, který by znemožnil Hradci v podstatě odehrát sezonu s ambicí na play off, ale určitý postih po sportovní stránce přijít měl právě jako signál ostatním, kudy cesta nevede.

Při pouze finančním postihu, byť docela vysokém a hradeckým generálním manažerem Kmoníčkem dokonce označovaným za nepřiměřený, panují ve veřejnosti pochybnosti, a nabízí se interpretace, že když budete přistiženi při dopingu, dá se z hříchu vykoupit.

Rozumím tomu, že Kmoníček už má kauzy plné zuby, a na základě výroku Národního rozhodčího soudu má za prokázané, že klub se ničím neprovinil. Jen hradecká obhajoba postavená na tom, že nebyl úmysl dopovat a že hráči jen nevědomky užili kontaminovaný doplněk ke stravě, zapomíná, že trestná je i nedbalost. A té se Hradec dopustil, navíc dopingové kontroly se podrobili tři hráči a všichni s pozitivním účinkem, což vyvolává další pochybnost.

Kauza není jednoznačná a každý černobílý pohled jí škodí. Nemá ani smysl hradecký klub lynčovat. Trest pro něj však velmi rozpačitě přijaly Vítkovice, v nichž za dobu čekání na verdikt vyrostl pocit obrovské křivdy, a zadostiučiněním by asi jen bylo, že dostanou stříbrné medaile místo Mountfieldu. Nevím, jestli by někoho těšily, každopádně teď zní z ostravské strany slova jako výsměch a plivnutí do tváře.

Ještě je tu jedna okolnost. Pozitivní dopingový nález se odehrál po čtvrtém zápase, který stejně Vítkovice vyhrály, takže provedená kontumace výsledku je spíš formální, ale neumím si představit, že by otočila skóre celé série. Pak by se dohrávalo finále předminulé sezóny letos na podzim a Vítkovice by v něm vyzvaly Třinec? To je čirý nesmysl.

Do složité pozice se dostalo i vedení extraligy a její disciplinární komise, které musely neúměrně dlouho čekat, až pravomocně rozhodnou antidopingové orgány. Čím déle se celý případ natahoval, tím to bylo horší. Ředitel soutěže Loukota připouští, že délka trvání těchto řízení zásadně limitovala kroky hokejových institucí.

Mohly hradecký klub osolit, nebo mu dát jen výchovný pohlavek. Nakonec došlo spíš na tu druhou variantu i s vědomím, že jakákoli forma potrestání, která přichází s takovým časovým odstupem, trochu pozbývá účinku. Ano, pokuta zasáhne provinivší se klub i teď, jenže při všech okolnostech se objevují rozpaky i tady.

A co s tím? Asi říct, shodně s názvem klasického italského filmu Vyšetřování skončilo, zapomeňte. Než jen trestat, chce to spíš dělat preventivní kroky, aby se podobná dopingová kauza nezopakovala, a když už se objeví, tak na všech stranách činit rychlejší kroky při jejím řešení. Jinak všeobecná pachuť z celého případu nezmizí.

Martin Kézr

Absolvent právnické fakulty Univerzity Karlovy, jehož osudem se stala sportovní žurnalistika. Sport.cz vede Martin Kézr od června 2022 jako šéfredaktor. V redakci Práva působí již od roku 1990 a své zkušenosti předává rovněž na akcích Novinářského inkubátoru. Stojí také v čele hokejové sekce Klubu sportovních novinářů.