Hlavní obsah

GLOSA: Slavia musí být i proti Lille tyranem. Jinak má smůlu

Fotbalová Slavia s přehledem prošla do závěrečného předkola Ligy mistrů, na půdě belgického vicemistra Unionu si postup zkušeně pohlídala. V cestě za stamiliony stojí jediná překážka - francouzské Lille. Klub, který nepatří mezi evropskou elitu a jehož název nebudí hrůzu, jako například PSG. Dost možná už fanoušci Slavie vidí Chorého a spol. v Champions League. Jenže…

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Christos Zafeiris v utkání proti belgickému Unionu Saint-Gilloise.

Článek

Ano, pro sešívané hraje větší rozehranost. Francouzská liga začíná teprve o tomto víkendu, Lille šlo do bitev s Fenerbahce ve 3. předkole z voleje. Slávisté v nové sezoně odehráli už šest utkání. Navíc pro ně rozhodně není nepříjemné, že Lille nebude mít domácí prostředí. Na jeho stadionu se konaly zápasy basketbalového Dream Teamu a házenkářský turnaj na nedávné olympiádě. Duel se Slavií se uskuteční ve Valenciennes. K tomu se gólově chytila letní akvizice Tomáš Chorý i další útočník Václav Jurečka.

Nicméně pochybovat o vysokých kvalitách Lille může jen hlupák. Byť na první dobrou obavy nebudí, pouze tento klub dokázal v posledních letech vzít titul gigantu PSG (v roce 2021). Posledních šest sezon patří Lille do francouzské špičky, od ročníku 2018/2019 končí v Ligue 1 pravidelně na nejvyšších příčkách. Jeho hlavní hvězda, kanadský útočník Jonathan David, vstřelil během čtyř sezon v Lille 71 gólů ve francouzské lize.

Jak po prvním duelu s Unionem psala belgická média - v Edenu ťukes a technický fotbal nehledejte, Slavia se chová jako tyran. Fotbalovější soupeře umlčí silou, souboji. Je jisté, že sešívaní budou muset zvolit shodný styl i na Lille, které je fotbalově ještě mnohem dál. Jinak je soupeř rozebere na šroubky.