Hlavní obsah

GLOSA: Slavia je důkazem, že klub z české ligy už nedělí od evropského finále galaxie

Aktualizováno

AS Řím. Manchester United. FC Porto. A nikdo další. Jen trojice známých značek vlastnila před rozlosování Evropské ligy lepší koeficient než Ajax. Fotbalisté Slavie ve čtvrtek remizovali 1:1 s papírově nejsilnějším protivníkem, na kterého ve skupině narazili. V obměněné sestavě hráli s nizozemským velikánem vyrovnaný part. Po nasazení opor ho dokonce přimáčkla. Je to jen další podklad k tomu, že aktuální sezona může být pro český fotbal přelomová.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Ondřej Zmrzlý ze Slavie Praha při utkání proti Ajaxu

Článek

„Chtěli bychom v Evropě dojít dál než do čtvrtfinále. V Lize mistrů se to asi nepovede, ale je náš ohromný sen vyhrát jednu ze soutěží.“

Jsou to slova, které na letním kempu v rakouském Kollerschlagu pronášel jeden z trenérů Slavie Zdeněk Houštecký. Se zamyšleným výrazem ho tehdy poslouchal hlavní kouč Trpišovský a přikyvoval.

Jsou to také věty odvážné.

Sebevědomé.

S nádechem snění.

Ale rozhodně přestávají být zcestné.

„Vzhledem k tomu, jaký je Ajax velkoklub, je remíza hezká,“ přemítal útočník Tomáš Chorý. A pravonohý univerzál David Douděra přidával: „Je to Ajax, a když se podíváte na hodnoty jeho hráčů na Transfermarktu, musíme mluvit s pokorou. Svoji kvalitu tady ukázal.“

Moc kvalitnějších mančaftů se v Evropské lize nenachází. A pozor, po monstrózních reformách evropských pohárů už to tak zůstane i po zbytek sezony.

Od aktuálního ročníku se už v rozjetých soutěžích kluby nepřesunují. Evropská liga přestává být útěchou pro některé neúspěšné mančafty z Ligy mistrů. Sesun klubů z elitní společnosti ji na jaře vždy totálně proměnil.

Vždyť v posledních pěti finálových duelech se hned čtyřikrát představil mančaft, který odpadl z Champions League.

Na tohle zapomeňte.

Tomáš Chorý věří, že si získal diváky. Čekal jsem od Ajaxu víc, než že tady budou ležet a zkoušet kvalitu trávníku.Video: Sport.cz

V aktuální rozplizlé tabulce 36 týmů se nachází i budoucí vítěz, který se v květnu v Bilbau bude laskat s velkou stříbrnou trofejí. Možná ještě před pár sezonami by to znělo až nepatřičně, ale Slavia vskutku patří k širším skupině kandidátů na titul.

Po utkání s Ajaxem specializovaný účet Football Meets data na síti X vypočítal, že slavistické šance na triumf činí šest procent. Jen pětka špičkových klubů má naděje vyšší.

Slavia se už při losu nacházela v nejkvalitnější osmičlenné společnosti v prvním koši.

A sílu dokazuje na hřišti.

Před týdnem s přehledem 2:0 zvládla ošemetný duel v bulharském Razgradu a po čtvrtku usínali slavisté s dojmy, že duel s Ajaxem měl také mít tříbodový konec.

„Ve druhé půli se hrálo na jednu bránu, ale vytěžili jsme z toho jen jeden gól, což mě mrzí. Hráli jsme však už tak, jak jsme si řekli. Kvalitu přinesli také střídající hráči,“ hodnotil kouč Slavie Trpišovský.

Změny v sestavě jako risk? Není to téma. Penalta byla zbytečná, nebyli jsme nažhavení, hodnotí Jindřich Trpišovský. Video: Sport.cz

Můžete namítat, že z Amsterdamu nepřicestovaly zraněné opory Hendersen, Weghorst nebo Fitz-Jim. Jenže marodka Slavie by vytvořila taky víc než slušný základ sestavy (Staněk, Oghu, Schranz, Vlček, Vorlický a další) a úvodní jedenáctku s Ajaxem položili trenéři Slavie na oltář nedělního derby se Spartou, které si vyhodnotili jako důležitější.

Se střídajícím Chorým, Provodem nebo Dioufem na place ale Ajax zmáčkla. Hosté až nedůstojně zdržovali, Edenem cloumal vztek.

Až odezní, zůstanou pozitiva. Slavia doma donutila k nesportovním, ale tolerovaným praktikám další uznávaný tým. Stejně jako hráči Ajaxu v Edenu polehávali na konci srpna borci z Lille, kteří mimochodem v úterý v Lize mistrů porazili Real Madrid.

Je to další nepřímý důkaz pozice, do jaké se Slavia vypracovala.

„Po utkání s Lille přesně víme, co nás zdobí. Když se zapne naše flow od první minuty, soupeř to tady bude mít vždycky těžké,“ říká Douděra.

Postup do vyřazovací fáze Evropské ligy by měl být samozřejmost.

Pochvalu za splnění prognóz by měla zajistit účast čtvrtfinále, o němž se zmiňoval Houštecký.

A od evropského finále už také klub z české ligy nedělí galaxie jako dřív.