Hlavní obsah

GLOSA: Sektor nevyprodali, svůj zápas ale vyhráli. Jen fanoušci Sparty neměli pořádného soupeře

Aktualizováno

Dopadlo to asi tak, jak každý tušil. Na hřišti koncertovali fotbalisté Manchesteru City, na tribunách ale příznivci nebesky bohatého velkoklubu doslova mlčeli. Naopak sparťané se ve středeční duelu Ligy mistrů, který Letenští prohráli 0:5, znovu vytáhli. Kaňkou je ale obsazenost hostujícího sektoru.

Foto: Reuters/Molly Darlington, Sport.cz

Fanoušci Sparty byli na stadionu Manchesteru City slyšet.

Článek

Manchester (od našeho zpravodaje) – Nikdo si od duelu na půdě City nesliboval z hlediska atmosféry parádní zážitek, který by si pamatoval do konce života.

A tak se také stalo. Kolem 50 tisíc domácích příznivců si po mnoha sporech s UEFA tradičně zabučelo při hymně Ligy mistrů, místy zazpívalo, jinak převážně mlčelo. Do varu je dostal například slalom Bernarda Silvy na půlce, ale kromě toho?

Představte si, že někdo ze Sparty vstřelí na Letné gól podobný tomu, jaký vyšvihl Erling Haaland. To by stadion snad reálně spadl…

Jenže na Etihad? Bída, děs.

Bylo vidět, že jsou jinde a mají šablonu téměř na všechno, hodnotí vysokou porážku Martin VitíkVideo: Sport.cz

Tohle není prostředí, jaké si největší světové fotbalové hvězdy zaslouží. Jasně, neobjevujeme Ameriku, ale aby fanoušci za stavu 5:0 začali v tisícovkách opouštět několik minut před koncem stadion? Nedůstojné, divné – a můžeme hledat další realitu vystihující výrazy. Trapné?

Není divu, že Angličané na sociálních sítích žasnou nad tím, co ve středu předvádělo přibližně 1700 fanoušků Sparty. Po většinu duelu tvořili atmosféru na stadionu primárně oni. A to i bez použití zakázaných bubnů a megafonů.

Nebylo to poprvé ani naposledy, kdy fans Letenských zaujali Evropu. Návrat do Ligy mistrů si zkrátka užívají.

Jenže například na rozdíl od Stuttgartu (3 333 udaných vstupenek) tentokrát hostující sektor nevyprodali. Pod střechou zůstalo přibližně tisíc volných míst. Rozumím všem důvodům, kterými někteří lidé z klubu i samotní fanoušci argumentují.

Zážitek z prostředí takřka nulový, naděje na úspěch minimální, v konkurenci Stuttgartu, Feyenoordu, Leverkusenu nebo i Malmö se jedná o výjezd nepříliš atraktivní. Navíc roli samozřejmě hraje cena. Zájezd se Sparta Fan Clubem vyšel na přibližně 11 tisíc korun, cesta po vlastní ose zhruba lehce přes polovinu. Jenže to člověk musel podstoupit například přestup v Miláně nebo noční vlakový spoj do Londýna a pak až následně let domů.

Rozumím, proč se někteří, kteří jezdí na venkovní pohárové duely pravidelně, rozhodli Manchester vynechat. Kromě peněz a zážitku přidejme již nastíněnou dopravu, kdy do Stuttgartu nebo Leverkusenu se dá v pohodě dostat autem.

Jenže nebyla tohle příležitost pro ty, kteří výjezdy neabsolvují kvůli tomu, že se na ně jednoduše při nákupu vstupenek nedostane? Sparta vyprodává domácí utkání, na waiting listu na permanentky má na tisíce zájemců. Zájem o ni je momentálně enormní.

Opakuji, že naprosto chápu všechny okolnosti ekonomické, časové, zážitkové i ty týkají se našlapaného podzimu (a ledna), které zřejmě byly proti tomu, aby se do Manchesteru vydalo třeba 2500 fanoušků, jako tomu bylo v březnu na Liverpool.

Jen myslím, že střetnutí s týmem z prvního výkonnostního koše, s nimž Sparta zase dalších několik let hrát vůbec nemusí, si zasloužilo více zaplněný sektor. A všechna čest těm, kteří dorazili a dokázali udělat na Etihadu alespoň nějakou kulisu.