Hlavní obsah

GLOSA: Propadák v Gruzii je pořádný průšvih. Jen slova ho nenapraví

Fotbalová reprezentace předvedla v sobotu v Gruzii jeden z nejhorších výkonů od rozdělení Československa. Ne-li úplně ten nejhorší. Jako by se Souček a spol. sešli na plácku před barákem a jen tak si strčili na dvě. O deset kliků.

Foto: Sport.cz s využitím ČTK/Tamuna Kulumbegashvili

Čeští fotbalisté slavící branku Lukáše Kalvacha proti Gruzii.

Článek

Tbilisi (od našeho zpravodaje) – Přesně tak vyznělo české představení na rozjásaném stadionu v Tbilisi. Proč se tak stalo? A je vůbec možné, aby v úterý v Edenu proti Ukrajině vyběhlo jiné, mentálně i herně silné mužstvo, jak o tom fotbalisté a trenér Ivan Hašek ujišťují?

Předně je třeba připomenout, že český fotbal dlouhodobě negeneruje kreativní hráče. Jeho trumfy jsou týmovost, běžecká zdatnost, síla. Tudíž, pokud je nevytasí, má problém porazit San Marino. Pokud bez nich narazí na stále se lepšící Gruzii, dostane zákonitě na frak. Přesně jako v Tbilisi.

A za druhé – český fotbal není na vzestupu, jak se mnozí mylně domnívají a hlásají v souvislosti s úspěchy tuzemských klubů na evropské scéně. Nositeli fotbalové kvality ve Spartě a Slavii jsou v drtivé většině zahraniční hráči. Například Sparta rozkopla bránu Ligy mistrů s osmi cizinci v základní sestavě.

Toliko nalité čisté víno. Teď k přímým důvodům sobotního propadáku. Je třeba konstatovat, že vinu nenesou pouze hráči, těžká prohra jde také za trenérem Ivanem Haškem.

Netrefil se do základní sestavy. Ve svém nedávném podcastu vyslovil Vladimír Šmicer obavy z toho, aby za národní tým nehrála jména místo kvality. Často zmiňoval útočníka Patrika Schicka. Byť je nesporně skvělý fotbalista, nedostatečná herní praxe v Leverkusenu se na něm negativně projevuje.

V obraně vsadil Hašek na Ladislava Krejčího, který po přestupu do Girony odehrál v jejím dresu pouhých deset minut. V Tbilisi byl stínem borce, který dovedl Spartu ke druhému titulu v řadě a na Euru patřil mezi nejlepší české hráče.

Útočník Tomáš Čvančara? I kvůli zranění prostál část jara, na podzim natočil v Mönchengladbachu 34 minut. Navíc pozice levého křídelníka mu nesedí, návraty se vysiluje. Sedmdesátimetrový sprint, kterým se pokoušel hasit gruzínský brejk, ho vyřadil na 5 minut ze hry. Neměl po něm sílu na ofenzivu, zákonitě postrádá herní kondici. Od začátku druhé půle poslal Hašek do hry Ondřeje Lingra. Jeho vytížení ve Feyenoordu v této sezoně? Dvaadvacet minut…

Češi nedokázali reagovat adekvátně na průběh zápasu. Po přestávce vzdali snahu o presink, který jim očividně nefungoval, až po čtvrtém gólu. Taktický plán byl sice správný, nicméně hráči v něm propadali.

Názorná ukázka? Třetí gól. Stoper David Zima opustil svůj prostor, aby vytvořil tlak na Kvaraccheliju, ke kterému se snášel míč na polovině hřiště. Jenže si to v poslední chvíli rozmyslel. Kvaracchelija tak v klidu sklep balon pro spoluhráče, ze Zimou opuštěného prostoru vzápětí přišel centr, do kterého se parádně položil Mikautadze.

Spousta fanoušků po pádu v Gruzii volá na diskuzních fórech po Haškově hlavě. V této souvislosti znovu zopakuji svoje přesvědčení, že trenér reprezentace je v abecedě problémů českého fotbalu až mezi posledními písmeny.

Kouči i hráčům slouží ke cti, že pojmenovali představení v Gruzii pravým jménem. Posypali si hlavy popelem, za nic se neschovávali. A slíbili, že v úterý proti Ukrajině vyběhnou v úplně jiném módu. Týmovém, hladovém, odhodlaném. Naplnit tento cíl mají četné změny v sestavě. Jenže slovy se ještě žádný zápas nevyhrál. V Edenu se ukáže, jestli je současný tým zdravý, nebo je do něj třeba razantně sáhnout.