Hlavní obsah

GLOSA: Prohra, která nemusí nic znamenat. Důležitá je reakce

Bylo by nežádoucí a zcestné fotbalovou Spartu po páteční prohře 2:3 s Olomoucí nějak zatracovat. Svým způsobem jde ale o vyústění toho, jak se obhájci titulu v nejvyšší soutěži v aktuálním ročníku zatím prezentují. Suverénně, jenže často s výpadky.

Foto: Sport.cz s využitím Právo/Vlastimil Vacek

GLOSA: Prohra, která nemusí nic znamenat. Důležitá je reakce

Článek

Stále platí, že Sparta ušla za poslední dva roky kus cesty. Ukázala to postupem do Ligy mistrů a následně výkonem i výsledkem proti Salcburku. Zároveň všichni vědí, že daleko těžší zkoušky mezi evropskou elitou teprve přijdou.

Vedle toho ale peláší kupředu domácí soutěž, kde má Sparta aktuálně 22 bodů ze 27 možných. V pohodě? V kontextu letních náročných bojů právě o vytouženou Ligu mistrů rozhodně.

Co už ale vyvolává lehký vykřičník, jsou výkony. Nejednou Letenští vstoupili do utkání aktivně a hned ukázali, kdo je na hřišti pánem. Kdo má větší individuální a týmovou kvalitu. Dali první gól, jenže pak…

V aktuální ročníku Chance Ligy najdeme minimum zápasů, pokud vůbec nějaký, který Sparta zvládla přesvědčivě bez toho, aby se v určitých momentech strachovala o průběžný, nebo dokonce konečný výsledek. To je společný jmenovatel střetnutí s Jabloncem, Duklou nebo Teplicemi. Nebo minulé kolo na půdě Českých Budějovic.

A pak nastal duel s Olomoucí. Svým způsobem, jak se s oblibou říká, „zápas blbec“. Individuální zaváhání, jaká před třemi brankami vyrobili jindy nechybující a stabilní borci, se prostě stávají. To je fotbal a každý někdy zažil mač, který se prostě nepovede. Kredit Olomouci, že to nezabalila, byť o extrémní přítomnosti štěstí musí sami Hanáci moc dobře vědět.

Kapitán Sparty Filip Panák po zápase pravil: „Cítím, že to bylo o vstřelení druhého gólu. Měli jsme několik přečíslení, která jsme měli řešit lépe. Někdy to bylo lehkovážné. Pak dostaneme branky a znervózníme. Kdybychom se uklidnili, nedělali jsme věci, které jsme pak občas předváděli.“

Někteří fanoušci mluví o bohorovnosti, jiní o sólování či podcenění, další o ztrátě koncentrace. A někdo o přílišném soustředění na Ligu mistrů. Možná se stalo od každého trochu.

Liga je dlouhá a ztráta těchto bodů nakonec nemusí hrát roli. Sparta má duely se všemi přímými konkurenty ještě před sebou. Derby v Edenu už příští neděli. K tomu zápas ve Stuttgartu a po reprezentační pauze doma Liberec, pak výjezd do Manchesteru City, dále cesta směr Plzeň a doma Baník. A na Letné francouzský Brest.

To je série, kde už může nabrat v lize ztrátu, která se bude bez přispění rivalů velmi těžko dohánět. Facka s Olomoucí je jasným varováním.

„Všichni si uvědomují, co se stalo. Musíme to hodit za hlavu, zápasů je ještě hodně. Hráli jsme vyspěle, ale tohle jsou přesně duely, které se musí zvládat. Nesundat nohu z plynu, když se vede 1:0,“ pravil Panák. A má naprostou pravdu.