Hlavní obsah

GLOSA: Přejedená Sparta. Plzeň svlékla mistra do naha

Fotbalová Sparta se zadrhla. Po pádu v nedělním ligovém šlágru v Plzni přišla o druhou příčku, na první Slavii už nabrala devítibodové manko. Co se děje s mistrem, který ještě zkraje sezony válel a dokráčel do Ligy mistrů?

Foto: Miroslav Chaloupka, Sport.cz

Sparta v Plzni neuspěla.

Článek

Čísla mluví jasně: Sparta z posledních šesti zápasů hned čtyři prohrála, připsala si jen jednu výhru (2:1 nad Libercem). Bilance, na kterou nejsou Letenští zvyklí. Dva roky zažívali v podstatě jen úspěchy, teď padají dolů. Zatím se s tím nedokážou srovnat a najít cestu zpět.

V Plzni vyhlíželi bezradně, odevzdaně, bez emocí. Jaký to kontrast oproti nabuzené, agresivní, takticky skvěle připravené a hladové Viktorii. „Kdybychom na hřišti měli umřít, tak tam pro výhru umřeme,“ řekl po utkání plzeňský záložník Pavel Šulc.

Sestřih zápasu Plzeň - SpartaVideo: LFA

Přestože neměl daleko ke křečím, předvedl v nastavení 80metrový sprint, aby nastřádal pro tým vteřiny. Všechny síly i duši nechali na trávníku také jeho spoluhráči. Po ztrátě míče Plzeňští zařadili okamžitě zpátečku, bojovali jako o život, jen aby nedostali gól.

Naopak Sparta byla bez drajvu. A co je pro ni nejhorší zjištění, i bez emocí. Ty projevoval pouze mladý stoper Martin Vitík. Zbytek týmu přijel do Plzně zápas odehrát. Nikoli vyhrát. „Moc jsme toužili po vítězství. Asi víc než soupeř,“ pravil trenér Miroslav Koubek, který tým na zápas výtečně takticky připravil. Domácí Spartě nepovolili jedinou šanci.

Zkušený lišák Koubek zkrátka udělil kouči Sparty Larsi Friisovi lekci. Viktoria přesně věděla, co má hrát, což se o Spartě říct nedalo. Nenašla tah, jímž by změnila průběh zápasu, kterým by Plzeň zaskočila.

Dostali jsme velkou facku, jsme na zemi, hodnotí Matěj Ryneš. Musíme vstát a bojovat!Video: Sport.cz

„Postrádal jsem spíš kvalitu než emoce,“ prohlásil zklamaný Friis. Kvalita, sebevědomí a emoce jsou spojené nádoby. Pokud jedna z nich hapruje, ovlivní zbylé dvě. Sparťané jistě cítí, že jsou z formy. Tohle ovšem není mimořádná situace, útlum potká během sezony spoustu mužstev. Zásadní je, jak na to dokážou zareagovat. Sparta zatím nenašla recept, padá stále níž.

V předchozím období měla před sebou jasné cíle – po delší době získat mistrovský titul, přivést na Letnou poprvé od roku 2005 Ligu mistrů, vyhrát domácí pohár. Všechny naplnila. Po letním postupu do Ligy mistrů ale jakoby postrádala další významnou motivační metu. Vypadá najedeně. Pokud se z ní bleskově nestane opět hladová bestie, bude mít co dělat, aby skončila alespoň druhá.