Hlavní obsah

GLOSA: Potlesk pro Haška. Začal sázet na formu, ne na jména

Fotbalová reprezentace si připsala druhou výhru v Lize národů v řadě, na Letné porazila účastníka letošního Eura Albánii (2:0). Daleko cennější než tři body je zjištění, že úspěšný výsledek byl podložený výkonem. Nešlo o náhodný triumf. Po totálním propadáku v Gruzii 1:4 zkraje září zní toto skoro jako sen. Je to realita. Příjemná. Co za ní stojí?

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

GLOSA: Potlesk pro Haška. Začal sázet na formu, ne na jména

Článek

Není to vlastně až tak složité. Leccos naznačil už předchozí duel s Ukrajinou (výhra 3:2). Trenér Ivan Hašek po ostudě v Tbilisi bouchnul do stolu, hráčům promluvil do duše. Respektive, řádně jim „umyl hlavy“. Především však opustil slepou cestu. A sice, přestal preferovat hráče, kteří bývali oporami národního týmu, nicméně se na nich v současnosti negativně podepisuje nízké herní vytížení v klubech. V kostce - přestal sázet na jména.

Zářným příkladem této změny je útočník Patrik Schick. Fotbalová reprezentace bez něj? Tuto variantu si ještě nedávno nedokázal nikdo představit. Teď je to realita. Proti Ukrajině začal Schick na lavičce, v nynější nominaci ho Hašek dokonce vynechal. Naprosto správně. Schick je bezpochyby vynikající útočník, nicméně v jeho momentální formě a rozpoložení prostě reprezentaci nechybí. Pro Haška je jasnou jedničkou na hrot Tomáš Chorý, který mu důvěru vrchovatě splácí.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Tomáš Chorý je jednou z opor české reprezentace

Další do party? Stoper Robin Hranáč. Má za sebou fantastickou uplynulou sezonu, která mu vynesla přestup do Hoffenheimu. Jenže v Německu ho trenér odstavil, nechodí ani na lavičku. Hašek ho sice donominoval, ale na hřiště ho nevypustil. Ve středu české obrany teď tvrdí muziku sparťansko-slávistická dvojice Martin Vitík - Tomáš Holeš, opory svých klubů.

Nový lesk dostal také střed zálohy. Plzeňský Lukáš Červ přinesl do týmu energii, agresivitu, hladovost. To samé krajní obránce Jan Bořil. Zkušený borec, který ještě rok a půl zpátky přemýšlel o konci kariéry, chytil druhý dech. Ve Slavii se dostal do bývalé fazony, Hašek se po něm nebál sáhnout, zařadil ho dokonce do základu. I tento tah vyšel.

Po debaklu v Gruzii byl Hašek právem mocně kritizován, že vsadil na jména, nikoli na kvalitu. Teď naopak zaslouží právem potlesk. Neznamená to však, že Češi budou najednou porážet Francii nebo Německo. Ne, mají svůj výkonnostní strop, který bohužel není příliš vysoko. Ale změna Haškovy filozofie dává vysokou naději, že i když se zápas výsledkově nevydaří, fanoušci uvidí spousty akcí, šance, střely, hlad po vítězství. Zkrátka, pobaví se. Ovace, které po zápase s Albánií sklidil Souček a spol., patřily i Haškovi.