Hlavní obsah

GLOSA: Slávistické memento z prosince zabralo. Odložení ligy sedí

První i druhá fotbalová liga se o víkendu hrát nebudou. Kvůli očekávaným extrémním dešťům a hrozícím povodním. Tento verdikt Ligové fotbalové asociace (LFA) přistál českým profesionálním klubům v mailech v pátek dopoledne. Rozhodnutí stoprocentně sedí. Během čtvrtka se sice mezi fanoušky objevovaly názory, že by se mohlo postupovat zápas od zápasu, že vzhledem k optimističtější předpovědi počasí pro Čechy by se v Praze nebo v Plzni případně mohlo hrát. Jenže… Opravdu mohlo?

Foto: Sport.cz

David Pavelka ze Sparty Praha

Článek

Při souhře mnoha okolností třeba ano. Ale bylo by to proti podstatě fotbalu, který je lidovou zábavou. Nebavil by se nikdo. Nejméně hráči a trenéři. Příliš ani fanoušci. Na Spartě i v Plzni by sice byli v suchu, pod střechou, ale viděli by jen boj. Navíc není stoprocentně zaručeno, že zrovna Praze a Plzni se extrémní srážky nakonec vyhnou. Hnát na Letnou tým Karviné po dálnici D1 v těžkém nečase a pak mu dvě hodiny před zápasem oznámit, že terén je nezpůsobilý a může se vrátit zase domů, by bylo absolutně bezohledné.

Pátečnímu rozhodnutí LFA lze jenom zatleskat. Zvítězil rozum. Dost možná k němu přispělo memento z loňského prosince, kdy LFA během sněhové kalamity k odložení celého kola nesáhla. Nakonec se odehrál jediný zápas… Nejvíc postižená byla Slavia, která musela odcestovat k zápasu do Zlína. Aby se po strastiplné několikahodinové cestě po zasněžené dálnici a následném noclehu ve Zlíně pár hodin před výkopem dozvěděla, že utkání se kvůli nezpůsobilému terénu odkládá.

Šéf Slavie Jaroslav Tvrdík byl vzteky bez sebe, na LFA nenechal nit suchou. Bláznivý výlet do Zlína mu leží v žaludku možná doteď. Shodou okolností byla nyní v hlavní roli opět Slavia, která měla nastoupit v sobotu v Ostravě. Meteorologové právě pro Moravskoslezský kraj předpovídají nejvyšší úhrny srážek. Sešívaní měli na páteční 15. hodinu zarezervované místenky ve vlaku do Ostravy. Český ligový fotbal další hazard odmítl. Nelze než zatleskat.