Hlavní obsah

GLOSA: Nominace Hranáče působí zvláštně, reprezentace není na rozehrání

Při problémech ve středu obrany, ze které vypadli kvůli zdravotním potížím Jaroslav Zelený a David Zima, povolal trenér fotbalové reprezentace Ivan Hašek dodatečně do týmu pro zápasy s Albánií a Ukrajinou v Lize národů mimo jiné i Robina Hranáče. Hráče, který je v Hoffenheimu po letním přestupu de facto na odstřel. Je to krok, který vyvolává pochybnosti. Působí zvláštně.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Robin Hranáč na tréninku české reprezentace

Článek

Hranáč od minulého reprezentačního srazu, během kterého byl přímým účastníkem výbuchu v Albánii (1:4), nastoupil za Hoffenheim jen jednou. Odehrál silně nepovedený první poločas utkání na Unionu Berlín, po něm ho kouč Pellegrino Matarazzo odstavil.

Nejprve veřejně po prohře na Unionu zmínil, že někteří nemají na bundesligovou úroveň, což bylo evidentně mířené i na Hranáče. Pak čtyřiadvacetiletého obránce už ani jednou nenominoval k zápasu, český stoper zůstával mimo tým a prochází těžkými zkouškami. Po životním kroku je v zahraničí na druhé koleji. Pro sebevědomí nic moc.

V takové konstelaci nevypadá Haškův povolávák pro něj jako dobrý signál, zvlášť v situaci, kdy národní mužstvo i Hašek sám bojují o důvěru českých fanoušků.

Ano, Hranáč tým zná, trenérský štáb si na Euru ověřil jeho schopnosti. Krok Haškova štábu může být míněn i jako podpora, vzkaz, že se s ním počítá. Není pochyb o tom, že spoluhráči ho podrží. Ve finále mu může prospět, že vymění klima v Hoffenheimu za českou reprezentaci.

Hranáč je pracant, který si vše vydřel a postupně se vydrápal na vrchol. Minulou sezonu prokazoval stabilně svou výkonnost, je to skromný a charakterově výborný člověk.

Jenže národní tým není za zásluhy nebo na rozehrání. Potřebuje hráče, kteří mají formu a jsou momentálně nejlepší. Hranáčovo rozpoložení je nyní velkou neznámou.

Proč nejede Filip Panák? Patří k lídrům Sparty, hraje Ligu mistrů, jeho opomíjení se probírá poslední měsíce prakticky neustále. V létě i on sám v rozhovoru pro deník Sport prohlásil, že by případnou nominaci už odmítl, že by mu to už nedávalo smysl.

Na druhou stranu Hašek v pátek na jeho adresu prohlásil: „Hraje velmi dobře. Mluvil jsem s ním, jsme ve spojení. Pro něj je teď důležité, aby byl zdravý. Je mezi náhradníky, pokud bychom byli v krizi, tak ho asi využijeme, ale nyní potřebuje regeneraci,“ uvedl Hašek. Těžko říct, jak komunikace mezi nimi probíhá, každopádně Panák donominován nebyl.

V Hoffenheimu si dělají srandu, že tam za chvíli bude celá česká reprezentace, směje se po svém přestupu Robin HranáčVideo: Sport.cz

K dispozici je i Václav Jemelka, který pravidelně nastupuje za Plzeň a nedávno si v Evropské lize připsal gól a asistenci proti Eintrachtu Frankfurt. To by byli asi dva největší adepti. Pod čarou mezi náhradníky figurovali ještě Patrizio Stronati, Jakub Brabec nebo Tomáš Kalas. Všichni alespoň hrají.

Hašek ukázal na Hranáče. Jistě v dobré víře. Jenže tento krok se může obrátit proti němu.