Hlavní obsah

GLOSA: Nechali to Karviné. Kdepak, Klokani teď nemají motivaci ani kvalitu

„Výhra Karviné na Bohemce mě moc nepřekvapila. Leccos už jsem ve fotbale zažil, a tak nejsem naivní. Nechci to ale příliš rozebírat.“ Toliko reakce trenéra o záchranu bojujících Českých Budějovic Jiřího Lercha na čtvrteční triumf stejně „namočené“ Karviné. Jeho slova mají nádech ironie. V překladu nejspíš znamenají toto: Bohemce už o nic nešlo, zápasu se jen zúčastnila, čímž ho soupeři ulehčila.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Fotbalisti Bohemians se aktuálně nenacházejí v ideálním rozpoložení.

Článek

Spousta lidí si však za termín ulehčila dosadí sloveso pustila. Stalo se tedy v Ďolíčku cosi nekalého, nebo je Lerchův povzdech jen dílem frustrace, že Karviná jeho mužstvo předskočila?

Jirkovi, se kterým jsme v české lize svedli spoustu běžeckých soubojů na straně hřiště, rozumím. Hráli jsme v éře, kdy se „zázračné“ výsledky objevovaly v nepoměrně vyšší míře než nyní. Jsme generace, která za nečekaným skóre vidí hned nepravosti (tím neříkám, že se lumpárny podobného typu zcela vymýtily). Vzhledem k mnoha korupčním aférám v tuzemském fotbale takto uvažuje i vysoký počet fanoušků.

„Chápu, že náš výkon bude zavdávat spekulacím,“ povzdechl si bezprostředně po čtvrtečním duelu trenér Klokanů Jaroslav Veselý. Což se pochopitelně stalo, na sociálních sítích se spekulace o puštěném zápase okamžitě rozjely.

Dám ale ruku do ohně, že Bohemka rozhodně nic nepustila. Za prvé: člověk obecně je tvor líný. Pokud nemusí, většinou do své činnosti nedá maximum. Podvědomí, které se nedá ovlivnit, prostě zavelí: proč zbytečně riskovat zranění, když sezonu jen dohráváme. Proto také zápasy týmů s rozdílnými motivacemi vyhrávají v drtivé většině ty, kterým o něco jde.

Za druhé: Karviná hraje o odvrácení přímého sestupu, její motivace je obrovská. Navíc poslední zápasy vůbec neodehrála zle, přestože na výsledcích se to neodrazilo. Snižovat její kvalitu by bylo liché.

A za třetí? Klokani zažívají v této sezoně značný ústup ze slávy. Z pohárového umístění v uplynulém ročníku spadli do skupiny o záchranu. Dře jim to celé jaro, lehkost a sebevědomí z minulé sezony jsou pryč. Takže žádné pouštění. Jasně, Klokani jsou už od víkendu zachráněni, ligu dohrávají. Především však teď nemají kvalitu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.