Hlavní obsah

GLOSA: Holoubkův konec? Drsné rozhodnutí, na které má majitel právo. Boleslav je pod tlakem

Asi každý byl zaskočený, když se dozvěděl, že trenéra Davida Holoubka střídá na lavičce fotbalové Mladé Boleslavi švédský kouč Andreas Brännström. Tohle se nečekalo. Ještě překvapivější je načasování zásadního strategického tahu.

Foto: S využitím ČTK
Článek

Ač tento radikální krok vypadá vůči Holoubkovi drsně, majitel má na něj nárok. Je čistě na něm, jak bude klub vést a kam ho nasměruje. Trunda má na Švédsko vazby, v minulosti v této zemi několik let ve sportovním prostředí působil a tamní způsob práce a uvažování se mu zamlouvá. Z tohoto pohledu není výběr švédského trenéra zase tak šokující.

Práce Andrease Brännströma je momentálně neznámá, tudíž není vhodné cokoliv predikovat a osmačtyřicetiletého odborníka předem glorifikovat nebo zatracovat. Trunda ví, proč si ho vybral.

Navíc český fotbal už není k zahraničním koučům tak skeptický, jako když do něj přišli Nizozemec Alex Pastoor do Slavie či Ital Andrea Stramaccioni do Sparty, kteří působili spíš jako dobrodruzi než vizionáři. Navíc „severská“ cesta je momentálně docela „in“, o což se zasloužili dánští trenéři ve Spartě Brian Priske a na něj navazující Lars Friis či poměrně četné nákupy Slavie i Sparty v Norsku.

Zohledňujme ale i další okolnosti. Tou hlavní je načasování, které působí mimořádně zvláštně. Boleslav má rozehraný extrémně důležitý dvojzápas s maďarským Paksem, už jde o postup do základní skupiny Konferenční ligy. Po domácí remíze 2:2 odehrají Středočeši ve čtvrtek odvetu venku. Souboj je absolutně otevřený. A pět dní předem přijde pro tým naprosto klíčová změna. Docela šok.

Může zapůsobit všelijak, každopádně mužstvo se dostalo pod tlak, notabene nový trenér. Začínat misi v novém klubu zápasem, který hodně ovlivní celou sezonu a náladu v klubu a kolem něj, je pro Brännströma pekelná zkouška.

Foto: FK Mladá Boleslav

Vlevo prezident Mladé Boleslavi David Trunda a vedle něj nový švédský trenér Andreas Brännström

Postupem může Švéd hodně získat, byť i pak by dál musel přesvědčovat. Vyřazením by jeho angažmá hned dostalo ránu a tlak by ještě vzrostl. V Paksi se bude hrát o víc než jen o průnik do Konferenční ligy.

Nade vším ale stojí klubová strategie. Trunda koupil většinový podíl od Josefa Dufka teprve před dvěma měsíci. Nastavuje vše v klubu tak, jak chce. Což nejde hned. A je zřejmé, že instalace švédského trenéra je tah, který se v kancelářích v Mladé Boleslavi chystal nějakou dobu, a jen díky mlčení všech zainteresovaných se nedostal ven s předstihem.

Nicméně klub prochází turbulentním obdobím už několik měsíců, stabilitu se nedaří udržet. Každou chvíli se něco mění, příkladem budiž i rychlá a překotná změna majitele.

Trunda z pozice generálního ředitele spoluřídil předchozí změny, byť hlavním rozhodovacím hlasem ještě nedisponoval. Do této konstelace spadá například poslední trenérská rošáda, kdy byl na přelomu roku odvolán Marek Kulič a přišel Holoubkův štáb s Markem Jarolímem (taky teď skončil) a Janem Jelínkem.

Ačkoliv nešlo vše hladce, hra někdy drhla a výsledky byly proměnlivé, základní úkoly a vize se Holoubkovu štábu dařilo plnit. Těmi byly postup do evropských pohárů a začleňování mladých hráčů do áčka, což je mimochodem boleslavský evergreen. Zdálo se, že Holoubkovi se v tomto směru dařilo. Pod ním se v boleslavském áčku etablovali stoper Tomáš Král, záložník Daniel Langhamer či ofenzivní borci jako Jan Buryán, Lukáš Mašek, Matyáš Vojta nebo Vojtěch Stránský.

Brännström má v propojování mládeže a prvního mužstva pokračovat. Je to jeden z jeho jasně vytyčených úkolů. Nejdřív se ale musí s partou okolo Marka Matějovského, Tomáše Ladry a Vasila Kušeje připravit na Paks. V horkém létě sedá na rozpálenou židli. Boleslav věří, že se nikdo nespálí. Důvěru může švédský expert i celý tento krok získat až časem. Nebude to snadné, Brännström musí doručit výsledky.