Hlavní obsah

GLOSA: Epilog hvězdných válek. Ronaldo chřadne, Messi mu prchá a leští svůj odkaz

Mozart, nebo Beethoven. Jobs, nebo Gates. Borg, nebo McEnroe. Je lidskou přirozeností srovnávat velmistry svých řemesel. Fotbalovou říši roky rozděluje věčná a vděčná debata, zda je lepší Cristiano Ronaldo, nebo Lionel Messi. A nejspíš se dostává k rozřešení. Epilog výjimečných hvězdných válek vyznívá pro argentinského kouzelníka.

Foto: Rebecca Blackwell, Sport.cz, ČTK/AP

Lioel Messi s trofejí pro vítěze Copa América.

Článek

Nejprve nezadržel slzy. Pravý kotník mu natekl jako pomeranč, až s ním po hodině finále turnaje Copa América vystřídal.

Fotografy rázem zajímalo víc dění na střídačce než na trávníku. Uslzený Messi si hladil bolavé místo, marně ho konejšili kolegové.

„Nebylo to ze sobectví. Nechtěl nechat spoluhráče ve štychu. On se narodil proto, aby byl na hřišti,“ vysvětloval trenér Lionel Scaloni.

Argentina si poradila i bez kapitána. V prodloužení přetlačila Kolumbijce a Messi už s trošku lepší náladou zvedal nad hlavu další trofej.

Jen tím zkrášluje impozantní životopis, v němž mu až do 34 let scházel pronikavý úspěch s reprezentací. Jenže teď?

Copa América 2021: Zlato.

Mistrovství světa 2022: Zlato.

Copa América 2024: Zlato.

Drobek s božskou levačkou nejprve dohnal v imaginárních závodech Ronalda a teď věčnému rivalovi i značně prchá. Od zlatého Eura 2016 se Portugalci s hvězdným vůdcem loučí se šampionáty brzy a daleko od blyštivého pokladu.

Mistrovství světa 2018: Osmifinále.

Euro 2021: Osmifinále.

Mistrovství světa 2022: Čtvrtfinále.

Euro 2024: Čtvrtfinále.

Jistě, oba pány tohle srovnání nejspíš moc nezajímá. Můžete také oprávněně namítnout, že Argentinci při kontinentálním zápolení mají přeci jen o chlup menší konkurenci. Nebo taky že Ronaldo je o dva roky starší než Messi.

Jenže kromě výsledků a okolností se značně liší i dojem z turnajů s letopočtem 2024.

Ronaldo i v devětatřiceti jako útočník saúdskoarabské ligy v Německu zase fascinoval. Byl obdivovaný, jenže taky posměvačný.

Vzteklý.

Neproduktivní, bezgólový, pomalý.

Egoistický.

Na jeho hře nebo vystupovaní lze nesporně nalézt i klady, ale zjevně ho i Portugalsko dohání sebestředná povaha, která z něj učinila jednoho z nejlepších fotbalistů všech dob.

Docela věcně to vystihl vicemistr Evropy Michal Horňák.

„Neřekl bych, že Ronaldo propadl. Nehraje už ale jednu z nejlepších soutěží světa a má i věk, který se nedá zastavit,“ přemítal ve Studiu Euro vysílaném na Sport.cz. „Portugalce spíš brzdil. Ti dokonce možná čekají, až skončí, aby místo něj nasadili mladšího a dravějšího hráče, který jim umožní hrát jiným stylem nebo v jiném rozestavení.“

Pokud vás trochu minul mumraj na Copa Américe, vězte, že i Messi dost ubral. Na turnaji zaznamenal gól a asistenci. Netrefil se ve čtvrtfinálovém rozstřelu. Ve finále nuceně střídal.

Jenže jako by jemu o týmu víc svědčila role veterána a tichého vzoru pro ostatní.

Messiho pláč by naznačoval, zda v sedmatřiceti nešlo o jeho poslední vystoupení v národním dresu. Při oslavách titulu v rodné zemi scházel, nahlas o tom s novináři nemluvil.

Podobná úvaha se nabízela po vyřazení i u Ronalda. U něj ale platí, že se zatím nadobro rozloučil s Eurem.

Oba pánové budou kopat dál v klubech. Ronaldo za Al-Nassr, Messi za Inter Miami. Je obdivuhodné, že i nedlouho před čtyřicítkou rajcují, přitahují davy a udržují se v pozoruhodné kondici. Na evropské klubové úrovni vyhráli, co se dalo. To stejné lze říct o individuálních oceněních.

Už tehdy se rozproudily nekonečné diskuse o tom, kdo z nich je lepší fotbalista. Bezpochyby jsou špičkoví oba dva. Jedni z nejúžasnějších v dějinách. Teď ale lze konstatovat, že zatímco Ronaldo svůj odkaz spíš už pocuchává, Messi ho ještě leští.

EURO 2024 v Německu

Letošní mistrovství Evropy ve fotbale se odehrálo v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila. Titul mistrů Evropy získali Španělé po vítězství 2:1 nad Anglií ve finále.