Hlavní obsah

GLOSA: Chorého show potřebovala Slavia i on sám

Byl to jeho večer. Bezpochyby. Román o působení fotbalového útočníka Tomáše Chorého ve Slavii má po středě hutnou kapitolu. Vytáhlý reprezentant dvěma góly pomohl sestřelit belgický Union Saint-Gilloise 3:1 v prvním zápase třetího předkola Ligy mistrů. Poprvé ukázal, proč ho sešívaní neváhali draze vykoupit z Plzně.

Foto: Jan Vacek, Sport.cz

Tomáš Chorý se blýskl v předkole Ligy mistrů.

Článek

Nešlo jen o jeho dvě branky, při kterých demonstroval svou největší sílu. Dvěma precizními hlavičkami zúročil centry Lukáše Provoda a Christose Zafeirise, v pokutovém území se dobře zorientoval a udeřil. Ostatně hlavní myšlenkou realizačního týmu trenéra Jindřicha Trpišovského při jeho pořizování bylo, že bude ve vápně soupeře přetavovat tlak sešívaných v góly. Takhle by to asi šlo.

Ale i ve hře byl platný. Podstupoval a vyhrával souboje, udržel míče. Po utkání vyprávěl, jak chce pracovat a rozdat se pro tým. To přesně dělal.

Je to první vlaštovka, první výrazný krok získat si fanoušky. Drtivá většina Edenu při jeho gólech burácela a nadšeně mu tleskala, když opouštěl hřiště. Ale někteří příznivci na Tribuně Sever tyhle situace mlčky a bez emocí pozorovali. Nepřidali se. Na svou stranu je Chorý nezískal a dost možná ani nikdy kvůli své minulosti, kdy byl pro Slavii nepřítelem, nezíská.

Jindřich Trpišovský chválil Tomáše Chorého. Skvěle nám pomohl.Video: Sport.cz

Ale velkou část očekávání ze sebe ve středu strhl. Takovou show potřebovala Slavia i on sám. Jeho příchod provázely emoce a otázky. Proč ho sešívaní kupují? Potřebují ho? Vyplatí se? Hodí se do jejich stylu? A tak dále. A přijetí při prvním domácím zápase proti Českým Budějovicím úplně idylicky neproběhlo.

Odpovídat může jen Chorý, a to na hřišti. Sám to ví a veřejně i říká. Góly, prací, ochotou jít do každého souboje může přesvědčit. Když dotlačí Slavii do Ligy mistrů, tak se vyplatí i (trochu v nadsázce) zaplatí. Ostatně za postup do posledního předkola Ligy mistrů je garantován bonus minimálně 4,3 milionu eur (108 milionů korun). Suma za jeho transfer se měla pohybovat mezi 80 a 100 miliony korun.

Tomáš Chorý: Takové zápasy mám rád. Podpora z tribun mě těší, fanouškům můžu dát odpovědi na hřišti. Video: Sport.cz

„Miluju velké zápasy, vyžívám se v nich,“ pronesl Chorý. Dosud nejdůležitější utkání pro Slavii v sezoně zvládl výborně. Přijdou další. Příští týden v odvetě v Bruselu, pak další v pohárech, proti Spartě, Plzni. Výkony Chorého budou sledovány a pitvány celou sezonu.

Červenobílý tým a vysoký útočník se pořád sžívají, přizpůsobují se jeden druhému. Celý proces může drhnout a vyžadovat čas. Chorý bude zároveň ale potřebovat vystřihnout další velká představení. To proti Unionu bylo skvělé, ale zatím jediné.