Hlavní obsah

GLOSA: Čaroděj Trpišovský zase umíchal vítězný lektvar na pohárový večer

Slavia se při úvodním vystoupení v Evropské lize prvních dvacet minut v Razgradu pořádně trápila. Její kouč Jindřich Trpišovský však opět ukázal, že má fištróna, a pražský celek nakonec zvítězil na bulharské půdě 2:0. Co rozhodlo?

Foto: Tony Uzunov, ČTK/AP

Fotbalisté Slavie se radují z branky v zápase s Ludogorcem.

Článek

Jeden kousek papírku. Jak málo stačí k tomu, aby se výkon z vteřiny na vteřinu změnil. Jen ten nahoře pak ví, jak by to dopadlo, kdyby pokyny z lavičky nepřišly.

Trpišovský všem ukázal odvahu, a škarohlídům zavřel ústa. Trenérskému štábu je v posledních letech občas vyčítáno, že Slavia už není tím mužstvem, které v Evropě prohánělo Sevillu, Chelsea či Dortmund. To je pravda. Sešívaní se změnili. Nehrají už poblázněný fotbal, který připomínal spíše mítink atletů.

Umí si více užít míče, a hlavně se z příjemného pohárového překvapení stali spíše stálicí. V letošní Evropské lize se Slavia může řadit mezi absolutní špičku a potvrzení přišlo i v Bulharsku s tím lístečkem o změně rozestavení i taktiky, který v polovině první půle poslal kouč hráčům na trávník.

Slavia od momentu předání informací dominovala, Ludogorec si neporadil se změnami na hřišti a vše vykrystalizovalo až k vedoucí brance Matěje Juráska. Ano, toho Juráska, který před měsícem proti Lille spálil obrovitánskou šanci v závěru a postup do Ligy mistrů tehdy zmizel jako pára nad hrncem.

Tah s Juráskem do základu mě překvapil. Osobně jsem čekal spíše nasazení Ondřeje Lingra, který se také potřebuje dostávat do většího zápasového tempa. Trpišovský se svým týmem však moc dobře věděl, co dělá. Jurásek zatím letos minuty sbíral jen po malých dávkách a kouč pochopil, že jednoho z největších talentů českého fotbalu na lavičce nemůžete nechat sedět dlouho.

Kouč Slavie svými tahy připomněl staré dobré časy, kdy sestavou pro evropské poháry rotoval, jak jen se mu líbilo, a většinou to mělo pozitivní následky. V Razgradu mu to vyšlo také. Teprve 21letý Jurásek ukázal, že talentu má na rozdávání. Tleskám…

Trpišovský všem ukázal, že po právu je považován za nejlepšího českého kouče, a zájem o něj je i v zahraničních soutěžích. Údajně ho chtěl angažovat anglický Brighton. Trenér může teď dovést mužstvo z Edenu k úspěchu v Evropské lize. Osobně myslím, že je na to současná Slavia připravená.