Hlavní obsah

GLOSA: Až 100 milionů za Chorého. Hráč i klub se vykoupí jen titulem

Přestup, který hýbe emocemi fanoušků. Transfer, který se zdál ještě před pár dny sci-fi. Už ne. Jde o realitu. Útočník Tomáš Chorý bude brzy slávistou. Přesun 29letého střelce z Plzně do Edenu sice ještě nebyl potvrzen, v brzké době se tak ale s nejvyšší pravděpodobností stane. Sešívaní si slibují, že jim Chorý vystřílí titul a tím účast v Lize mistrů. Jenže. Nebude mít příchod reprezentačního útočníka vzhledem k třaskavým okolnostem spíš opačný efekt?

Foto: Sport.cz s využitím Právo/Vlastimil Vacek

Tomáš Chorý v dresu plzeňské Viktorie

Článek

Stačí jen základní údaj o horentní sumě za Chorého a všem je jasné, že sešívaní jdou do značného risku. Transfer včetně případných bonusů je totiž podle informací Sport.cz může vyjít až na částku blížící se 100 milionům korun. Plus náklady na hráčův plat, který je mnohem vyšší, než jaký pobíral v Doosan Aréně.

Vyplatit tolik v rámci české ligy za českého útočníka, kterému bude v lednu 30 let, je neadekvátní. Od zahraničního zájemce by dostala Viktoria v nejlepším případě 3 miliony eur (75 milionů korun).

Slavia se rozhodla vsadit všechno na zisk titulu, který v příští sezoně znamená přímý postup do základní skupiny Ligy mistrů. Ten s sebou nese bonus od UEFA ve výši 400 milionů korun. Další stovky milionů leží na hřišti.

Jenže existuje věc, kterou si za žádné peníze pořídit nelze. Přirozený respekt. Ten i přes snahu vedení Slavie, které tlumí negativní vlnu a averzi, útočník s kontroverzní pověstí mít u mnohých fanoušků nebude.

Pro spousty příznivců je jejich klub v osobním životě daleko nejvíc. Dají poslední peníze, jen aby ho mohli povzbuzovat. Jsou víceméně fanatiky. Takové si kluby hýčkají, přinášejí jim obrovské příjmy do rozpočtů. Slavii nevyjímaje. Pro tyto osoby je zákonitě stěží stravitelné, když jejich klub přivede hráče, který se před lety přiznal k náklonnosti k největšímu rivalovi. Navíc skandoval hanlivý pokřik proti Slavii.

Pozor, ani jeden subjekt nehaním. Vedení Slavie si vyhodnotilo, že pro ni bude Chorý velkým přínosem, a rozhodlo se konat. Což je naprosto legitimní, i kdyby za útočníka dalo 200 milionů korun. Stejně tak Chorý chce to nejlepší pro sebe, tudíž jde za vyšším platem. A Plzeň za konstelace, kdy jí hráč oznámil, že v jejím dresu už nechce hrát, správně vyšponovala cenu a shrábne pohádkovou sumu.

To však nic nemění na tom, že sešívaný národ nepřijme Chorého s otevřenou náručí. Negativní atmosféra pak může dopadnout na celý tým. Bude se čekat, co dvoumetrový útočník předvede na trávníku. Jeho jedinou záchranou bude střílení gólů. Nejlépe od prvního kola. Plus mistrovský titul. Jinak děj se vůle boží v Edenu…

Související témata:
Chance liga (fotbal)