Hlavní obsah

ECHO BUNDESLIGY: Neuer se trápí, Alonso je podrážděný a nervózní

V čele nejvyšší německé soutěže se osamostatnili fotbalisté Bayernu a Lipska. Co obhájce titulu z Leverkusenu? „Trenér Xabi Alonso musí vědět, že něco neklape,“ říká expert David Jarolím v novém díle Echa bundesligy na Sport.cz. Dále rozbírá Dortmund bez tváře nebo kvalitně bránící Lipsko. Začněme ale u těch aktuálně nejlepších.

Foto: Martin Meissner, Sport.cz, ČTK/AP

Komentář

Článek

„S koučem Vincentem Kompanym se známe, hráli jsme spolu, fandím mu a jsem rád, že se na fotbal Bayernu dá zase dívat. Bohužel po prohře 1:4 na Barceloně v Lize mistrů to slíznul. Objevila se kritika, hodně srovnání s Pepem Guardiolou i to, že je všechno blbě. Spekulovalo se, zda přijde reakce na Bochumi, kde předtím tři zápasy nevyhráli. Přitom Bayern byl na Barceloně prvních 30 minut lepší, až pak se to nějak rozpadlo.

Moc nepodržel gólman Manuel Neuer. Trochu se trápí, nemá dobrý odhad, špatně vybíhá. Přitom tohle byla jeho silná stránka. Když ale vezmu Ligu mistrů, tak s Aston Villou je stála jeho chyba zápas, a pod prohrou s Barcelonou je rovněž podepsaný. Mám ho strašně rád, pro mě je dlouhodobě jedním z nejlepších brankářů, jen má horší období. S Bochumí za stavu 0:0 zase zbytečně vyběhl a Bayern zachránil až fantastickým zákrokem stoper Kim. Pak už ale dali první branku a rozjeli se. Krásné trefy Oliseho, Saného nebo Musialy. Ve finále suverénní a zasloužené vítězství 5:0.

Naopak Bochum má po osmi kolech jediný bod a trápí se. Vzpomeňme na divokou baráž s Düsseldorfem. Zaslechl jsem, že kvůli nejistotě setrvání v bundeslize měli problémy s transfery, jelikož přestupy se začínají řešit daleko dříve. Byli tím limitováni, a navíc odešli někteří klíčoví hráči. Například stoper Keven Schlotterbeck, velmi důležitý směrem dozadu i dopředu, a také dirigent hry Kevin Stöger.

V některých duelech vyloženě nezklamali, jenže když neděláte body, jako první je na ráně trenér. Skončil Peter Zeidler, a co jsem pochopil, nechtěli hned angažovat někoho nového, protože by mu na rozjezd dali Bayern, Frankfurt, Leverkusen a Stuttgart. Zřejmě ještě čekají, ale situace není dobrá. Na přímou záchranu ztrácejí už sedm bodů. Přijde mi, že upustili do silového fotbalu, a s ním odešla relativně pevná obrana.

Pojďme na Leverkusen, který hrál v týdnu těžký duel Ligy mistrů v Brestu (1:1). Zápas o zdraví. Nesmyslné zákroky od domácích, rozhodčí to vůbec nezvládal. Také se zranil Adli. No a o víkendu z toho byla remíza 2:2 v Brémách. Je pravda, že za stavu 2:1 trefil Florian Wirtz tyč, jenže obecně jim do defenzivy chybí hladovost z minulé sezony. Budu se opakovat, ale po ztrátě míče dokázali balony získat ihned zpět.

Teď jim v represinku něco schází a kolem vlastní šestnáctky nebrání vůbec důsledně. Chybí mi odhodlání a sebeobětování. Je to tím, že oslavili úchvatný double? Zopakovat takovou sezonu je těžké, až nemožné, ale trochu jim ujíždí vlak. Na Bayern ztrácí pět bodů a nejsou v takové pohodě. Na trenérovi Xabim Alonsovi, který mi byl i vystupováním strašně sympatický, pozoruji nervozitu a podrážděnost. Musí vědět, že něco neklape.

V dalším kole mají doma Stuttgart. A jestli měl v minulé sezoně někdo na to, aby na Leverkusenu vyhrál, byl to právě VfB. I s trochou smůly neudrželi vedení 2:0, nakonec z toho byla kvůli tradičnímu gólu Leverkusenu v nastavení remíza. Stuttgart je pro mě ale možná lehký favorit. Hráči jsou v pohodě, dokázali triumfovat na Juventusu. Je na co se těšit!

U Dortmundu pak stále nevidím žádný jasný způsob hry. Na to, jakou mají kvalitu, nevím, jak se chtějí prezentovat. Nějaké kombinace, automatismy? Není náhoda, že venku zatím získali jeden bod. V týdnu podali na Realu Madrid výborný výkon v první půli, vedli 2:0, jenže víme, jak to dopadlo (2:5). Střídáním se zbytečně brzy zaměřili na defenzivu, což jsem moc nepochopil. O víkendu pak znovu dali první gól, jenže nakonec na Augsburgu padli 1:2. Trenér Nuri Sahin to bude mít extrémně těžké.

Doma se trápili s Bochumí nebo St. Pauli, prostě nezvládají hrát do plných. Mají obrovský problém dostávat se do hlubokého bloku. Pomáhají jim diváci, kteří je dotlačí, ale venku bída. Na Stuttgartu neměli nárok, s Unionem Berlín si pomalu nevytvořili ani šanci. Na veřejnost jdou zprávy, že vedení se Sahinem dál počítá, ale víte, jak to je. Bez výsledků tlak sílí a stát se může cokoliv.

Na závěr ještě šlágr Lipska s Freiburgem (3:1). Za mě super. Hosté hráli první půli fantasticky, vedli 1:0 a na domácí se i lehce pískalo, což jsem tam ještě nezaznamenal. Po změně stran Lipsko zvýšilo tempo a bylo to znát. Po zisku míče není podle mě momentálně v bundeslize lepšího mančaftu. Všechno v rychlosti, paráda. A to nehrál zraněný Xavi Simmons, kterého výborně nahradil Christoph Baumgartner. Radost se na ně dívat. Návod pro ostatní, jak má vypadat přechodová fáze.

Není náhoda, že Lipsko dostalo za osm kol jen tři góly. Jeden teď a dva ve druhém kole s Leverkusenem. Takže mezitím šest nul a trenér Marco Rose to ví. Lipsko bylo směrem dopředu vždy silné, disponuje mladými hráči, ale troufám si říct, že s touto filozofií nikdy titul nevyhraje. Prostě jim v záloze chybí zkušený borec typu Granita Xhaky.“